
Att förstå litteraturen och kulturen
Sverige är ett mycket bra land på flera sätt. Det finns dock områden där den kulturella förståelsen och kunskapsnivån är låg. De flesta svenskar har förlorat en av tolkningsnycklarna till den västerländska kulturen. Oavsett personliga religiösa ställningstaganden, så har de 66 bibelböckerna varit en avgörande litterär källa för den västerländska kulturen – Musiken, konsten, teatern och inte minst språket och litteraturen. Och fortsätter att vara det på de flesta håll
Religiös och politisk fundamentalism leder till intolerans, men det kan också bristande kunskap och förståelse göra. Ett färskt exempel är migrationsverkets ”husförhör” av muslimer som omvänt sig till kristendomen. Migrationsverket antog att kristen tro handlade om teoretiska begrepp och dogmer, och ville underkänna konvertiter som” äkta kristna” ifall de bl.a. inte kunde redogöra för treenighetsläran. Att sakna kunskap även i ett sådant ”ovetenskapligt” ämne som bibel och religion kan få allvarliga konsekvenser. Den kunskapen blir allt viktigare i en internationell värld där kulturer hela tiden möter varandra.
Intressant nog så gjorde en bok om bibeln ändå succé för några år sedan, Niklas Rådströms – Boken. (Som är en helt fri konstnärlig nytolkning av bibeln.) Kanske finns det ett slags ”törst efter ordet”, när det saknas? Hoppsan, där gjorde jag visst en bibelanspelning av bara farten!
Här följer en lista på bibelanspelningar i kända litterära verk, som många av oss svenskar missar. Och nu har jag uteslutit de böcker som uppenbart bygger på bibelberättelser tex Thomas Manns ”Josef och hans bröder”, eller den fantastiska ”Bat Seba” av Torgny Lindgren.
* Den gamle och havet – Ernest Hemingway. Santiago fick inte en enda fisk trots att han fiskade i 40 dagar. En tydlig anspelning på Israels folks ökenvandring i 40 år, och Jesus som fastade och frestades av Satan under 40 dagar.
*Flugornas Herre – William Golding. Det här insåg ni förstås! Själva titeln kommer från Belzebub och står för ondskan, och huvudpersonen Simon är en mycket tydlig Kristusgestalt.
*Harry Potter och dödsrelikerna – av JK Rowling. Serien innehåller många teman hämtade från bibeln, och väldigt uppenbart blir det mot slutet av den sista boken med Harry Potters ”död och uppståndelse” som en kamp för mänskligheten mot ondskan.
* Den gröna milen – av Stephen King. Den missförstådda helaren, avrättas mellan de två rövarna.
* Divergent – av Veronica Roth. Dels själva bokens handling som berör både hybris och självuppoffring. Dels tydliga bilder, som ritualen när de tvättar varandras fötter. Som vid påksmåltiden när Jesus tvättar lärjungarnas fötter.
* Vredens druvor – av John Steinbeck. Det finns tolv medlemmar av hans familj, som Israels tolv stammar, eller lärjungarna. De är på väg till ett förlovat land. Jim Casey ses ofta som en Kristusgestalt JC, Jesus Christ osv.
*Fahrenheit 451 – av Ray Bradbury. Boken rymmer många bibelreferenser och kristna motiv. Montag citerar Jesu bergspredikan när han störs av de ständigt påträngande reklambudskapen som hindrar honom att tänka. ”Håll käften! Se på markens liljor!
Ja, det här är bara några få exempel på bibelanspelningar och motiv inom litteraturen. När detta går upp för läsaren så vidgar sig och fördjupas läsupplevelsen. Den knyts samman i ett större sammanhang som går tusentals år tillbaks i tiden, och knyts samtidigt till läsarens egen upplevelse att vara en del av en större helhet. Just nu. Igenkännandet och den känslomässiga anknytningen gör att verket öppnar sig på ett helt nytt sätt. Ofta kan förståelsen av verkets budskap gå förlorad om läsaren inte förmår ta till sig textens undertoner.
Man behöver inte vara någon bibelexpert för att detta ska ske. Men grundläggande kunskaper om de mest kända bibelberättelserna och bibelställena, är nödvändigt för att man ska förstå den västerländska kulturen och litteraturen.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #kultur #Sverige #bibeln #religion
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |