
Bunkern – Populärkulturens ödesmättade skådeplats
I programmen ”Hemliga svenska rum” får vi följa med in i märkliga, ofta underjordiska platser, fyllda av mystik och faror: Gamla nedlagda skyddsrum, ledningscentraler från Kalla krigets tid, kustfort mm. Sverige hade en gång i tiden att av världens starkaste civilförsvar, med både mat och bränsleförråd, underjordiska fabriker, sjukhus och skyddsrum. Till detta kan vi lägga det militära försvarets alla bunkrar, fort, hangarer och till och med en insprängd flottbas på Muskö. Av detta finns bara spillror kvar, och ett fåtal fungerande anläggningar. För ingenting kan ju längre hota vårt lugna, trygga land? Eller?
Hur som helst, ruiner och hemliga bunkrar fascinerar i populärkulturen. Den ödesmättade filmen Bunkern, om Hitlers sista dagar, är både skrämmande och oerhört upprörande. Det finns också en skräckfilm med samma namn från 2001. Också den med tyska soldater, men med övernaturliga inslag. Rekommenderas för alla skräckfantaster.
På bilden: Kustbatteri.
Jag har själv varit ned - både i moderna ledningscentraler som används idag, och i nedlagda sådana tex kustartillerifortet ”Trelleborg 2” (Ett så kallat 12/70 batteri med oerhört imponerande anläggningar under mark.) Där hängde en hel stridsledningscentral på fjädrar under jord, för att motstå nära träffar av taktiska kärnvapen. En hel bataljon av infanteri skulle gräva ned sig runt anläggningen för att skydda den. Så viktig var den, för så länge kanonerna kunde skjuta bestämde Sverige vilka fartyg som kunde färdas mellan Sverige och Danmark. (Hela 60 kustbatterier och fort av olika typer existerade, men lades ned år 2000). Jag förmodar att ledningscentralen fortfarande finns kvar där nere, dold under tiotals meter av jord, sten, pansar och betong. Var kustforten bara slöseri med skattemedel? Nej, ett av dessa fort, ett gammalt nedläggningshotat kustbatteri, var det som hindrade Sovjetunionen att angripa Sverige med marinsoldater och fartyg 1981, i ett försök att frita U137. Men Tjurkös 15 cm "svåra batteri" var i vägen, och startade sitt avancerade eldledningssystem (radar, laser och video), vilket fick den sovjetiska styrkan att tvärvända. Landets oberoende, fred och många människoliv, säkrades då under loppet av några få minuter, tack vare fortet och dess gamla kanoner.
Det är klart att topphemliga anläggningar är en ständig källa till spekulationer och intrigskapande, i film, litteratur och konst. Kanske är det bara en bluff att anläggingen är nedlagd? Vad används den då till? Vad vill staten att du INTE ska få veta? Det är som upplagt för en god konspirationsteori!
Bunkrar är turism: Förutom resorna till ”Omaha Beach” och slagfälten från första världskriget, finns ju våra egna Bodens fästning och Femörefortet. Åk dit och inspireras. Vem vet? Kanske får du inspiration till nästa roman?
Musköbasen. Det var en av världens mest imponerande flottbaser. På bilden jagaren Uppland. Anläggningen var så dyr att bygga och sköta, att den inverkade negativt på den svenska flottans storlek. Basen används till mindre del än idag.
Avdelning: Fakta Taggar: #bunker #ruin #betong #Hitler #hemliga rum
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |