
Rollspel, tärningar och fantasyförfattarens hemliga källor
En gång i tiden var jag en hängiven rollspelare, ni vet en sådan där tonåring på åttiotalet som bytte läxor mot rollspelssessioner, nattsömn mot magiska tvekamper, och svensonshopping mot irrande färder i spelbutikernas labyrinter. Det var tidskrävande, socialt och kreativt; inte bara själva spelandet, utan även förberedelserna. Som spelledare konsumerade vi inte bara de kommersiellt producerade äventyren utan skapade i hög grad våra egna ”scenarier”. Mer eller mindre trovärdiga världar byggdes upp. Ädla eller ljusskygga karaktärer kravlade fram ur fantasins träskmarker. Magiska vapen smiddes, och trollformler … öh … formades. Numera har de flesta potentiella rollspelare bytt papper och tärningar mot virtuella motsvarigheter, men några finns kvar.
Just så. Det finns ett samband mellan författandet och rollspel. Det ena är förvisso inte beroende av det andra, men förvånansvärt många författare har en bakgrund i spelandet. Hur kan det komma sig? Jag tror att rollspelen är ett roligt sätt att vara kreativ på, en övning i kreativt tänkande. Ett sätt att släppa loss fantasin. På samma sätt som rollspelsledaren skapar en värld och ett äventyr, dramatik och karaktärer; skapar författaren sitt verk. På liknande sätt som spelledaren har spelare, så har författaren sina läsare. Det finns en längtan att ens kreativa verk når andra.
Vissa rollspel och regelböcker har varit så välgjorda att de skulle kunna räknas som skönlitteratur. Ett av de mest litterära rollspelen som jag känner till, med en hel rad äventyrshäften och tillägg, är RuneQuest. Den fantasifulla världen Glorantha har sin egen mytologi, gudavärld, kartor och kulturer; hjältar och skurkar. Den rymmer ett djup och en bredd av närmast episka proportioner. Dungeons and Dragons är det internationellt mest kända rollspelet, som blivit dataspel, film och äventyrsböcker. Vi har svenska motsvarigheter till detta fenomen med Granströms Svavelvinter som både rollspels-supplement till Drakar och Demoner, och som fantasybok. Fantastikförfattaren Karin Tidbeck är aktiv lajvare, och jag själv är, som sagt, en gammal rollspelare. Några andra är Johan Sjöberg och Anders Blixt. Och ska man vara ärlig är ju de flesta rollspelen inspirerade av litteraturen t.ex. Sagan om ringen. Cirkeln är sluten.
Längtan efter att uttrycka sig kreativt tar sig många olika uttryck. Viljan att skapa är grundläggande mänskligt. Kreativa kulturyttringar, oavsett om det handlar om lajv, musik eller litteratur osv, är inte något mindre viktigt, en budgetpost att snygga till. Det handlar om att vara människa.
Låt tärningarna rulla, läs och skriv.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rollspel #skriva #inspiration #lajv
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |