
Att skriva skrämmande
Jag tänker nu inte gå in på generella skrivartips som meningsuppbyggnad, karaktärbyggnad, stil och val av berättarperspektiv. Det kan du läsa om här.
Nej, nu är det förmågan att få läsarens hud att knottras, knogarna och vitna och kalla kårar att löpa längs ryggraden som efterfrågas. Hur blir man bra på att skrämmas?
För det första bör man själv läsa många skräckböcker från olika tider och platser. HP Lovecrafts stil var hans egen och kan inte härmas idag, men du kan säkert få inspiration av hans mörka fantasier. Stephen King har mycket att lära ut, men visar även på avskräckande fallgropar som hans egna berättelser ibland trillar ner i. Läs även modern skräck av svenska författare för att få koll på läget.
Bygg upp stämningen gradvis. En riktigt bra skräckberättelse bör börja i normalitet som ganska snabbt ifrågasättas av huvudpersonen. Små detaljer är fel, och det ena leder till det andra. En bagatell som att gardinerna är fördragna när de alltid brukar vara öppna, varslar om ett dolt hot. Det som antyds är mer skrämmande än det uppenbart farliga. Du kan låta läsaren tro att det ska hända något fruktansvärt, men det visar sig vara falskt alarm. När läsaren sedan slappnar av händer allt på en gång.
Ett klassiskt trick är ju överraskningen. Man gömmer sig bakom ett hörn och väntar på att lillsyrran ska komma förbi, och så hoppar man ut och ropar BU! Effekten är omedelbar, men högst tillfällig. Förmodligen kommer hon dessutom att bli sur. Näst gång kommer hon att se sig för så att jag inte lyckas skrämma henne igen. Inte på samma ställe i alla fall. Om vi överför det här till böckernas värld så fungerar det så att chockeffekter har en övergående effekt, och att samma skrämsel inte kan upprepas utan att bli förutsägbar. Om det passar in i berättelsen så kan du ha enstaka chockeffekter, men de ska vara varierade och inte upprepade. En berättelse som enbart bygger på dramatiska effekter blir snabbt lika tråkig som en överdriven B-skräckfilm. Jag rekommenderar alla seriösa författare att undvika överdrivet splatter.
Men överraskade vill vi ju bli, eller hur? Ett mycket bra sätt är att undvika klyschor. Det har skrivits mängder med böcker som utspelar sig på internatskolor och barnhem. Och vem har inte sett filmer som handlar om en grupp ungdomar som hyr en stuga i skogen för att festa? En efter en faller de offer, och man vet redan från början ungefär vad som ska hända. Välj alltså en annan miljö för din berättelse för att inte fastna och upprepa klyschor. Eller välj den miljö som är oerhört förutsägbar, men gör om berättelsen fullständigt och överraska på det sättet. Ungdomarna som åker ut till skogen för att festa är inte offer utan förövare … En oväntad vändning är bland det bästa man kan åstadkomma i litteraturen.
Skriv om det du känner till. Om du har växt upp i en religiös miljö i en liten by, eller i en svensk utsatt förort kan du enkelt skapa en trovärdig scen för din berättelse. Om du tror att du vet hur det är att leva i en sådan miljö – fastän du inte har egna erfarenheter, så låt bli! Om du ändå vill göra det så måste du göra omfattande research och ordna provläsning av kunniga personer. Jag har läst alltför många exempel där trovärdigheten brutit samman av författarens brist på faktakunskaper.
Börja med små projekt, som skräcknoveller. Där kan du öva på stil, karaktärer, trovärdighet och skrämsel utan att det blir övermäktigt. Det är dessutom mycket lättare att hitta provläsare för noveller än för en mastodontroman.
Lycka till!
Avdelning: Skriv! Taggar: #skräck #tips #Lovecraft
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |