
Kulturpolitiken och maktens normer
Kulturpolitik är ett brett område som berör det mesta som gör livet intressant. Litteratur, musik, teater, konst, bibliotek, utbildningsinstitutioner osv.
Det har alltid varit av stor vikt för makthavare att påverka kulturen på olika sätt. I diktaturer inte minst, eftersom kulturen där ska utgöra ett legitimerande av att folkets frihet är begränsad. I Kina så är man livrädd för författare och konstnärer som uttrycker sig det minsta kritiskt mot Kommunistpartiet. I Nazityskland skulle all kultur underkastas partiets människosyn och vara arisk och antijudisk. I kriminella kretsar kan vi hitta exempel på maffiaorganisationer som är mecenater och gärna umgås med kändisar för att få glans och något slags legitimitet genom dessa. Frank Sinatra var en av dessa åtråvärda kändisar.
I det gamla fördemokratiska Sverige så fanns pengar till kultur att hämta hos kungen, furstarna eller kyrkan. Och om konstnärer ville göra något intressantare än att hylla kungen så kunde man utsmycka kyrkor eller skriva kyrkomusik. I kyrkokonsten fanns det i alla fall rätt mycket utrymme för ett slags samhällskritik, om man klädde den i en religiös dräkt.
I våra demokratiska samhällen bör politiker och beslutsfattare vara betydligt mer ödmjuka. Det bör finnas en insikt om att offentliga bidrag till konst och kultur inte kan vara lika oförblommerat indoktrinerande som i en diktaturstat. Visst, jämförelsen haltar, för en diktatur inte bara styr sina ekonomiska resurser till sina medlöpare, utan fängslar också sina motståndare. Inget av dessa två sätt anser jag vara rimligt..
Vi kommer naturligtvis aldrig ifrån gränsdragningsproblemen: Ska en demokrati ge ekonomiskt bidrag till en kulturförening som vill avskaffa den samma? Tveksamt, enligt mig. Ska en demokrati kunna ge bidrag till annat som är kontroversiellt? Ja, det tycker jag. Så länge som det inte handlar om uppmaning till lagbrott.
Det pågår som vanligt en debatt om kulturpolitiken. Anna Lind (MP) kritiserar starkt Sölvesborgs (och SD:s) beslut att stoppa inköp av kontroversiell samtidskonst. Hon hävdar ”att konsten måste stå fri”, vilket jag fullständigt håller med henne om. Samtidigt är hennes egen regering insyltad i just styrning av konsten genom att den ska verka för ”mångfald och mänskliga rättigheter”. Det låter ju sympatiskt och bra, men är principiellt väldigt likt SD:s inställning. Vi har sett hur den förda kulturpolitiken exempelvis har påverkat och oroat författare, förlag och konstnärer som undrar om det är meningen att bidrag ska snedvrida utbudet enligt statliga direktiv. Och utställningar på museer har försetts med uppfostrande skyltar som ärligt talat är en förolämpning mot besökarnas intelligens.
Nej, i ett demokratiskt samhälle så måste konsten få stå fri, även om den tagit emot offentliga medel. Den måste även få vara kritisk mot rådande normer, trender och förd politik. Den ska få vara både traditionell eller radikal och falla utanför alla mallar. I en demokrati måste de folkvalda också visa respekt för dessa principer och för sina väljare. Staten ska vara så neutral som möjligt inför kulturlivet. Ödmjukhet vinner i längden. Den politiker som förstår detta kommer att bli respekterad av kulturarbetarna.
Konsten har ett egenvärde och bör inte underkastas politisk detaljstyrning.
Avdelning: Fakta Taggar: #kulturpolitik #bidrag
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |