
Sherlock Holmes - Ett odödligt fenomen
Författaren Arthur Conan Doyles skapelse Sherlock Holmes, behöver väl knappast någon utförligare presentation. Framgången för böckerna var (och förblir) oerhörd. Det blev fyra romaner och inte mindre än 56 noveller, bästsäljande och översatta till många språk. Detta lockar givetvis andra författare att skriva nya romaner med samma karaktärer. T.ex. Ellery Queen ”En studie i rött”. Ett annat roligt försök gjorde Sven Sörmark, som lät honom lösa ett svenskt mysterium i ”En oskariansk skandal”.
På film, radio och TV är karaktärerna ständigt aktuella. Vi har den mycket välgjorda serien med Jeremy Brett, som gjorde en fantastisk insats med 41 avsnitt av ” The Adventures of Sherlock Holmes” mellan 1984-1994. (Min personliga favorit) Det har ju även gjort ett antal filmer, även på senare tid.
Och nu har vi haft diverse varianter med Sherlock Holmes i nytappning, då serien utspelar sig i modern tid. ”Sherlock” och ”Elementary”, med en kvinnlig Watson och Moriarty. Jag tycker att det är riktigt lyckade nytolkningar även om man som ”Sherlock Holmes fantast” föredrar originalet.
Jag ler när jag upptäcker att det pågår en diskussion som nog är typisk för vår sexfixerade tid. Var Sherlock homo, hetero eller asexuell? Det är naturligtvis en fråga som inte besvaras utförligare i den viktorianska erans litteratur. Han blir i en berättelse förtjust i en kvinna som sedan visar sig vara kriminell. Samtidigt är Holmes en sådan extrem karaktär att han inte vill låta känslorna styra. Han föredrar passionen att lösa problem. Det är enligt min mening hans stora kärlek. Man skulle nog kunna peta in Holmes i ett mer eller mindre asexuellt fack, om man ville. Men det är egentligen helt ointressant för berättelserna som Doyle skrev. Det för inte handlingen framåt.
Vad är det som gör berättelserna så populära?
Det är nog både de finurligt uttänkta mysterierna som utmanar läsarna, och att det är spännande och välskrivet. Men framförallt måste det vara persongalleriet. Den superintelligente och kylige Holmes, med sin totala rastlöshet och driv, som om den inte tillfredställs leder till självdestruktivitet. Den normale och sympatiske Dr Watson, som oftast är berättaren. Den råbarkade kommissarien LeStrade och hushållerskan Mrs Hudson, som även hon speglar en vanlig människa som försöker få lite ordning i tillvaron. Och så naturligtvis Moriarty, det onda geniet, antagonisten. Ibland har böckerna om Sherlock Holmes kritiserats för att vara för ”manliga”, även om det finns gott om kvinnliga karaktärer så är de inte huvudpersoner. Men de skrevs i en annan era, och utspelar sig i en viktoriansk miljö, så det får man nog vara lite förlåtande inför. (Men ”Elementary”, har som sagt, valt att modernisera detta på ett vettigt sätt.)
Angående den klassiska frasen ”Elementärt, min käre Watson”, så förekommer den inte i böckerna, utan är en sammanslagning av två vanliga uttryck: ”Elementärt” och ”min käre Watson”.
Nu finns Sherlock Holmes som staty, muggar, t-shirts, konstverk, spel, dockor mm Han har blivit ett fenomen, en ikon, som sprängt bokpärmarna och spridit sig in i de mest osannolika sammanhang. Vad sägs om ”Teenage Mutant Ninja Turtles”?
Det hela är naturligtvis roligt. Och jag hoppas att det kan få nya generationer att upptäcka och läsa originalet. För det är fortfarande bäst. Doften av papper, en skön lässtund i en mjuk fåtölj framför en sprakande brasa. Pipan hoppar jag över. Och sprutan. Men ett litet glas sherry är inte helt fel, tycker jag.
Avdelning: Spänning Taggar: #Sherlock Holmes #TV #deckare #fenomen
Kulturpolitiken och maktens normer
Kulturpolitik är ett brett område som berör det mesta som gör livet intressant. Litteratur, musik, teater, konst, bibliotek, utbildningsinstitutioner osv.
Det har alltid varit av stor vikt för makthavare att påverka kulturen på olika sätt. I diktaturer inte minst, eftersom kulturen där ska utgöra ett legitimerande av att folkets frihet är begränsad. I Kina så är man livrädd för författare och konstnärer som uttrycker sig det minsta kritiskt mot Kommunistpartiet. I Nazityskland skulle all kultur underkastas partiets människosyn och vara arisk och antijudisk. I kriminella kretsar kan vi hitta exempel på maffiaorganisationer som är mecenater och gärna umgås med kändisar för att få glans och något slags legitimitet genom dessa. Frank Sinatra var en av dessa åtråvärda kändisar.
Avdelning: Fakta Taggar: #kulturpolitik #bidrag


Bibeln och krutrök

The Jerusalem man – David Gemmell
En postapokalyptisk fantasytrilogi om Jon Shannow
Wolf in Shadow (1987) (first published as The Jerusalem Man)
The Last Guardian (1989)
Bloodstone (1994)
Avdelning: Fantastik Taggar: #western #postapokalyptisk #kristen #bibeln


Svekets spel

När jag i våras fick reda på att Word Audio Publishing ville göra ljudbok av mitt manus så blev jag verkligen glad. Och idag har den sin premiär på streamingtjänsterna och som nedladdning, om man vill köpa den som en enskild ljudbok.
Avdelning: Spänning Taggar: #Ryssland #gatubarn #deckare #polis #svek


Lovecraft Country
Lovecraft Country av Matt Ruff
HP Lovecrafts makabra och legendariska skräck behöver knappast någon längre introduktion. Hans morbida och mörka poetiska berättelser har starkt påverkat populärkulturen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism; skräck #Lovecraft


En historisk roman som överraskar
Det har sedan Illiaden och Odyssén av Homeros, gjorts många versioner av krigen, kärleken och intrigerna i antiken. Det har skett i form av romaner, pjäser, musik och filmer. Vår fascination för den antika världen och den enorma och avgörande betydelsen den har för världen idag och vår egen historia upphör inte. Shakespeare hade den. (Antonius och Kleopatra. Julius Ceasar osv.) Och storfilmer som Troy och Gladiator och serier på Netflix finner sin publik.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Troja #Homeros #Odysseus #krig #antiken


Children of Ruin av Adrian Tchaikovsky
Uppföljaren till Children av Time var inte en besvikelse. Den brittiske författaren Adrian Tchakovsky har skrivit ännu en episk science fiction om livet och medvetandet.
För det är om livet, medvetandet och universums strävan efter allt högre komplexitet, mitt i det hotande kaoset som författarens SF-böcker handlar. Det är dråpligt, intelligent och spännande. Ättlingar till överlevarna i Children of Time, uppsnappar några signaler från ett annat solsystem. Människorna, en instans av en artificiell intelligens och människornas spindelallierade ger sig ut för att utforska. De finner en civilisation i nöd, och ett dödligt hot mot allt högre liv.
Hur skulle vattenvarelsers rymdskepp se ut? Hur kommunicerar man med helt annorlunda intelligenta varelser? Kan man finna gemensamma lösningar och uppnå förståelse när så mycket skiljer oss åt?
Författarens svar är ”Ja, om viljan finns.” Och det känns uppmuntrande i dessa tider då vi människor avsiktligt misstolkar och brunsmetar varandra i det offentliga samtalet, och blir allt mer rädd för den som har andra åsikter än vi själva.
Children of Ruin får 4,5 av 5 rymdskepp. Läs både Children of Time och Childern of Ruin. Riktigt högklassigt!
Avdelning: Fantastik Taggar: #science fiction #spindlar #rymdskepp


Stranger Things 3
Netflix serie Stranger Things gjorde stor succe när den kom 4 juli 2016. Nostalgifaktorn, de goda skådespelarinsatserna, ett välskrivet manus och intressanta karaktärer gjorde sitt. Nu har jag sett säsong tre som nyligen släppts som enligt vissa uppgifter lär bli den sista. Men för säkerhets skull fanns det ändå en slags öppning för en fortsättning i slutminuten.
Avdelning: Spänning Taggar: #strangerthings3 #netflix #tv-serier


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |