
Bo Setterlind - Kärlekens poet
Det råder ingen tvekan om att Bo Setterlind tillhör sveriges stora när det gäller författarskap och framför allt poesin. Han levde mellan 1923 och 1991. Texterna präglas av andlighet och innerlighet och ord vägda på guldvåg. Texten ovan är en skylt vid ljusträdet i Vadstena klosterkyrka. Få svenska poeters texter brukas så flitigt som hans, och det beror nog främst på att flera av dem blivit tonsatta.
”Du är den ende” Hitlåten som framförs av Lill Lindfors är ju knappast okänd. Men kanske rymmer den vackra och hemlighetsfulla texten något som överraskar lyssnaren? ”Du är den ende som hemligen ser mig. Fast ingen har talat, du vet vad jag ber dig. Min längtan är bara du. Blott du ger mig ett enda litet ord, är jag din” Sköna ord, klingande av poetiskt kärleksdjup. Lill Lindfors blev förvånad när Bo Setterlind långs senare avslöjade för henne att orden var riktade till Jesus.
Ja, han var en kristen poet, men ville inte vara övertydlig och påträngande. Texterna kan uppskattas av människor med vitt skilda bakgrunder och åskådningar. Hans psalmer sjungs flitigt i våra kyrkor och har blivit oerhört älskade: Tex ”Det finns en väg till himmelen”, ”Guds värld är en skimrande gåva” och ”Ge Jesus äran”.
Några av hans mest kända dikter heter: ”Drömmens skepp”, ”Döden tänkte jag mig så” och ”Loppmarknad”. Han skrev även andra texter, skönlitteratur, noveller och pjäser. För mig står det klart att han tillhörde den mystiska fåran inom kristendomens vida värld. Den innerliga tro som överskider tankens och det skrivnas begränsningar och följer ljuset "Genom Skuggornas dal".
Bo Setterlinds gravsten på den Wallinska kyrkogården i Västerås bär följande ord:
Framme är vandraren
Framme vid befrielsen
Själen har fått se
Var källan är.
Avdelning: Poesi Taggar: #dikt #psalm
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |