
Ömtålig
Demokrati är en ömtålig planta. Det behövs inte så lång tids försummelse för att den ska börja sloka. Om rötterna försvagas för mycket så går den att rycka upp. Fyll vattenkannorna.
Vad som ser ut som ett försök till statskupp i världens äldsta demokrati har avvärjts. Men kampen för fortsatt demokrati är inte över. När man tar friheten för given, eller när ett samhälle skakas av stora orättvisor, förändringar och att det finns en känsla av osäkerhet och otrygghet, då kan demokratin vara hotad. Särskilt om det dyker upp en ledare som piskar på missnöjet. Det här är, som vi vet, en välkänd historia. USA:s demokrati är inte så lätt att rubba pga sina stabila institutioner, men den kan nötas ned, och till slut ersättas av ett auktoritärt system, om förfallet fortsätter länge nog.
Även auktoritära system, som tycks vara på väg att lättas upp, kan åter sluta sig och bli mer förtryckande igen. Det kan vi nu bla se i Ryssland och Kina. Och eftersom det är stora och mäktiga länder får det konsekvenser för oss alla, på olika sätt. Därför är det livsviktigt också för oss här i Europa och Sverige att USA inte blir en diktatur. En bra skola för alla och en grundmurad känsla av att samhället står på medborgarnas sida är oerhört betydelsefull. Där har USA fått allvarliga problem hos stora väljargrupper. Men även Sverige har problem med hur vi sköter demokratins planta. Skolaväsendet har försämrats och är inte längre på samma sätt en utjämnande faktor. Meritokratin tycks inte längre vara lika viktig när det gäller tillsättning av ledande personer i förvaltningen. Byråkratiseringen och kravet på dokumentation riskerar att försämra både arbetslust och arbetsresultat. Vi har stora grupper som inte kommer in i samhället och som vare sig kan språket eller får arbete. Och ännu en enorm svaghet är att politiker rekryteras ur allt smalare grupper i de ständigt krympande politiska partierna. Många människor upplever att de saknar inflytande, fastän de kanske i själva verket har större möjligheter än vad de inser. Och till synes banala misstag, våra ledares dubbelmoral (Tex att resa till Kanarieöarna under en pandemi.) leder hos många till indignation och en känsla av att bli lurade.
Vi har en hel del att göra även i Sverige. Jag tror att litteratur och bildning är viktiga pusselbitar som kan göra oss kunnigare, modigare och språkligt mer kompetenta att bära demokratins vattenkannor vidare i vår del av världen. Och sätter in oss i sammanhag som gör att vi fattar kloka beslut inför framtiden.
Avdelning: Fakta Taggar: #demokrati #kapitolium #Trump
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |