Hur man blir otroligt rik som författare - Sex tips (Obs särskrivning)
Väl tillbakalutad i Air Canadas bekväma flygstol och med försvarets uniformer prydligt packade i väskan tar jag del av underhållningssystemet framför mig. Jag inser att det är ett tag sedan jag flög, för så här fina grejer hade de inte sist. Jag bläddrar bland filmerna och hittar Jack Reacher. Kul! tänker jag. Lee Childs storsäljare har blivit film. Hans böcker är fyllda av klyschor och ett språk med Alltför. Korta. Meningar. Punkt. I stället. För. Komma. Men de är ändå betydligt mer välskrivna än somliga deckardrottningars ordflöden, med spänning och högt underhållningsvärde för stunden. Karaktärerna är festliga och intrigerna ofta väl uttänkta. Lee Child har blivit mycket rik och nu har hans hjälte nått vita duken. Men vad är detta? Varför gestaltas han av Tom Cruise som i mina ögon är alltför prydlig och välpolerad för rollen. Han spelar dock bra och filmen var rafflande även om jag nu några dagar senare har svårt att erinra mig handlingen. Det är väl åldern eller jetlaggen eller något sådant …
Det är hårda bud för författarna. Försäljningen sjunker och endast de stora förlagens böcker (Bonniers, Norstedts etc) släpps in på Akademibokhandeln. Fler än någonsin skriver och många nya författare är dessutom mycket duktiga. Men med marknadsekonomins hårda lagar gäller det att ha en storsäljare direkt. Det finns inte längre något tålamod hos förlagen att invänta en debutants litterära mognad, och pengarna tryter. Så är det bara. Hårda. Tider. Som. I. En. Hårdkokt. Lee Child. Roman.
Så hur ska man göra som debutant för att slå knockout direkt?
- Var kändis redan från början. Delta i någon förnedrande såpa eller ställ upp med historiens sämsta melodifestivallåt.
- Ha inga ambitioner till finkultur. Våld och okonventionell sex, med en liten påklistrad ursäkt till samhällskritik blir bra.
- Ett gott språk är inte fel, men det viktiga är att det är lättläst. Strunta i finliret, du blir ändå inte nobelpristagare.
- Starka kvinnliga karaktärer går alltid hem. Helst ska de vara snygga, arga och egentligen otroligt manliga. (Men det där sista får du dölja väl)
- Skaffa en litterär agent som gillar dig och som har stora muskler. Hen vet hur man forcerar en redaktionsdörr.
- Skriv för guds skull ingenting om Gud! Ska du bli rik på religion får du bilda en vrickad sekt i stället. Och skriver du om fel Gud på fel sätt får du snart vakta sängkammaren med yxa i handen, som Lars Vilks.
Om du följer ovanstående råd och har en vansinnig tur kan du kanske bli vansinnigt rik. Å andra sidan är risken stor att det inte blir de böcker som du egentligen skulle vilja skriva, om det som inte är så lättsmält och strömlinjeformat.
Men det kanske finns en rikedom som inte kan mätas i pengar och kändisskap?
Vad tror du?
Avdelning: Skriv!
Egenutgiven succé

The Riyria Revelations av Michael J Sullivan
Kan man lyckas som egenutgivare? Michael J Sullivan gjorde det! En klar fördel är att ha engelska som modersmål.
Michael började skriva när han var hemma med barnen, ett ovanligt val för en man i USA, men hustrun hade en mycket högre lön, så det var inte ett svårt val. Men Michael blev hela tiden refuserad av de traditionella förlagen. Han tröttnade på förlagens ovilja. När han började med egenutgivning blev det succé. Förlagen hade helt missbedömt hans potential att få framgång och han refuserades över 200 gånger. Ironiskt nog blev han senare traditionellt utgiven, när det märktes hur bra det gick! Ett av de största problemen innan framgången var att ha råd med och hitta provläsare och framför allt korrekturläsare. (Något jag känner igen. I Sverige med mindre förlag, så får man i alla fall ofta som författare ta ett stort ansvar för korrekturläsningen, eller till och med betala för denna.)
Avdelning: Fantastik Taggar: #egenutgivare #svärd #magi #alver


Riktigt bra läsning 2022
Vad som räknas som bra är ju givetvis subjektivt. Jag gillar framförallt fantasifyllda böcker med både spänning och djup. Gärna äventyr, men det måste vara något extra och inte bara en rad cliffhangers.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #2022 #boktips


God jul
Nu är det jul igen! Julen är den mest populär högtiden i vår del av världen. Den är multikulturell med en mängd ihopslagna traditioner och berättelser. Vi har det gamla midvinterfirandet, om vilket vi nästan inte vet någonting alls, förutom att man träffades, åt och hade någon form av rit kring detta. Det vi vet är att övergången till kristendomen tycks ha gått ganska lugnt till. Biskop Mikael Mogren berättar mer här. Och man ville givetvis behålla midvinterfirandet fast med en kristen ton.
Avdelning: Klassiker Taggar: #jul #julskildringar #Jesus


Hårda paket!
Vad blir årets julklapp? Gärna med ett klimatbudskap tänker jag.
Jag vet! Kanske klister, eller lim, om man har en miljöaktivist i familjen som vill kunna limma fast sig på olika uppseendeväckande platser? Det kanske kan räknas som friskvård?
Avdelning: Barn Taggar: #miljö #rymden #klimat. sciencefiction


Prince of Thorns
Mark Lawrence har skrivit trilogin, The Broken Empire, vars första bok Prince of Thorns ger mersmak, eller kanske snarare blodsmak?
Avdelning: Fantastik Taggar: #mörker #grymhet #svärd #magi


En saga
Sjuttonårige Charlie Reade kommer till undsättning när hans granne, den buttre och hemlighetsfulle mr Bowditch, fallit och skadat sig illa. De blir vänner, men Charlie måste lova att hålla sig borta från det mystiska skjulet i trädgården. Vad är det som väntar på andra sidan skjulets tillbommade dörrar? Med hunden Radar vid sin sida ger sig Charlie ut på ett lika hisnande som skrämmande äventyr.
Avdelning: Fantastik Taggar: #saga #sjöjungfru #mystik #alkoholism


Fantasi på Bokmässan 2022
Bokmässan i Göteborg blev ett exra livligt spektakel och mycket välbesökt, förmodligen i kölvattnet av alla tidigare pandemibegränsningar. Jag var själv en av författarna som signerade nya böcker, närmare bestämt Oceanus Väktare. Det blev ett riktigt roligt minne att bära med sig!
Avdelning: Fakta Taggar: #bokmässan #Göteborg #fantastik #PeterBergting


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |