
Half bad - Häxornas krig
Så kom då äntligen ”Häxornas krig”, den tredje och avslutande delen i Sally Greens populära serie Half Bad. Vi får följa Nathan och rebellerna i deras avgörande kamp mot de vita häxorna. Allt mer ansvar vilar på Nathan men kommer han att vara stark nog för att fullfölja kampen mot en överlägsen fiende nu när hans far Marcus är död?
Nathans kärlek Annalise har flytt efter det att Marcus blev skjuten. Han lägger skulden på henne och hon har blivit fienden personifierad. Hans hat är så stort att det blir hans drivkraft i kampen mot de vita häxorna. Men rebellerna är få, outbildade och utspridda så vägen till framgång ter sig oframkomlig. Men det finns en möjlighet. Ett rykte om en amulett som gör bäraren oövervinnerlig har nått dem. Faktum är att ena halvan finns i rebellernas ägo, nu gäller det bara att finna den andra halvan av amuletten och betala det pris som krävs för att få tillgång till dess krafter. Först då kanske rebellerna trots allt kan ha en chans att vinna det slutgiltiga slaget.
Tempot är fortsatt högt och Nathan ställs inför allt svårare prövningar. Vem är god och vem är ond? Vad är kärleken värd? Vad är essensen i själva magin? Det är frågor som Nathan måste finna svaret på. Samtidigt tränger sig verkligheten på och hans kamp med rebellerna mot de vita häxorna närmar sig obevekligt avgörandet.
Även den tredje delen faller mig i smaken och betyget ligger kvar på 3 starka DG! En läsvärd, underhållande och spännande trilogi med starkt driv. Här kan du läsa om del 1 och del 2 i serien Half Bad vilka jag skrivit om tidigare på min blogg.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #ungdom
Bortom portalen II
För drygt två år sedan lovordade jag ”Bortom Portalen” både innehållsmässigt såväl som initiativmässigt. I min sista mening uttryckte jag till och med en förhoppning om att detta skulle bli en årligt återkommande utgivning. Så blev dock inte fallet. Men nu två år senare släpps, till min stora glädje, ”Bortom Portalen II”!
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #noveller


Vi hör av oss
De allra flesta av oss har någon gång befunnit sig i den situationen, den där vi är helt utlämnade till någon annans bedömning av oss och där bedömaren i bakfickan har det vi så hett eftersträvar, vårt drömjobb. Situationen jag tänker på är naturligtvis själva anställningsintervjun. Författaren Jacob Sundberg har haft den goda idén att skriva en novellsamling, ”Vi hör av oss”, där var och en av de nio novellerna utspelar sig under en anställningsintervju.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #noveller #anställningsintervjuer


Tipsextra
Mitt intresse för sport har alltid varit stort. Dels som aktiv men även som tränare för pojklag inom olika idrotter. Det har för mig i hela mitt liv varit en naturlig del tillsammans med friluftsliv. Men under vissa perioder av året, läs vinterhalvåret, blir det av naturliga skäl lite mindre av aktivt uteliv. Så var det även när jag växte upp trots att utelek, även på vintern, var mer naturligt än det är för barn av idag. Därför kan jag minnas de mysiga stunder när man kom in i värmen på lördagseftermiddagen och slog sig ned framför televisionsapparaten för att titta på Tipsextra.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #sport #fotboll


Min vän Dahmer
Nu var det i och för sig inte så längesedan jag vurmade för grafiska romaner men jag måste likväl göra det igen efter att ha läst ”Min vän Dahmer” av Derf Backderf. Vilket otroligt starkt bildspråk, vilken fantastisk berättelse och vilken mörk uppväxtskildring. När Derf Backderf tar på sig att skriva ned sina upplevelser av Jeffrey Dahmers tragiska uppväxt blir det sprängstoff som ingen kan vara oberörd inför.
Avdelning: Serier Taggar: #recension #grafisk roman #uppväxtskildring


De underkända
Jag läser ganska ofta kriminalromaner. Jag gillar naturligtvis själva gåtan men också spänningen, drivet, att finna den skyldige och förstå motivet bakom brottet. Ibland blir det till och med ännu bättre och det är när författaren, i detta fall författarna, även lyckas förankra historien i ett samhällsproblem från vår samtid. Jag har precis läst just en sådan kriminalroman!
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Vi kommer snart hem igen
Ibland kan det vara svårt att nå ut till ungdomar med viktiga budskap. Då kan det vara bra med olika uttrycksformer såsom böcker, film och föreläsningar. Men ett så bra forum som böcker är inte heller alltid så lätt att sprida. Vi har alla hört om dåliga läsresultat och svårigheter med läsförståelsen hos svenska ungdomar. Därför blev jag extra intresserad när jag läste om en ny grafisk roman av Jessica Bab Bonde som heter ”Vi kommer snart hem igen” som tar upp den så oerhört viktiga frågan kring Förintelsen.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #grafisk roman


Eldmärkt
Sabaa Tahirs debutroman ”Askfödd”, läs min blogg här, klättrade direkt upp till en topplacering på New Yorks Times bästsäljarlista. ”Askfödd” är första delen i hennes fantasyserie ”Aska och eld” och den gavs ut i Sverige 2015. Nu har två år passerat och det är dags för ”Eldmärkt” den andra boken i serien vilken planeras att totalt omfatta fyra böcker.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #ungdom


Höstsol
Efter den hyllade dystopiska stjärnserien (Stjärnklart, Stjärnfall och Stjärndamm) återvänder Lars Wilderäng till ett Sverige i en mer nära framtid. I fokus står återigen ett säkerhetspolitiskt läge som är ostabilt mellan öst och väst och med Sverige någonstans mitt emellan. Faktum är, trots att jag gillade stjärnserien, att sedan jag läste ”Midvintermörker” och ”Midsommargryning” så har jag längtat efter att han skall återvända till krigsskådeplats Sverige. Lars är nämligen infernalisk bra på att måla upp ett realistisk och trovärdigt scenario för hur Sveriges väpnande styrkor dras in i en konflikt. Lyckas han återigen med detta konstycke i den nya boken ”Höstsol”?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #technothriller


Mellan dem
Richard Ford är för mig en av nutidens stora betraktare av det amerikanska samhället och den amerikanska vardagen. Det är med stor skärpa han bevittnar och beskriver skeenden och förändringar. Det gör han både ur ett aggregerat perspektiv, såväl som från den enskilde individen. Denna gång har han valt att beskriva något som ligger honom mycket närmare, nämligen sina föräldrar och sin egen uppväxt.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #uppväxtskildring #Richard Ford


SmåLit 2018
Så var det då dags för den tredje upplagan av den lokala litteraturfestivalen ”SmåLit”. Förra året var jag tyvärr förhindrar att närvara så det kändes spännande att se hur det skulle vara denna gång. Nytt för denna den tredje årgången av litteraturfestivalen var att den nu omfattade tre dagar fredag, lördag samt söndag och att dagarna var fördelade på tre olika orter Jönköping, Värnamo samt Nässjö. Nu börjar det verkligen utveckla sig till en Småländsk angelägenhet.
Avdelning: Taggar: #SmåLit #litteraturfestival


Vi mot er
En av de största överraskningarna för mig 2016 var när jag läste ”Björnstad” av Fredrik Backman, en bok jag gav 4 starka DG. Jag hade tidigare läst ”En man som heter Ove” (även den väldigt bra 4 DG) en bok som anlägger en humoristisk, för att inte säga ironisk, underton till begreppet ”gubbe”. Att sedan ta tag i och sträckläsa ”Björnstad” var som att möta en helt annan författare. Här blev det plötsligt allvarligt, realistiskt och känslofyllt. Dessutom var mycket av handlingen förflyttad till ungdomars livssituation i ett mindre samhälle där allt kretsar kring idrott. Jag var såld! Nu har jag läst uppföljaren ”Vi mot er”, kommer författaren lyckas att behålla greppet om mig även denna gång?
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension


Sista vakten
”Sista vakten” är den tredje delen i Stephen Kings hyllade serie om ”Mercedesmördaren” och den pensionerade polisen Bill Hodges. Den första delen ”Mr Mercedes”, vilken tilldelades Edgar Award för bästa spänningsroman 2015, kan du läsa om här och den andra delen ”Den som finner” läser du om här. Nu skall serien om Brady Hartsfield och hans nemesis Bill Hodges nå sitt slut i och med denna den tredje och avslutande delen om ”Mercedesmördaren”.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Noveller
Mitt intresse för noveller eller kortberättelser (shortstories) går långt tillbaka, närmare 40 år och början 80-talet. Det var först lite skräcknoveller och SF-noveller. Men mot slutet av 80-talet läste jag Torgny Lindgrens (som tyvärr avled förra året) novellsamling ”Legender”, vilken jag för övrigt äger originalutgåvan av från 1986. Det var den novellsamlingen som verkligen fick mig intresserad av att läsa mer. Att med så få ord, på konkret och klar prosa, få så mycket sagt och dessutom väcka så många känslor, var omvälvande för mig. Så pinsamt att det var först sent anno 2017 som jag kom i kontakt med Kjell Askildsen (tack för tipset Hans Gunnarsson) genom hans nyutgivna novellsamling, ”Noveller”.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #noveller


Stalpi
För några år sedan läste jag ”Stallo”, en bok som jag vid det tillfället inte blev överdrivet imponerad av då den för min smak var lite för överarbetad och tjock (ca 600 sidor). Nu kommer uppföljaren ”Stalpi” som vid en första anblick ser mer sammanhållen och koncentrerad ut då den omfattar ca 360 sidor samt med ett omslag av Miroslav Sokcic som är bland det vassaste jag sett!
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #fantastik


Vei - Bok 1
Jag vet inte hur vanligt det är bland andra recensenter men jag bryter gärna av min läsning utav ”vanliga” romaner genom att läsa så kallade grafiska romaner. Främst är de på engelska men numera kommer det mer och mer grafiska romaner även utgivna på svenska. Dessutom riktar sig många även till en äldre läsarskara. Har du inte provat på så rekommenderar jag dig verkligen att göra det. Jag funderar på att så småningom skriva en blogg om ett urval av de bättre, skrivna på engelska, som jag läste förra året (de svenska hittar ni här på min blogg). Kommentera gärna denna post om det finns intresse av att jag gör en sådan sammanställning.
Avdelning: Serier Taggar: #recension #grafisk roman


Törst
Jo Nesbö har drivit karaktären Harry Hole väldigt långt. Efter några andra romanprojekt återvänder han nu till sin gamla antihjälte med boken ”Törst”, vilken blir den elfte romanen om Harry Hole. Frågan jag ställer mig är om han de facto har drivit serien för långt?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Blodskifte
Här i Jönköping har vi en lokal fantasy författare som heter Eva Holmquist. Hon har tidigare skrivit för de yngre tonåren till exempel ”Attentaten i Gallus” vilken jag skrev om här, där jag också passade på att intervjua Eva. Nu har hon skrivit en ny roman riktad till en något äldre målgrupp, nedre halvan av tonåren, som heter ”Blodskifte”.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik

