
Våld i deckare och spänningslitteratur
Alltid när man författar en bok, eller ett filmmanus så gäller det att göra skildringen så trovärdig som möjligt. Berättelsen behöver inte vara realistisk, men läsaren ska ändå ”köpa” det som händer. I fantasyböcker sker en mängd otroliga händelser med magi och drakar, men det kan ändå vara trovärdigt utifrån sin ”ram”, den värld författaren byggt upp. I deckare och spänningslitteratur ska skildringen också kännas trovärdig. Man kan tänka sig att ”det här skulle kunna ha hänt” trots att handlingen är rätt skruvad. Jag menar, hur många mord kan inträffa i lilla Sandhamn? Osannolikheten gör inte så mycket, bara det ”skulle kunna hända”. Och ofta överträffar verklighetens terrorattentat de vildaste fantasier, tyvärr. Verklighetens IS och Boko Harams grymhet överträffar splatterfilmernas sadism. (Tex att låta barn bita ihjäl sina fd vänner och göra vägspärrar av deras tarmar.) Förintelsens massmord lämnar oss stumma.
I Hemingways berömda roman ”Klockan klämtar för dig” skildras spanska inbördeskrigets fasor utifrån hans egna erfarenheter. Det sägs vara en av de bästa skidringarna av denna konflikt, trots att den är fiktiv. Men Hemingway var där på riktigt. Han använde sina egna erfarenheter. Han undvek inte att skildra fasorna och massakrerna, men gjorde det utan blodstänk och närgångna detaljer. Han gjorde det genom åskådarnas ansiktsuttryck, tankar, känslor – och då blir det ändå starkare. Det som utelämnas understryker fasorna. Det är mästerligt och personligt.
Ibland kryddas böcker med onödigt våld och onödiga sadistiska detaljer. Det förstör. Jag är fortfarande irriterad på Tad Williams och Stephen Kings klavertramp när det gäller sadism i annars välskrivna verk. Onödiga scener som inte för handlingen framåt och inte höjer spänningen, och som lika gärna kunde ha strukits.
Nej, våld ska finnas med när det är motiverat och bidrar till handlingen. En deckare helt utan mord blir nog rätt tråkig …
Lee Child låter Jack Reacher skjuta skallen av gangstrar med hagelbössa för att visa vem som bestämmer. Helt klart övervåld, men det ligger ändå i linje med karaktärens beteendemönster. Det för handlingen framåt och beskrivs oftast inte överdrivet närgånget. Om man gillar det eller avskyr det, är en annan sak.
Vapenfetischism är ganska vanligt. Den kan vara motiverad, men kan lika gärna vara totalt onödig. Om den dessutom inte är tillräckligt researchad missar den målet, om uttrycket ursäktas. Målet med detaljerade vapenskildringar är nog ofta att tillfredsställa en viss läsargrupp som tycker att vapen är häftiga. Men den läsargruppen är ibland rätt kunnig, i alla fall så har tills nyligen en stor del av Sveriges befolkning vana vid att hantera militära automatvapen. Det är t.ex. ingen höjdare att stoppa en automatkarbin innanför jackan efter en vild eldstrid. Den är glödhet, det vet väl alla? Research är A och O.
När jag beskriver våld i mina egna böcker har jag Hemingway som förebild. Låt mellanrummet mellan raderna och orden tala. Det blir bättre så. Särskilt i de fall jag skriver för ungdomar, som i ”Nattens Jägare.”
Avdelning: Spänning Taggar: #våld #vapen #deckare #krig
Pojken i källaren
Pojken i källaren är en sann berättelse om en fasansfull barndom. Självbiografi av Stephen Smith. Det som är positivt är att hans liv inte blev nattsvart, utan att han kom ut på andra sidan, och fick tillbaka livslusten och kärleken igen. Mycket läsvärd.
Avdelning: Fakta Taggar: #barnhem #misshandel #pedofil #dokumentär


Lysande rymdopera, Shards of Earth

Jag har alltid varit fascinerad av science fiction, och läste redan på lågstadiet allt som gick att hitta på skolbibblan. Även om jag har gett ut ett flertal böcker så är det först i år som jag själv debuterat i SF med "Oceanus väktare" ( #Idusförlag 2022). En av nutidens främsta författare i genren heter Adrian Tchaikovsky. Han låter sig gärna inspireras av insekter och hur helt alternativa arter till däggdjur skulle kunna utveckla intelligens. Det var särskilt tydligt i Children of Time, men finns med på ett roligt sätt i Shards of Earth.
Avdelning: Fantastik Taggar: #sciencefiction #aliens #shardsofearth #rymdopera


Stranger things 4
Så har The Duffer Brothers gjort det igen. Stranger things 4 tar vid där trean slutade. El har förlorat sina krafter, och mobbas på gymnasiet där hon inte alls känner att hon passar in. Passar hon in någonstans?
Avdelning: Skräck Taggar: #Netflix #Strangerthings4 #tv-serie


Författare i krig
Bland soldaterna som i denna stund kämpar för Ukrainas existens som nation, finns det ett stort antal frivilliga och värnpliktiga soldater. Bland dessa finns människor från alla samhällsklasser och yrken och givetvis också författare. En är Oleh Sentsov, som är känd för att ha suttit fängslad hos ryssarna eftersom han protesterade mot erövringen av hans hemprovins Krim. Han hungerstrejkade nästan till döds. 2019 fick han återvända till Ukraina vid en fångutväxling och har sedan dess varit mycket kreativ. Nu strider han i hemvärnet och har bland annat sagt: ”Vi kommer att vinna detta krig eftersom vi inte har något annat val.”
Avdelning: Fakta Taggar: #krig #Ukraina #författare #vapen


Ett rymdäventyr

Berättelsen utspelar sig på den nyupptäckta vattenplaneten Oceanus. Två barn, Florian och Zhang, får uppleva en mängd mystiska och halsbrytande äventyr, i sin kamp att skydda planeten från rovdrift och miljöförstöring. Roboten Bob, hjälper lyckligtvis till. De möter skurkar, robotar, rymdskepp och tentakler.
Avdelning: Barn Taggar: #rymdskepp #sciencefiction #tentakler #miljö #klimat


Orwells 1984 fortfarande kontroversiell
I Kina kanske 1984 anses som en tvivelaktig bok av kommunistpartiet, men du kan köpa den och läsa den. På universitet i väst borde det vara högt i tak, kan man tycka. Och en klassiker som 1984 borde vara självklar läsning i litteraturstudierna. Visserligen är boken obehaglig, har ett vuxet innehåll och många blir starkt känslomässigt berörda av den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #triggerwarning #storebror #universitet #censur


G-som i gärningsman av Sulo Karlsson, Deanne Rauscher
Det gick ett sus genom Sverige när den här boken släpptes förra året, som vill skildra det glammiga 80-talets smutsiga baksida. Den omhuldade journalisten S-profilen och regissören känd för G-som i gemenskap och Stockholmsnatt, avslöjades ha haft relationer med unga tonårspojkar som var allt annat än oskyldiga. Relationerna alltså ...
Avdelning: Fakta Taggar: #pedofil #pojkar #80-talet #Hildebrand #G #kulturman


LitteraturMagazinet Skriv! - speciellt för alla som älskar att skriva, gillar språk och kanske har ett eget skrivprojekt i skrivbordslådan.
Följ vår skrivarskola genom att bli medlem. Diskutera idéer med andra skrivintresserade. Läs recensioner av aktuella skrivarböcker, författarintervjuer, krönikor och mer.
Välkomna till LitteraturMagazinet Skriv!
Bli medlem
|
Logga in |