
Fjärde advent. Herrens moder hyllas
De finns överallt: I kyrkor eller presentbutiker; som imponerande konstverk eller plastig kitsch; ger oss kanske känslor av andakt och trygghet? Madonnan, Jesu mor, mister aldrig sin lyskraft. Hon är symbol för hur kyrkan ska vara - öm och kärleksfull, men för somliga ses hon som en förlegad kvinnobild, lydig och med en förträngd sexualitet - Madonnan som kontrasteras mot Horan. Otaliga skönlitterära böcker, dikter, filmer har inspirerats av det hon står för, eller av människors sätt att förhålla sig till henne. (Bilden ovan - ur De sju barmhärtighetsverken - av Caravaggio)
Det är intressant att hon räknas som det viktigaste av alla helgon, nära nog gudomliggjord av många troende världen över. När gudsbilden i gamla tider traditionellt präglats av väldigt manliga drag, fanns det ett stort behov av det gudomliga kvinnliga. Maria har fått fylla även den rollen. Hon blir en projektionsduk för våra behov och uppfattningar som kan skilja sig mellan olika tider och kulturer.
Men vad vet vi egentligen om Maria? Inte mer än vad bibeln och historikerna kan lära oss. Hon var förmodligen mycket ung, bara 14-16 år. Enligt bibeln blev hon sedan flykting i Egypten tillsammans med Josef och sin son, undan massakrer och förföljelser. (Känns väldigt aktuellt) Hon fick så småningom, som medelålders kvinna, se sin son avrättas av diktaturen, oskyldigt anklagad.
Hon får i en omtumlande upplevelse veta att hon ska föda Jesusbarnet. Men hennes svar är lovsång: ”Min själ prisar Herrens storhet, min ande jublar över Gud, min frälsare: han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna … Han störtar härskare från deras troner och han upphöjder de ringa. Hungriga mättar han med sina gåvor, och rika skickar han tomhänta bort.” Det finns mycket teologi i hennes ord och erfarenhet. För det är välkänt för människor som har haft omvälvande andliga upplevelser, om det så är genom naturens skönhet eller i bönens och meditationens djup – att svaret på mötet med ”den andre, det numinösa” är frid och glädje. Där finns också hoppet om rättvisa för de förtryckta och en påminnelse om att rikedom, (att vara uppfylld av själviskhet), i slutänden gör att man förlorar det enda som verkligen betyder något.
Det är upp till var och en hur man vill tro och tänka om Madonnan, Maria. Men i mina ögon är hon sinnebilden av en stark och modig ung kvinna i en stenhård patriarkal kultur, som får leva ett både underbart och svårt liv. Den som samhället inte ser, eller till och med ringaktar, får bli medarbetare i ett större skeende. Den fattiga kvinnan och ett litet flyktingbarn får stå i centrum, för en gångs skull.
”Shalom, Herr talman.”
Kanske skulle Maria ha sagt just så?
Den medeltida statyn i Gamla Uppsala kyrka, Maria och Jesusbarnet.
Taggar: #julkalendern14
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |