
Den där känslan
Hur många läser böcker på mobilen? 15% lär det vara enligt någon undersökning från 2015. Många av oss tycker nog att texten blir lite väl svårläst på den lilla skärmen! Fler läser e-böcker på surfplattor eller läsplattor, men allra vanligast är det nog den elektroniska boken i form av ljudböcker här i Sverige. Men den fysiska boken håller alltjämt ställningarna, kanske framförallt pga. låga priser på pocketböcker. Kör 3 till priset av 2 osv…
I Storbritannien så sjunker just nu försäljningen av ungdomsböcker i elektronisk form, till förmån för de fysiska ungdomsböckerna som i stället ökar. Samma sak i USA. Rena e-böcker minskar något medan ljud- och fysiska böcker ökar. E-boken är mycket större i Storbritannien och i USA jämfört med den svenska marknaden, men ändå.
”Barn och ungdomar föredrar pappersböcker framför e-böcker, enligt Nielsen Book Researchs årlig undersökning av den brittiska bokmarknaden, skriver The Guardian. Ungdomar använder den tryckta boken som ett slags vila från digitala medier, framhöll Steve Bohme när han presenterade undersökningens resultat på London Book Fair.” Sydsvenskan 15/3 2017
Jag tycker själv att e-böcker är mycket praktiska och bra, men gillar även fysiska böcker. Båda formaten har sina för och nackdelar. Det som är underbart med e-böcker är att man kan låna dem hemifrån genom biblioteket både snabbt, gratis och enkelt. Om boken sedan faller mig i smaken händer det att jag även köper den fysiska boken, för att ”ha i bokhyllan” eller låna ut till mina vänner.
De flesta av mina egna böcker finns i flera format, ljud, e-bok och fysisk. Störst glädje känner jag personligen när jag håller den tryckta boken i handen för första gången. Jag erkänner att jag till och med luktar på den. Barnsligt? Kanske det! Lukta på mobilen är inte min grej.
Min bok, Drömfångarna, på mobilen. Men de flesta unga vill nog läsa den inbunden.
När nu många unga människor sitter vid datorerna både i skolan och hemma så är det inte så underligt att den traditionella pappersboken kan upplevas som en vila och avbrott från det digitala. Särskilt om barnen inte har tillgång till riktiga läsplattor, utan endast har skärmar att läsa på. Ipaden och andra surfplattor är traditionella skärmar, och ger inte samma vilsamma läsning som en riktig läsplatta eller en fysisk boksida. Det finns forskning som pekar på att det är lättare att läsa på papper än på skärmar.
Dessutom har vi känslan, doften och designen, det där som är svårt att sätta fingret på. Och där vinner den fysiska boken, om man har plats för den! Men lånar man på biblioteket så måste man ju lämna tillbaka den eftereråt.
Så det är inte så underligt att många unga kan föredra pappersböcker.
Pappersboken fungerar även utan ström. Den går inte att ”hacka” eller ”avlyssna”. Och det kan ju alltid vara en tröst att kunna läsa Metro när zombieapokalypsen slagit till, eller sin Remarque, om Sverige tagits över av ”främmande makt”.
Avdelning: Fakta Taggar: #e-böcker #pappersböcker #trender
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |