
Narkotikan i medierna
”Antalet människor som dör av droger i Sverige har mer än tredubblats på bara tio år. Dödstalen är fortsatt de näst högsta i hela EU, enligt en ny rapport från EU:s narkotikabyrå.
– Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger folkhälsominister Gabriel Wikström” SVT
Samtidigt har en rad länder liberaliserat sin politik vad gäller vissa droger, som cannabis. I många amerikanska stater tycker man att det är bättre att drogen säljs under kontrollerade former än att alla pengarna går till maffian.
Så här beskriver förlaget boken:
”Vilken roll har medierna i samhällets uppfattning om droger? Hur påverkar deras vinkling allmänhetens förhållningssätt till knark och missbruksproblem? Samhällets inställning till droger har genomgått en omvälvande förändring under de senaste 50 åren. Preparat som i början ansågs ofarliga har med tiden visat sig resultera i missbruk och utanförskap. Förklaringsmodellerna kring missbruk har skiftat från att handla om utbud till sociala och individuella faktorer. De idéer som låg till grund för drogdebatten på 60-talet kan kännas föråldrade idag då tonen är en helt annan, men dagens konflikter kring drogpolitik och missbruksvård kan utan tvivel spåras tillbaka till 60-talet. Narkotikan och medierna tar sin startpunkt i 60-talets mediedebatt kring orsaker till alkohol- och narkotikamissbruk, och visar på hur samhällets syn har förändrats över tid.”
Kunskap är oerhört viktigt i ljuset av hur många liv som narkotikan skördar. Den här boken visar på ett detaljerat sätt bakomliggande idéer, tankegångar, samhällsdebatten och mediernas rapportering kring narkotikan. Det är en mycket detaljerad och viktig läsning för lagstiftare och debattörer. Inget är nytt under solen, och ibland tycks vi helt glömma bort att idéer som återkommer idag redan har en lång historia.
”Jag vill också visa att det är ett utflöde av tankegångar som fanns ganska länge före 60-talet och länge efter. Det är likartade tankar som nu kommer igen, när generationen som följde 60-talsdebatten med kritiska ögon är borta. Jag har full respekt för om man med forskning av hög kvalitet finner nya vägar både att minska narkotikatillgången och behandla dem som blivit offer för den. Men vi ska fortfarande akta oss för dem som predikar lättillgängliga budskap utan att kunna hänvisa till forskning av fullgod kvalitet.” Författaren
Boken ger bakgrunden och ger inga egna enkla svar på komplicerade problem, men den bidrar i hög grad till förståelse och kunskap. Han berör även skönlitteraturens spegling av narkotikan, tex i Aldous Huxleys Du nya sköna värld, samt droger i film och andra viktiga kulturspeglar.
Men är då författaren Jan Malmstedt en liberaliserare eller någon som vill ha hårdare tag? Hur vill han att samhället hanterar drogerna?
”Personligen är jag anhängare av en restriktiv narkotikapolitik, men vem är inte det? Även de mest liberala vill väl knappast återgå till att sälja opiumdroppar på apoteket eller återinföra heroin som hostmedicin och fenedrin till dem som vill bli uppiggade. Skämt åsido, jag tror att vi diskuterar narkotikafrågan på fel nivå, det är en fråga om vilken kultur vi vill ha. Just nu är det konsumtionskulturen, och då hänger narkotikan med.”
Om författaren: Jan Malmstedt är författare, journalist och socionom. Han har arbetat i dagspress samt på facktidningar inom det sociala och pedagogiska
Avdelning: Fakta Taggar: #narkotika #cannabis #medierna #drogpolitik
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |