
En magisk bok
Trolleri som konst och kultur, av Per Eklund.
Detta är en mycket spännande och annorlunda bok om konst, kultur och trolleri. Förlagets presentation:
"Trolleri som konst och kultur förklarar trollerikonstens historia och utveckling. Författaren berättar om de trollerikonstnärer, kvinnor och män, som kom att använda det oförklarliga för att underhålla en hel värld. Boken skildrar hur historien formade dessa artister och trollerikonsterna som fick det omöjliga att verka möjligt.
Trolleri som konst och kultur visar att trollerikonstens kulturella påverkan genom historien varit minst lika betydelsefull som övriga konstarters och kulturyttringars, trots att den verkat utifrån andra förutsättningar och ofta betraktats med oblida ögon. I detta välillustrerade verk ger oss Per Eklund en storslagen historia som hitintills saknats på svensk botten."
Bilden: Bokomslaget pryds av ett symbolspäckat verk av Adolp Friedländer ca 1890 (grafiker och konstnär)
Man kan inte annat än imponeras av den här utgåvan. Carlssons bokförlag har gjort ett gott arbete med inbindning och papperskvalitet. 474 välfyllda sidor med utförligt register och källhänvisningar. Bilderna är fina och illustrativa. Texten är väl genomarbetad och pedagogiskt upplagd. Det märks att författaren Per Eklund inte bara är aktiv trollskonstnär med en gedigen meritlista, utan också läromedelsförfattare och gymnasielärare. Boken är helt enkelt välskriven och intresseväckande.
Det unika med boken är greppet, att berätta trolleriets historia, skildra fascinerande människoöden och tidsepoker - allt detta med en kulturhistorisk blick. Det är vår civilisations historia han skildrar, genom gycklare och de stora teaterscenerna. Hur kulturer blandas och influerar varandra och bidrar till att något nytt uppstår. (Inte minst aktuellt i vår kulturdebatt idag.) Visste ni tex att symbolspråket i de gamla reklamaffischerna var mer sofistikerat än vad man normalt föreställer sig? Eller att det klassiska tricket "bägarspelet" finns i olika varianter från Amerika och Europa till Egypten, Indien och Kina? Hur tricket utförs är beroende av tidsepok, religion och kultur. I Kina utfördes det ofta som en konfuciansk berättelse med skönhet och värdighet. I Västvärlden var det ofta mer präglat av en tävling mellan trollkonstnären och publiken: Gissa var bollen är? Det ena exemplet speglade en mycket traditionalistisk kultur, och det andra en konkurrensutsatt och tävlingsinriktad.
Det finns också otaliga kopplingar mellan trolleri och övrig kultur: religion, teater, filmkonst, musik och litteratur. I kyrkospelen på medeltiden kunde man gärna använda påkostade illusioner för att skildra miraklerna i de bibliska berättelserna. Det var skådespel och trolleritricken gestaltade handlingen. En förlaga till dagens specialeffekter.
Bilden: Marknadsföringen speglar tidsepoken
Hur trolleriet har gestaltast speglar också förändringen på samhällets syn på barnen. Så småningom dök trollerilådorna upp som ett nöje för hela familjen. Här kunde också barnet få stå i centrum när föräldrarna hade gäster, underhålla och "överlista de vuxna". Väldigt många av oss som är födda på 1900-talet har någon slags relation till en trollerilåda. För vissa var trollerilådan början på en ny rolig hobby, för andra en besvikelse. Trollerilådorna var under 1900-talets första hälft av mycket hög kvalitet, för att sedan ersättas med billiga plastprylar som nästan var oanvändbara - därav besvikelsen.
Visst ni förresten att författaren Charles Dickens var en av de första som uppträdde med en trolleriföreställning som var anpassad för barn 1849?
Bilden: Ironisk bild över Londons nöjesliv 1724
Boken innehåller både tips och aha-upplevelser. En varning man ska ta till sig - är att inte låta sig luras av den välkända varianten av bägarspelet som utförs på gatorna världen runt. Under tre tändsticksaskar eller kapsyler finns en kula. "Gycklaren" blandar askarna och publiken får satsa pengar och gissa var kulan finns. Den första som satsar vinner och går nöjd därifrån. (Han eller hon är medbrottsling och det hela är ett trick.) Övriga kommer att förlora sina pengar, och bluffmakaren skyndar sig snart vidare till nästa gathörn och fler godtrogna turister. Här speglar "trolleriet" samhällets baksida med kriminalitet och lurendrejeri.
Trolleri som konst och kultur är således en mycket välskriven bok som kan intressera människor långt utanför den Magiska cirkelns innersta krets. Jag läste den med stor behållning.
Avdelning: Fakta Taggar: #trolleri #magi #bägarspelet
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |