
En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Stephen Kings fantasyäventyr är uppbyggd som en folksaga med starka inslag av Alice i underlandet och Trollkarlen från Oz. Berättelsen tar oss rakt framåt utan sidohistorier och använder sig av första person imperfekt, med huvudpersonen som berättare. Den börjar försiktigt i vår helt vanliga värld där den 17-årige Charlie brottas med sina bekymmer. Som så ofta förr i Kings berättelser finns det med en person som kämpar mot sin alkoholism, och i detta fall är det Charlies pappa. Charlies mamma har dessutom förlorat livet i en tragisk bilolycka, vilket triggade pappans missbruk.
Men AA räddade honom och Charlies liv ljusnar. Charlie lär känna en märklig och sur gubbe, som har ett mystiskt och skrämmande uthus.
Utan att spoila er läsupplevelse vill jag ändå avslöja att det öppnas en väg till en annan värld. Och det är där den absurda och surrealistiska sagan börjar.
King leker med folksagans inneboende form, inklusive klyschor, och genom att ganska ingående använda sin egen (darling), kampen mot beroendesjukdomen, vilket också har blivit en klyscha för King, byggs ett ramverk för handlingen upp.
Hur fungerar det?
Sådär.
Jag kan inte låta bli att jämföra med hans mycket tidigare succé tillsammans med Peter Straub, Talismanen. Kanske blir någon upprörd nu, men personligen så föredrar jag den tidigare. Det som jag tycker är problematiskt med folksagans form för vuxna läsare, är att den samtidigt både är för skruvad och för enkel. ”Världen” där det hela utspelar sig, upplevs för mig inte alls som lika trovärdig som många andra fantasyvärldar, eftersom världsbygget är för naivt. Vissa partier upplevs också som utfyllnad och jag tror att romanen hade tjänat på att kortas ned en smula.
I övrigt är berättelsen som vanligt skickligt sammanfogad, med fina karaktärer, spännande handling och smart dialog. Allra bäst tycker jag att den är i början, när mystiska saker sker, men innan Charlie hamnar i den andra världen."En saga", är en välskriven och läsvärd roman, men jag är inte helt såld på konceptet. Du kanske får en helt annan upplevelse!
Jag ger En saga 3,5 av 5 guldkulor.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism
Episk fantasy i en antik värld
Min roman “Den första sången” utspelar sig i en värld som är starkt inspirerad av antikens länder. Det gäller inte bara de fiktiva städerna och miljöerna, värderingar, kulturen och kulten, utan även mytoligien. Själva boktiten “Den första sången” är identisk med namnet på den första strofen i Homeros Iliaden. I min bok är det namnet på skapelsens sång, ur vilken allt, även gudarna, är sprunget. Och oroa er inte: den är skriven med normal prosa och inte på hexameter!
Avdelning: Fantastik Taggar: #romarriket #magi #gladiatorer #queer #episk


Straff
Straff, av Ann-Helen Laestadius är utan tvekan en mycket viktig bok, som speglar en av folkhemmets avigsidor, rädslan för det avvikande. Utan att gå in på rasbiologin och J-stämpeln i passen (för att vi inte ville ha hit judiska flyktingar) så handlade folkhemmet mycket om trygghet. Inget skulle störa samhällsprojektet. Det som sågs som för avvikande skulle assimileras bort eller utbildas bort. Inte minst samerna drabbades av detta. Det här var en allmän trend under den här tiden av 1900-talet, och inte unikt för Sverige. Men det är utmärkt att Ann-Helen Laestadius sätter ljuset på historien och drar ut det i det allmänna medvetandet och i skönlitteraturens form gör det begripligt för fler.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #samer #straff #kolonialism


Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |