
Att skriva spännande
Det finns en hel rad exempel på tekniker som författare använder för att bygga upp det här subtila vi kallar ”spänning” i en roman. Dvs att vi dras med i bokens handling och gärna vill veta vad som ska hända. Vi kan knappt lägga i från oss boken av nyfikenhet på fortsättningen. Vi bryr oss om huvudpersonernas öde.
Man appelleras av olika typer av miljöer och personskildringar. Vissa läsare har höga språkkrav och irriterar sig på slarviga författare, andra överser med detta bara historien är fängslande. Många gillar Liza Marklund, medan andra lägger ifrån sig hennes böcker med en djup suck. Smaken är helt enkelt olika.
Cliffhangers är ett medvetet sätt att avbryta historien just innan ett avgörande skede för att byta kapitel och synvinkel så att man inte genast får veta vad som ska hända. Spänningen upprätthålls genom ovissheten och läsaren får vackert vänta. Idén är att det ska locka till fortsatt läsning. Robin Hobbs fantasytegelstenar bygger i hög grad på detta.
Författaren kan också använda språket. Meningarna, de kan medvetet satsradas (egentligen borde de enligt grammatiken varit åtskilda av punkt, men i stället kommateras dem). Kafka använde sig av den tekniken för att skapa en frustrerad stämning. Meningarna kan också vara stackato-korta, onormalt korta och hela tiden punkterade där man kanske skulle önskat kommatering. Detta kan ge en känsla av hyperventilerad andnöd, att berättelsen är så spännande att författaren inte hade tid att skriva längre: Budskapet måste fram NU! Annars är det för SENT! Lee Child är en författare som gärna använder sig av ett korthugget språk.
HP Lovecraft, välkänd skräcknestor, använde sig av adjektiv för att göra berättelserna fasansfulla, namnlöst avskyvärda, drypande av gräsliga, hädiska onämnbarheter. Så där går han på och det bidrar till hans speciella stil. Han skapar en härlig skräckstämning men böckerna blir aldrig särskilt spännande. (Dock kultförklarade)
Att låta vardagen förvandlas, är ett knep som båda de ovan nämnda och många andra rysarförfattare som Stephen King tycker om. Det skenbart vardagliga bryts ned och visar sig vara något helt annat. När man rakar sig vid badrumsspegeln följer plötsligt hela ansiktet med i rakhyvelns drag… Eller, de små oskyldiga barnen är mördarmaskiner: tex John Ajvide Lindqvist, Lilla stjärna.
Hur gör jag då själv när jag skriver? Eftersom jag oftast skriver i romanform försöker jag variera stilen. Läsaren orkar inte med spänning hela tiden, det måste varvas med lugnare avsnitt som ändå genom detaljer eller intressanta relationer fångar läsaren på ett annat sätt. Jag har använt mig av vardagliga situationer så att läsaren ska kunna knyta an till berättelsen, känna igen sig i vardagsspänningen. Jag har använt mig av satsradning i kortare hektiska avsnitt, men varit försiktig med cliffhangers. Det får gärna finnas några, men spänningen ska inte enbart bygga på ovissheten, tycker jag.
Huvudkaraktärerna måste vara så intressanta att läsaren oroar sig för deras välbefinnande. Man ska gilla dem, på något sätt.
Det får finnas våld, men jag drar ned på det. Att frossa i våld förtar dess udd, gör oss avtrubbade. Jag vill inte att mina läsare ska bli avtrubbade - utan att de drabbas av dramatiken. Ofta är antydningar ännu effektivare än det detaljbeskrivna, eftersom det sätter läsarens fantasi i rörelse. Jag vill också förmedla ett underliggande budskap i det jag skriver, en ofta outtalad mening mot våld och förtryck, samhällets banala materialism som får oss att distansera oss från medmänniskans lidande. Och inte minst, barnets styrka och återupprättelse, när mörkret tycks vara kompakt.
(Viktor Kant är pseudonym för undertecknad. I min thriller Rött Kort har jag försökt att använda samtliga knep, och några till.)
Jag tror att det outtalade kan förmedla både spänning och engagemang både i det skrivna ordet och i våra verkliga liv.
Avdelning: Skriv! Taggar: #spänning #intrig #cliffhangers
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |