
Det var en mörk och stormig natt
Kanske ni minns ”Snobben” hur hunden har författarambitioner och gång på gång påbörjar sin bok med ”Det var en mörk och stormig natt …” men aldrig kommer längre? Det påstås att en roman aldrig får börja med en väderleksrapport. Detta är ett av de lömska rev en författare bör navigera förbi när det gäller att fånga läsarens uppmärksamhet. (William Golding tar sig effekrtivt förbi i sin roman "Sjöfarares riter") Varför får man inte börja med vädret, kanske ni undrar? På det kan man ge två svar: 1) Det kan upplevas som amatörmässigt, som en klyscha. 2) Det är lätt för en debuterande författare att fastna i väderbeskrivningen och aldrig komma vidare.
Men hur står det då till med väderrapporterna hos de framgångsrika och etablerade författarna?
Ja, de lyser faktiskt INTE med sin frånvaro. Ernest Hemingway, Ray Bradbury, vissa av de ryska klassikerna och inte minst min egen favorit, den mångdubbelt prisbelönta Ursula K Le Guin, bryter mot dessa skrivartabun. Och vi blir definitivt inte uttråkade av deras hantverk!
Därför att de inte fastnar i detaljerna. Därför att månens sken, dimman eller vad det nu är, sätter stämningen för berättelsen på ett motiverat och genomtänkt sätt. Hur känner du dig när du befinner dig ensam på en folktom gata i mitten av natten? Månen speglar sig i den blöta asfalten och ljudet av dina steg ekar, dubbleras. Det är kallt. Du vänder dig om för att se att du inte är förföljd. Du vet ju, att HAN är ute efter dig, och minsta ljud får ditt hjärta att rusa.
När väderrapporten är ytterst kortfattad och på ett relevant sätt gestaltar stämningen, kan den gärna få inleda en roman. Jag gör ett försök:
”Uppfylld av mörker passerar jag järnvägen och kolonilotterna på väg ned mot Fyrisån. Vårvinden rufsar mitt hår. Solen försöker tröstande värma mina kinder. Några pensionärer håller på med sina odlingar, gräver och rensar bort.” (Ur min bok ”Nattens jägare”.)
Som ni ser så bröt jag själv mot detta tabu, trots att jag borde veta bättre, men väderrapporten blir inte längre än så där. Några rader, en dyster deprimerande känsla hos en ung tonårstjej vars liv snart kommer att förändras fullständigt. Jag anser att raderna är motiverade och lät dem vara kvar vid redigeringen. Inte för att jag är en framgångsrik författare, som Le Guin eller Ray Bradbury, utan för att jag älskar att skriva och vill göra mitt yttersta för att texten ska få vingar och lyfta från de torra sidorna och landa i läsarens hjärta. Det är min lön. Det är mitt mål.
Så när skrivläraren och förståsigpåaren säger att en roman ”aldrig ska börja med en väderleksrapport”, ta det som ett mycket gott råd, men vet att en kreativ människa ibland bryter mot reglerna!
Avdelning: Skriv! Taggar: #Snobben #klyschor #väder #inledning
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |