
Lunch med Dalai Lama
Jag var med om en närmast surrealistisk händelse onsdag den 12 september. Som representant för en fond som ger pengar till IM (Individuell människohjälp) blev jag bjuden till Malmö Live, där Dalai Lama skulle tala. Det var en fascinerande till ställning.
Lisa Ekdahl och Rickard Söderberg sjöng, och den andlige ledaren berättade om ”The art of happiness and peace”. Han menar att grunden för mänskligt handlande egentligen är medkänsla och inte våld eller girighet. När vi bara satsar på oss själva, på våra prestationer, så uppförstoras vårt ego och vi blir mindre lyckliga. Vi är sociala varelser och lever bäst i harmoni med varandra och naturen. Denna harmoni är nödvändigt för jordens och mänsklighetens framtid och överlevnad. I Dalai Lamas böcker kan man läsa mer om hans tankar och den tibetanska buddismens filosofi. Aktuell just nu är ”Lycka! En handbok i konsten att leva.” Hans tankar ligger mycket nära modern kristen miljö- och socialtelogi även om han uttrycker sig i buddhistiska termer. Enligt Dalai Lama är det i skolorna vi måste fokusera på att skapa ett träningsprogram som ska vara lika viktigt som kunskapsinlärningen. Skolorna ska träna barnen i hänsyn, medkänsla och emotionell intelligens. Liknande program genomförs mycket medvetet också t.ex. i Kanada, British Columbia, för att eleverna ska må bra tillsammans. (Framtaget av psykologer.) Man kan snabbt konsattera att när stressen minskar förbättras både mående och skolresultat.
Mot slutet fick han några frågor. Bland annat om flyktingsituationen i Sverige. Och det är hans uttalande här som uppmärksammats i pressen. Han är själv flykting och har alltid önskat att återvända till Tibet, men det är ju omöjligt. Som svar på frågan menar han att vi bör ta emot så många flyktingar som vi kan, ta hand om dem, utbilda dem, träna dem för att de ska kunna bygga upp sina egna länder igen. Logiskt utifrån hans egen horisont, och från hur hans själv skulle vilja göra. ”Vi flyktingar från Tibet, tänker hela tiden på Tibet och vill bygga upp vårt land, och på samma sätt kan det vara för andra. Och gör det tydligt för flyktingarna att de är här och får stöd för att kunna bygga upp sitt land igen när kriget är över.” Malmö 2018
"When we look into the face of every single refugee, especially the children and women, we can feel their suffering," he said. "The goal should be that they return and help rebuild their countries.” Washington Post 2016
Detta är troligen ogenomförbart i praktiken för de flesta flyktingar i Sverige. Särskilt när de rotat sig, och en ny generation har växt upp. Men för somliga är det nog just det de drömmer om att göra. Det ger en tråkig eftersmak att hans uttalande genast sprids I främlingsfientliga medier som om han ville kasta ut flyktingarna. Man kan hålla med honom, eller tycka att han är orealistisk. Han baserar sina tankar på sina egna erfarenheter och på att människor vanligtvis längtar hem.
Det surrealistiska var kanske inte den här intressanta och givande fördraget på Malmö Live, utan det som kom sedan. En mindre grupp bidragsgivare var inbjudna till lunch efteråt. Jag hamnade till min ohöljda förvåning vid ett litet runt bord, mitt emot hedersgästen, och bredvid hans sekreterare och andra sympatiska personer. Eftersom jag var klädd i prästskjorta kom han genast fram till mig och hälsade.
”Oh, I see, a brother in faith!”
Nu tillhör vi olika religioner, men i synen på medmänniskan och vikten att vi måste leva balanserade liv med både andlig och vetenskaplig träning är vi fullständigt överens. Människan kommer först, skillnaderna är underordnade. Dalai Lama sa att han vägrar säga vilken religion som är bäst. Det kan vara så att olika religioner passar olika personligheter, menade han. IM:s generalsekreterare
Ann Svensén berättade bla. för honom om hur Sverige fungerade och om IM:s arbete. Dalai Lama skämtade en hel del med mig, och sa att han också brukade retas med biskop Desmund Tutu. Det blev en vänlig atmosfär av värme och skojfriskhet, och jag anade att han själv försökte ta udden av den upphöjdhet och vördnad han så ofta möter, genom att slappna av och vara den vanliga människa han också är, bakom megakändisskapet och hans andliga ledarskap. Och den tunga historia han bär på. (Läs gärna hans självbiografi ”Fri i exilen” 1990)
Människan kommer först, alltid först. Skillnaderna är underordnade.
”Om man vill bli lycklig, måste man också hjälpa andra, eftersom ens egen lycka är beroende av andra. Det är inte konstigare än så.” Tenzin Gyatso (Den 14:e Dalai Lama)
”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.” (Jesus)
Ett stort tack till IM för detta fantastiska möte och för all ert stöd till tibetanska flyktingar och andra människor i nöd.
Avdelning: Fakta Taggar: #Dalai Lama #buddhism #Tibet. Malmö Live #IM
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |