Mattias Lönnebos blogg 
Vett och etikett

Vett och etikett

A-märkningen av film. En björntjänst för feministisk kultur?"

”I höstas drog A-­märkningen av film i gång på en del svenska biografer. Märkningen
betyder att en film har klarat Bechdeltestet, ett test som visar om det i filmen finns två
namngivna kvinnor som pratar med varandra om något annat än en man. Nu hoppas Baker Karim, långfilmskonsulent på Svenska filminstitutet att något liknande kan vara på gång för att testa mångfalden i svensk film.
– Jag tror att det kan vara en strålande idé, säger han.” källa:SVT

”Chavez Perez­testet skulle vara en björntjänst för filmbranschen menar Hynek Pallas som skrivit en avhandling om vithet i svensk film.
– Jag ser inte att lösningen på problemet med stereotyper i svensk film är att sätta etiketter på filmer, säger han. Att påstå att att representation är något så enkelt att det går att mäta genom en stämpel är absurt.” källa: SVT

Vårt behov att sätta etiketter på film, litteratur och kultur speglar vårt behov att sortera tillvaron i vad som är gott och ont; fördelaktigt och ofördelaktigt; sunt och osunt. Frågan är om inte etiketteringen av kultur ofta skapar mer problem än de löser. Tänk bara på gränsdragningen och alla subgenrer: Fantasy, urban fantasy, christian fantasy, magiska realism, ålderssorteringen: barn, tonår, vuxen. Deckare, socialrealism osv 

Ibland blir de etiketter som samtidigt berör angelägna fenomen i samhället: Tex jämställdhet, feminism och hbtq (Bra saker!) reducerade till kvalitetsstämplar. Något de från början inte alls varit avsedda att vara. Det så kallade Bechdeltestet har lett till en A-stämpling av film som av de flesta tolkats som en kvalitetsstämpel. ”Hynek Pallas berättar att han redan har träffat unga regissörer som anpassat sina filmer så att de ska klara A­märkningen i hopp om att också få filmstöd.

Det är givetvis så att en berättelse inte är bra eller dålig, har god eller hög kvalitet, beroende av om den klarar Bechdeltestet, eller ett eventuellt Mångfaldstest. Testet har skapat intressanta och angelägna diskussioner om schabloner, och det är ju bra på alla vis, men slår samtidigt fel när konsten anpassas för att få bidrag eller anses rumsren. Litteratur, film och annan kultur behöver inte alltid stryka medhårs. Man kan mycket väl tänka sig att en bok med enbart manliga karaktärer kan behandla frågor om humanitet och jämställdhet på ett utmärkt sätt, eller att en film med enbart kvinnliga skådespelare kan vara fylld av schabloner.
Förenklingar och tanken att kulturen ska stå i statens tjänst som moralisk pekpinne, känns föråldrad och för tankarna till totalitära system. Det finns alltid någon som tjänar på förenklingar, men inte är det publiken.

För A-stämpeln och liknande märkningar skapar i sig nya schabloner, som två speglar riktade mot varandra skapar nya rum i all oändlighet.
En levande diskussion om jämställdhet är livsviktig, men när den reduceras till en av kultureliten officiell stämpel, motverkar den sitt syfte och tystar samtalet. 


Avdelning: Fakta Taggar: #feminsim #hbtq #film #kultur #a-märkning #Bechdevtest
1 juli 2014
 

Ett magiskt bibliotek

Ett magiskt bibliotek

Detta är en filosofisk fantastisk berättelse om livets villkor, välskriven, originell och intelligent"

The Book That Wouldn’t Burn av Mark Lawrence

Det finns oförglömliga berättelser, och jag vågar påstå att denna är en sådan.

Förlagets text: 

A boy has lived his whole life trapped within a vast library, older than empires and larger than cities. A girl has spent hers in a tiny settlement out on the Dust where nightmares stalk and no one goes. The world has never even noticed them. That's about to change.Their stories spiral around each other, across worlds and time. This is a tale of truth and lies and hearts, and the blurring of one into another. A journey on which knowledge erodes certainty, and on which, though the pen may be mightier than the sword, blood will be spilled and cities burned.

Som så ofta när genren är fantasy/science fiction så har verket inte översatts till svenska. Men om man inte har något emot att läsa på engelska så vill jag varmt rekommendera den. Berättelsen börjar ute i öknen där en ung flicka lever sitt ytterst spartanska och hårda liv. Plötsligt inträffar katastrofen och hennes by angrips av fiendevarelser som dödar alla utom en del barn som förs bort som slavar eller mat. (Det är oklart.) Det känns igen från andra berättelser, och jag suckar och funderar över hur författaren tänker förnya konceptet. Flicka kidnappas. Hur ska hon kämpa sig fram genom en värld där alla tycks vara emot henne? Please, kill your darlings ... 

Men det blir ingen dussinberättelse. Istället förs vi in i en värld där ett surrealistiskt bibliotek, större än städer, spelar en avgörande roll. Människor och varelser befolkar detta förunderliga och farliga bibliotek, som för somliga är ett fängelse, men som för andra blir vägen till frihet och räddning. 

Detta är en filosofisk fantastisk berättelse om livets villkor, välskriven, originell och intelligent, och det ska bli spännande att läsa författarens fortsatta verk i "The Library Trilogy".  


Avdelning: Fantastik Taggar: #bibliotek #magi #tidsresor #portaler
Kommentera
 

Phantasm en kultfilm

Phantasm en kultfilm

Phantasm från 1979 (Skräck i natten). Jag hörde ett rykte att ingen skräckfilmälskare borde missa att se Phantasm, en kultrulle från 1979. Den fick dessutom uppföljare.


Avdelning: Skräck Taggar: #skräckfilm. b-film #skräck
Kommentera
 

AI-genererad litteratur

AI-genererad litteratur

men utan en människa i bakgrunden ... Vad blir det då? "

Vad är egentligen litteratur och kultur? Det är kanske den grundläggande frågan nu när det visar sig att allt fler böcker är illustrerade eller skrivan av AI. Vi har till och med exempel när författaren är AI-genererad. "Familjen Nilsson och den mystiska appen" är enligt SVT helt genererad av AI. Till och med Lova Ängsryd författaren, är påhittad av AI. (Illustrationen ovan är även den AI-genererad.)


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Ai-genererad. aiböcker #konst
Kommentera
 

Mer Star Wars än Stiftelse? Stiftelsen som bok och TV-serie

Bok-
presentation:
Stiftelsetrilogin : Stiftelsen Stiftelsen och Imperiet Den segrand
Författar-
presentation:
Isaac Asimov

Mer Star Wars än Stiftelse? Stiftelsen som bok och TV-serie

Jag har just avnjutit Isaac Asimovs Stiftelsen som TV-serie. Den är producerad av  David S. Goyer och Josh Friedman för Apple+ 


Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #TV-.serie #rymden #Hari Seldon
Kommentera
 

Att redigera sin text

Att redigera sin text

Förutom att stryka kan man behöva lägga till"

Det oundvikliga är här. Boken är färdig men ändå inte. Det gedigna redigeringsarbetet återstår.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #skriva #författare #redigering
Kommentera
 

Piranesi

Piranesi

Jag kan verkligen rekommendera Piranesi till alla som gillar välskrivna mysterier"

En fantastisk roman om en man utan minne. Han befinner sig på en mystisk plats bestående av stora rum och salar fyllda med statyer och sjöfåglar. Mysteriet tätnar och upplösningen är dramatisk. Mycket originell och annorlunda bok som av mig får högsta betyg.


Avdelning: Fantastik Taggar: #surrealism #mysterium
Kommentera
 

Gaimans fall?

Bok-
presentation:
Oceanen vid vägens slut
Författar-
presentation:
Neil Gaiman
MP3 CD
Finns i lager, 280 kr

Gaimans fall?

Neil Gaiman är en världsberömd författare som skrivit manus till åtskilliga hyllade filmer och TV-serie och många romaner. Han är framför allt känd för sin översvallande fantasi och provokativa humor. Coraline, Goda omen och Amerikanska gudar finns på de flesta bibliotek och i bokhandeln. För att inte tala om serierna på Netflix oxh andra strömningstjänster.


Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #övergrepp #sex #fantasy #TV-serier
Kommentera
 LitteraturMagazinet Skriv! 

LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.

Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.

Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!

Bli medlem
Ditt fullständiga namn:
Din epost:
 
Logga in
Epostadress:
Lösenord:
Behöver du ett nytt lösenord? Klicka här!
 LitteraturMagazinet presenterar 

Författarblogg: Mattias Lönnebo

"Men det måste finnas ett hopp - det blir mer realistiskt"

Mattias Lönnebo är en skönlitterär författare vars utgivning innefattar flera fantasyböcker men även mer vardagliga relationsnoveller. Stilen präglas av spänning, mytologi och existentiellt djup och han vänder sig både till vuxna och yngre läsare. Vid sidan av sitt författarliv verkar han som präst i Svenska kyrkan och militärpastor.

– Det finns väldigt många ungdomsböcker som är deprimerande och mörka. Själv kan jag mycket väl tänka mig att skriva om negativa saker – men det måste finnas ett hopp. Jag menar att det är mer realistiskt, förklarar han.

Läs mer ...

Sök i bloggen

 


Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB
Webbplatsen ligger i Framkantoch drivs av SpaceLoops CMS v.0.4.2