
HP Lovecraft i nyöversättning
Oskar Källner, författare och egenutgivare, har nu tagit sig an kultförfattaren HP Lovecraft, denna till synes eviga inspirationskälla till film, musik, skräckberättelser och äventyrsspel. Novellerna har inramats av synnerligen snygga omslag och en imponerande marknadsföringssajt, allt från ett litet oberoende förlag. Jag vill veta mer.
Varför vill du översätta och ge ut Lovecraft, har inte det redan gjorts på svenska?
Den främsta orsaken är helt enkelt för att det är kul. Jag gillar verkligen hans texter och älskar att djupdyka i hans formuleringar. Det är egentligen inte så märkligt. Jag tror att de flesta av oss drivs av det som vi tycker är roligt. Sedan krävs det självklart även disciplin för att slutföra projekt, men så är det med allt här i livet.
Den andra orsaken är för att jag själv blev lite frustrerad när jag för några år sedan försökte samla ihop alla Lovecrafts noveller på svenska. Vissa noveller saknades helt och hållet, antingen hade de aldrig blivit översatta eller så fanns de inte i tryck längre. Sedan fanns vissa noveller på papper men inte i e-boksformat, och jag gillar verkligen e-formatet. Jag tror på att göra texter så tillgängliga som möjligt och där är e-böcker oslagbara. Och jag anser att Lovecrafts texter förtjänar att vara lättillgängliga.
Kan bara nämna att i detta första släpp av 29 st noveller så är det 2 st som för första gången finns i svensk språkdräkt. Det är ”Det väldigt gamla folket” och ”Trädet”, båda noveller som utspelar sig under antiken, och det är väldigt roligt att se hur Lovecraft griper sig an sitt mytos i en helt annan tid än tidigt 1900-tal.
Den tredje orsaken är att jag gärna ville ge hans noveller färg och liv med sprakande illustrationer. Även detta är e-formatet fantastiskt på. Så tillsammans med den mycket talangfulle illustratören Andreas Raninger har vi tagit fram omslag till än så länge 20 noveller. Jag tycker att omslagen visar på den bredd som finns i Lovecrafts författarskap, han skrev om mycket mer än tentakelmonster. (Inget ont om tentakelmonster, jag älskar dem, men Lovecraft hade fler strängar på sin lyra.) Jag hoppas även att omslagen ska locka fler läsare, och gärna få unga läsare att börja läsa Lovecraft.
Vad är det som är tjusningen med Lovecrafts berättelser? De har ju ett väldigt speciellt språk där litterär gestaltning får ge vika för ordekvilibrism och många adjektiv. Vissa skulle påstå att han var en dålig författare.
Han utvecklade sin stil väldigt medvetet för att få den just så där mustig. Visst, det är fyllt med adjektiv och han bryter mot väldigt många av de skrivregler som vi får lära oss idag. Men det var inte så att han inte visste bättre, tvärt om visste han precis vad han gjorde, och var extremt petig med sina texter. Det gör också att hans berättelser får en mycket speciell känsla, och när det verkligen fungerar så är det helt oslagbart. Jag tror det är en sådan sak som man antingen älskar eller hatar. Men det vet man ju inte innan man har testat.
För min personliga del ligger nog tjusningen hos Lovecraft, förutom själva språket som jag gillar, i den värld som han målar upp och den atmosfär som han frammanar. Jag kan känna igen mig i den känsla av längtan och svårmod som genomsyrar flera av hans noveller. Och så har han ju slemmiga tentakelmonster … Och vem gillar inte det?
Var översättningsarbetet svårt?
Vi har ju redan varit inne på det här med hans mustiga språk. Och ja, det är svårt att hitta en bra balans ibland. För å ena sidan vill man ju ha kvar hans stil så att läsarna får uppleva hans speciella sätt att uttrycka sig, den egenartade atmosfär som hans språk bygger upp. Å andra sidan är jag mån om att meningarna ska ha ett bra flyt och att använda lite modernare uttryck. Det är en ständig balansgång men jag hoppas att läsarna ska bli nöjda och uppskatta novellerna.
Vilka hoppas du ska läsa den här utgåvan?
Jag hoppas självklart att alla som gillar Lovecraft ska läsa dem. Men kanske hoppas jag speciellt att de med sina färgglada omslag ska finna en yngre publik, så att fler ungdomar får lära känna Lovecrafts verk och värld.
Oskar Källner har lagt ned kopiöst mycket tid och arbete på denna lansering, och jag är imponerad. Om man sedan gillar Lovecrafts stil eller inte, det handlar nog mer om tycke och smak. Lovecrafts verk är kanske mer att likna vid något slags mörk poesi än renodlade skräckberättelser pga språket och den i mitt tycke bristande litterära gestaltningen. Men ingen kan förneka det enorma genomslag och den påverkan Lovecraft har haft på populärkulturen. Uppenbarligen har han många fans!
Här hittar ni Fafner förlags sajt med Lovecrafts noveller http://lovecraft.fafnerforlag.se/
Avdelning: Skräck Taggar: #Oskar Källner #Lovecraft #nyöversättning
Svenska barns IQ sjunker
Enligt en oroande rapport sjunker IQ hos dagens unga jämfört med tidigare generationer. Det bådar riktigt illa för så många människors möjligheter att klara sig i samhället. Det är skadligt för landets utveckling och integrationen av nyanlända.
Det här är helt enkelt en trend som måste vända, och det fort.
Avdelning: Barn Taggar: #IQ #barn #skola #bibliotek


Språkliga memes
Memes är ju som de flesta vet filmer eller bilder, ofta av välkända figurer med ironiska texter. Ordet är en förkortning av Internetfenomen och kommer från 1990-talet och framåt. Jag tänkte att det var dags att ladda upp ett gäng memes för språknördar. Läs, sprid och reagera!
Avdelning: Taggar: #memes #ironi


Morgonstjärnan. Episk science fiction
Morgonstjärnan av Pierce Brown
Detta är vad jag trodde den avslutande boken i trilogin om Darrow och hans kamp för att ”De röda” och alla andra folk ska få lika rättigheter och inte längre vara förslavade av ”De gyllene”. Morgonstjärnan är uppföljaren till science fiction-succén Rött uppror och Gyllene sonen. Nyligen har dock ännu en bok i serien släppts på engelska, Iron Gold.
Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #rymdskepp #episk


Gyllene sonen av Brown
Del 2 av trilogin Rött uppror
Förlagets text:
"Alla människor är inte lika mycket värda", förklarar han. Reslig och imperatorisk, som en örn. "De svaga har svikit er. Enligt dem bör de saktmodiga besitta jorden. De starka bör ta hand om de svaga. Det är demokratins storsinta lögn. Cancern som förgiftade mänskligheten."
Darrow är Röd, en ung gruvarbetare i en underjordisk koloni på Mars. Hans uppgift är att borra efter helium-3 som är avgörande för att göra planetens yta beboelig för människor. Darrow och de Röda vet att de är mänsklighetens sista hopp. Tills han upptäcker att de lever i en lögn.
Mars yta är både beboelig och bebodd. Där lever människorna i en strikt hierarki, styrd av de Gyllene som lever i lyx och överflöd. Med hjälp av en grupp rebeller lyckas Darrow byta identitet och utseende för att bli en Gyllene. Han infiltrerar Akademin där de kommande ledarna utbildas, hans mål är att förstöra systemet inifrån.
Avdelning: Fantastik Taggar: #militär SF #rymdskepp #rasism #recension


Hårda paket
Det blev jul i år också, och förhoppningsvis många hårda paket till förväntansfulla bokslukare. Jag hade glädjen att få ge bort paket författade av Kazuo Ishiguro, John Grisham och Elizabeth George. Och en familjemedlem fick en boken 1968 personligt signerad av Jan Guillou.
Avdelning: Barn Taggar: #Stora ljudbokspriset #ljudbok


Trendbrott i läsförmåga hos fjärdeklassare
"Svenska elvaåringar läser betydligt bättre än de gjort de senaste åren. Det visar PIRLS-undersökningen som släpptes i dag – en internationell studie av barns läsförmåga." SVT
Avdelning: Barn Taggar: #bibliotek #skola #läsning


Att skriva skrämmande
Jag tänker nu inte gå in på generella skrivartips som meningsuppbyggnad, karaktärbyggnad, stil och val av berättarperspektiv. Det kan du läsa om här.
Nej, nu är det förmågan att få läsarens hud att knottras, knogarna och vitna och kalla kårar att löpa längs ryggraden som efterfrågas. Hur blir man bra på att skrämmas?
Avdelning: Skriv! Taggar: #skräck #tips #Lovecraft


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |