Recension av Och väggarna förvandlades till världen runtomkring, Johanna Ekström: En bok fylld av drömmar, minnen och längtan - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
En bok fylld av drömmar, minnen och längtan
Foto: Sara Mac Key

LitteraturMagazinets recension av Och väggarna förvandlades till världen runtomkring, Johanna Ekström

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

En bok som engagerar och är svår att släppa"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Och väggarna förvandlades till världen runtomkring
Författar-
presentation:
Johanna Ekström

Albert Bonniers förlag har postumt gett ut en text av författaren Johanna Ekström, kommenterad av hennes nära vän Sigrid Rausing. “Och väggarna förvandlades till världen runtomkring” innehåller anteckningar om kärlekssorg, väntan och mot slutet moderns död och Ekströms egen cancersjukdom. Hon gick bort för ett år sedan, 51 år gammal.

Hon skriver ned sina drömmar. Många är mardrömmar. Det är något ansträngande att följa med i de abstrakta tankegångarna och tolkningarna som försöker greppa en betydelse. Författaren har gått många år i psykoanalys men är nu på väg att avsluta.

Några år före 50 är Johanna lyckligt förälskad. Mannen som hon älskar försvinner dock in i en depression. Hon lider av saknaden och längtar efter att han ska komma tillbaka.

I drömmarna finns en skuldkänsla. Rausing tar i en kommentar upp frasen “Onda dockan” som de två vännerna bollat mellan varandra. Hon tänker också på Johannas föräldrars skilsmässa, om de vuxna som i drömmen verkar ha så lite intresse av den förlorade Onda, om barns rätt att få sina behov uppfyllda.

I en dröm är Johanna kvar som tonåring på Stora skuggan, där hon bodde med föräldrarna Per Wästberg och Margareta Ekström. Hon har anorexia och städar köket. Diskhandskarna göms undan, eftersom de inte hör ihop med bilden av lyckan. Mina tankar går till Johanna Ekströms bok “Om man håller sig i solen”. Under hennes uppväxt var det viktigt att sätta ord på sin verklighet men inte att vara sann, säger hon i en intervju.

I anteckningarna framstår det som att orden är hennes räddning. “Inget är verkligare än blyertsorden.“ Samtidigt tvingar de, tillsammans med analysen, in henne i ett påfrestande arbete. Kom tillbaka från abstraktionerna! vill vännen säga henne. Sigrid försöker dra Johanna tillbaka till livet, det konkreta. Och Ekström skriver själv: “Låt trädet utanför fönstret bara vara ett träd. Inte ett tecken, föraning, varning.“

När Johanna träffar vänner och har intensiva samtal blir nätterna drömlösa. “Ingen information som måste smältas, bilder som måste genomlevas.” I anteckningarna framgår inte mycket av det verkliga liv hon har under den period hon skildrar. Det är drömmar och minnen som överväger. Jag hade önskat att boken haft mindre slagsida i drömmar och minnen och mer i det konkreta nuet. Men det är en bok som engagerar och är svår att släppa.

I september 2021 blir Johanna Ekström diagnostiserad med ögonmelanom. Hon har en tolvårig dotter. “Förutom att få ett barn är det här det största jag gjort i mitt liv: att älska och vänta på någon som blir sjuk. Sedan bli sjuk själv och glädjas över livet.” Än så länge upptäcks inga metastaser, men i drömmarna börjar hon oroa sig för dottern, hur hon ska utvecklas och hamna rätt i livet utan henne. I slutet av mars 2022 kommer så domen: Levern är full av metastaser. Det finns även metastaser på bäckenet. Inga behandlingar rekommenderas. Johanna har två veckor kvar att leva.

Ekströms sista ord i boken är: “Jag skulle vilja berätta om hur vackert det är, livet. Om himlen, fåglarna. Ljuset mot ögonlocken. Men också att det aldrig helt låter sig beskrivas och att det inte gör någonting.” Så starkt, och så befriat för att komma från en författare!

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 12 maj 2023

 

Anmäl textfel

 Författarporträtt 

Johanna Ekström

Johanna Ekström är främst känd som författare, men har även verkat som konstnär och manusskribent till dans och performanceföreställningar. Hon har tidigare gett ut flera dikt och novellsamlingar innan hon 2004 gav ut sin första roman.

Utgivning

Om man håller sig i solen

av Johanna Ekström
Vad händer när vi bara bryr oss om det yttre, om det där verkliga livet som egentligen är vårt riktiga liv alltid vill hållas gömt bakom en fasad som alltid ska hållas på topp. Vad händer om man tillslut brakar igenom isen och allt visas upp?

Jag ska vakna stående

av Johanna Ekström
Johanna Ekström är en av våra intressantaste unga poeter. Hennes ...

Det enda främmande

av Johanna Ekström
Det enda främmande är Johanna Ekströms sjunde diktsamling. I dras...

Fiktiva dagboken

av Johanna Ekström
Jag är en återfunnen! Ditlagd. En sten i en grop, en håla. Nej, j...

Vad vet jag om hållfasthet

av Johanna Ekström
I elva noveller skriver Johanna Ekström med psykologisk träffsäke...

Avskedsstafetten

av Johanna Ekström
En ung kvinna lämnar till synes utan förklaring sin man och blir ...

Gå förlorad

av Johanna Ekström
Gå förlorad förlora sig. Dikter kring minnets, resans och kärlek...

Titta, hon kryper

av Johanna Ekström
I sin nya novellsamling beskriver Johanna Ekström en tillvaro där...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB