Fantasyklassikern - Min morbror trollkarlen av CS Lewis
Få fantasy/barnböcker har blivit så älskade och populära som CS Lewis böcker om barnen, lejonet Aslan och den förtrollade garderoben som är en hemlig väg till landet Narnia. Otaliga filmer, TV-serier, radiodramatiseringar vittnar om detta, men särskilt försäljningssifforna. Bara böckerna har sålt över 100 miljoner exemplar i 47 länder! Förutom att vara ett spännande sagoäventyr är berättelserna även späckade med mytologiska varelser och symboler från bland annat det antika Grekland, men också många kristna paralleller. Mest tydligt kanske det kan märkas när lejonet Aslan offras på stenbordet men återuppstår. Böckerna är definitivt allegoriskt skrivna.
På bilden syns min barndoms samling av "Narnia" Den har jag kvar.
Berättelserna är konkreta för att kunna läsas av en yngre målgrupp, ganska berättande i tonen (på ett lite gammaldags vis) och mycket genomtänkta och fantasifulla. Det är närmast perfekt högläsning för barn som genast lever sig in i de roliga och finurliga karaktärernas upplevelser. Man kommer med barnen in på frågor om ”ont och gott” och på ”varför man ljuger” eller ”vem som är modig”. I den första boken får barnen stifta bekantskap med magins värld genom förtrollade ringar. I senare böcker sker det bland annat genom kurragömmaleken i en garderob.
Ibland kan kanske vissa skildringar upplevas som problematiska. Fiendefolket från Calormen har turbaner och kroksablar och dyrkar en demon. Man associerar lätt till att det främmande kommer från ”österlandet”. Är detta rasism? Han levde i ett homogent samhälle och ville förmodligen helt enkelt skildra fienden från Calormen som ”exotiska” jämfört med de talande djuren och barnen i Narnia. Människorna i Calormen skildras både som onda och goda, som sammansatta personligheter, och att det inte handlar om rasen utan att det är deras onda härskare som orsakar fientligheten. Så här hade man ändå inte skrivit i dag till nutidens multikulturella läsare. CS Lewis var i detta ett barn av sin tid.
Lewis var i sin ungdom intressant nog en övertygad ateist, men genomgick en omvändelse och blev kristen. Han blev professor i medeltids- och renässanslitteratur vid Magdalene College, Cambridge. Som en god vän med Tolkien diskuterade de sina verk med varandra. Det verkar som om Tolkien inte gillade Narniaböckerna, som han uppenbarligen tyckte var överlastade med för många olika varelser och för övertydliga. Nu vet vi att både Tolkien och Lewis fann sina läsare. Det är vi glada för.
Avdelning: Fantastik Taggar: #nostagi #fantasi #barnbok #allegori #kristen
Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


Maktens ringar TV-serien
Maktens ringar, sägs vara världens dyraste TV-serie lanserad av Amazone Prime. Den har redan blivit både hyllad och sågad. Och även utsatt för kritik baserad på skådespelarnas etnicitet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #rasism #Ringens Värld #Tolkien #TV-serie #Amazonprime


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |