Recension av Tre timmar, Anders Roslund: Samma driv i karaktärer och prosa när två blivit en - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 
9

LitteraturMagazinets recension av Tre timmar, Anders Roslund

Samma driv i karaktärer och prosa när två blivit en

Ramen för 'Tre timmar' utgörs av den illegala människosmugglingen från Afrika genom Europa till Sverige, det är en verksamhet där en människas liv bara kan värderas i pengar"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Tre timmar
Författar-
presentation:
Anders Roslund

Roslund & Hellström har blivit Roslund. Om man läser Anders Roslund efterord så får man reda på att de gemensamt hade bestämt att upplösa det gemensamma författarskapet och det redan innan Börge blev sjuk och hans död tvingade dem isär. Anders tillägnar denna bok, ”Tre timmar”, sin tidigare författarkollega och vän. 

I ”Tre timmar” möter vi de gamla vanliga karaktärerna som vi lärt känna och tycka om. Det är kriminalkommissarie Ewert Grens och hans båda kollegor Sven Sundkvist och Mariana Hermansson. Men även Piet Hoffman, hans fru Zofia och deras två söner får viktiga roller i berättelsen. Ramen för ”Tre timmar” utgörs av den illegala människosmugglingen från Afrika genom Europa till Sverige, det är en verksamhet där en människas liv bara kan värderas i pengar.

En morgon finner man en extra kropp på Södersjukhusets bårhus och Ewert kallas dit. De finner ingen förklaring och strax därefter är det dags för ytterligare en kropp att dyka upp. Spåren leder fram till ett makabert fynd instängt i en container uppställd i Värtahamnen. Samtidigt befinner sig Piet Hoffman ute på ett livsfarligt uppdrag i norra Afrika. Han är anställd av ett sydafrikanskt säkerhetsbolag för att skydda FN:s livsmedelstransporter i de områden som är så pass riskfyllda och farliga att FN:s egna soldater varken kan eller får skydda dem själva. Vad vare sig Piet eller Ewert vet är att trots att nästan ett halvt jordklot skiljer dem åt så kommer deras vägar att mötas.

Jag kan ärligt säga att jag inte på något sätt märker att det inte är en författarduo längre. Antagligen beror det på att de tillsammans redan har mejslat fram karaktärerna och dramaturgin från sitt tidigare samarbete så väl att ”Tre timmar” blir en helt naturlig fortsättning för Anders Roslund att skriva. Det är fortfarande samma driv i prosan med en förankring av brottet i dagens samhälle och karaktärerna sitter. Det är med andra ord precis som vanligt och det är bra.

Jag ger ”Tre timmar” en fyra! Det är en mycket läsvärd och otäck kriminalroman om vad som sker runt omkring oss idag trots att vi inte riktigt vill kännas vid det. Boken blev också nominerad till priset ”Årets bästa svenska kriminalroman” av Svenska Deckarakademin.

Profil: Daniel Gunnarsson

Mottagen: 9 december 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB