
Boken!
När man hörde att Niklas Rådström slog sig på att skriva en skönlitterär version av bibelns 66 eller 77 böcker (beroende på hur man räknar) så undrar man hur det skulle gå till. På vilket sätt skulle det kunna vara nyskapande? Det har redan ju getts ut en mängd olika bibelderivat: Seriebibeln, barnbiblar, MC-bibeln, ungdomsbibeln osv förutom all bibelöversättningar som finns över hela världen. För att förstå vår historia och för att förstå vår kultur, våra religioner och litteratur, så behöver vi också har vissa grundläggande bibelkunskaper. Dessa kunskaper är på väg att försvinna i Sverige, därför är det extra roligt när någon ger sig i kast med ett projekt av den här magnituden.
Måste man vara troende kristen för att få ut något av Niklas Rådströms "Boken"? Nej, absolut inte, men det är nog en fördel om man har vissa kunskaper om originalberättelserna för att riktigt uppskatta hur de tolkats. Annars blir det ungefär som att se på en renässanstavla, utan att ha tolkningsnycklarna till alla symbolerna som finns med i bilden.
"Boken" är makalöst snyggt typsatt, med riktig inbindning, inbyggt sidenband (som en bibel ska ha), svart och guld, och mustiga illustrationer innanför pärmen (som i en gammal familjebibel från 1800-talet)
Allt som finns med i den "riktiga" bibeln får inte plats. Ändå målar han på ett enastående gott språk upp scener, och binder ihop Bokens äldre och nyare del på ett listigt sätt. Mose lagböcker är knappast något som en modern läsare finner särskilt underhållande, men dessa klarar han av genom att symboliskt använda sig av olika fonter och stora typsnitt över några sidor. (Se översta bilden)
Vilket huvudgrepp använder sig Niklas Rådström av? Jo, han låter Gud vara en författare som skriver en bok. Det han skriver "blir till", och får sitt eget liv, ofta på ett helt annat sätt än det som skribenten har planerat. Men till skillnad från när jag själv, som författare, skriver och hittar på min egen värld, så formar Guds bok hela skapelsen. Han skickar ut sina änglar som får språka med människorna och rapportera tillbaka. Det hela blir mycket underhållande. Författaren förskräcks över att människorna gör onda saker, och försöker rätta till det på olika sätt. Genom Rådströms språkliga skicklighet så blir berättelserna och gestaltningen märkligt levande och trovärdig. Ändå tycker jag personligen att det här är en bok som ska njutas ett kapitel åt gången. Långsamt. Det är ingen bladvändare, utan något som vill få oss att tänka till.
Boken, är som ett konstverk. Niklas Rådström låter regnet spola bort skiljetecknen i Guds bok och förvandla texten.
Här upptäcker jag Bokens första semikolon; detta tecken saknas annars helt i skildringen, men ordinära kolon är vanliga: Vad menar Rådström med detta? Jag spekulerar inte, utan överlåter åt dig, kära läsare - att tolka!
För detta är en författares tolkning av Bibelns bibliotek. En renässansmålning av ord: Mustig, skrämmande, vacker och tänkvärd.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Boken #recension #bibeln
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |