
Förbluffad över hur bra det går - i det lilla
Som författare har mina verk getts ut både på traditionella bokförlag och via mitt eget förlag, Pythia. Bokbranschen är i kraftig omdaning, inte bara vad gäller teknik, tryckkostnader och e-handel, men lika mycket vad gäller synen på egenutgivning och små förlag. För att ett bokmanus ska bli publicerat av ett större etablerat förlag så krävs det att boken är precis det förlaget just nu är ute efter, en nisch som de behöver fylla, tex en hästbok för tioåringar, eller en science fiction med genustema på enkel svenska för högstadiet. Man vill se en väldigt tydlig målgrupp framför sig och vara säker på att sälja. Allra enklast är om författaren redan har en kundkrets eftersom hon är en etablerad deckardrottning, eller en välkänd profil i nöjesvärlden. Då behövs det minimalt med marknadsföring och utgivningen blir tämligen riskfri.
Det är nu småförlagen kommer in, eller egenutgivningen. Det flesta spontanmanus som förlagen får in är rätt kassa. Men många goda manus refuseras också eftersom de etablerade förlagen inte vill ta en ekonomisk risk. Risken blir istället att de missar något som kan bli stort. Ett exempel är väl JK Rowling som fick sitt manus ”Harry Potter och de vises sten” refuserat 12 gånger innan ett litet förlag gav ut det. Resten är historia.
Men alla har inte en sådan tur som refuserade och sedan bästsäljande JK Rowling, Stephen King och Astrid Lindgren. Många av oss vet att vi har något bra och väljer att själva ge ut det. Och det kan bli ganska framgångsrikt, om du har en bok du tror på och duktiga medarbetare.
Min bok Drömfångarna refuserades också, men samtidigt bad ett av de refuserande förlagen mig att skriva en annan bok i stället, som var mer nischad efter deras profil. Det blev fantasyboken ”Innan lyktorna slocknar”. Så vad skulle jag då göra med Drömfångarna? Skulle den bli kvar i "skrivbordslådan"? Jag gav ut den själv i stället, i februari 2017. Man kunde ju alltid testa vad som hände!
Men ville någon ha den?
Jag lät trycka upp den i hundra exemplar för att se hur det gick. De tog slut direkt. Jag lät trycka upp 100 till. Också de tog slut. Sedan tryckte jag upp 300. De tog slut på två dagar! 500 böcker har gått åt kort tid, vilket är bra. Nu har jag beställt nya igen och väntar ivrigt på att de ska dyka upp. En framgång i det lilla som förbluffat mig. Vi får se hur detta slutar, men det ser ut att bli i alla fall i paritet med en normal svensk bokutgivning i stutänden.
Egenutgivare blir sällan rika på pengar, men det är heller inte det man förväntar sig som författare. Däremot blir man rik på erfarenheter, får glädja läsare, träffar intressanta kollegor, kan skapa och ha roligt!
Det är det som är grejen: Vissa älskar att göra i ordning båten inför sommaren, andra att skapa med färg och form. Jag gillar att skriva och att möta läsarnas responser. Att få glädjas över det man har åstadkommit och visa att kvalitet inte alltid har med förlagets storlek eller författarens kändisskap att göra.
Avdelning: Fakta Taggar: #egenutgivning #publicera #refusering #bibliotek
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |