
Askfödd
Sabaa Tahir surfar fram på fantasyvågen med sin debutroman ”Askfödd” tillika del ett i en trilogi. Detta är en litterär fåra där utgivningen formligen har exploderat under det sista decenniet och jag har börjar fråga mig om det verkligen finns plats för fler nya stjärnor utan att genren blir urvattnad. Konstigt nog verkar efterfrågan enorm och boken ”Askfödd” har fått ett varmt mottagande. Hur kommer det sig? Har den något unikt eller är det egentligen bara en ungdomsfantasy bland alla andra…
Vi befinner oss i Imperiet vilket styrs av krigarna under Kejsaren. Där finns också de lärde som tidigare var den styrande skaran men vilka numera har förslavats under krigarna. Slutligen är det stammarna som lever ett hårt och strävsamt liv utanför städerna i vildmarken. Men det är inte bara människor som bebor denna värd utan här finns väsen och varelser av olika slag som funnits sedan lång tid tillbaka till exempel augurerna.
I ”Askfödd” är berättelsen mest förlagd till staden Serra och militärlägret Blackcliff. Vi får möta Laia, en ung flicka som tillhör de lärde. Hon måste söka hjälp från motståndsrörelsen för att befria sin bror som blivit fängslad. Laia har vuxit upp hos sin mormor och morfar då hennes föräldrar blev dödade av krigarna när hon var liten. Sedan har vi Elias, en ung man som är precis i slutskedet av sin krigarutbildning på militärakademin Blackcliff. Han spås en lovande framtid och kommer från en fin familj bestående av krigare i hög befattning. I hemlighet ifrågasätter han hanteringen av de lärde och han har även svårt att accepterar hur Imperiet styrs. Detta är de båda huvudpersonerna och bokens kapitel följer i tur och ordning en av dessa personer vilket ger bra driv och härliga "cliffhangers".
Fiender som de är kommer naturligtvis Laias och Elias vägar att mötas. Ett förtroende utvecklas men det är riskfyllt då hon är slav och han av hög börd och en jämbördig relation dem emellan är inte tillåten. Än mer problematiskt blir det när Elias bästa vän Helene, även hon krigare i slutet av sin utbildning, får kännedom om deras vänskap. Detta i en tid då landet står inför en hemlig kupp riktad mot Kejsaren!
”Askfödd” är en fantasybok som vänder sig till ungdomar i de övre tonåren. Bokens handling kretsar kring personer i denna åldersgrupp samt deras tankar och känslor. Huvudpersonerna är av båda könen så den lämpar sig för läsning av både killar och tjejer även om de romantiska inslagen är fler än jag är van vid. Som motvikt är fighterna rikliga och en machokultur härskar bland krigarna. Likaså är det både styrka och svaghet i olika former hos karaktärerna som lyfts fram. Dessa är naturligtvis könsövergripande så det blir inte klichéartat vilket jag uppskattar.
Sabaa säger själv att hon slukade fantasyböcker och länsade sin brors förråd av serietidningar i sin ungdom och det finner man spår av i ”Askfödd”. Speciellt kan jag känna att det finns ett friskt inflöde av inspiration ifrån serier och grafiska romaner vilket jag uppskattar då många scener i boken känns väldigt visuella.
Jag ger ”Askfödd” 3 starka DG! Boken är mycket bra och läsvärd och jag tror det finns många ungdomar som kommer uppskatta läsningen då den känns fräsch och nymodig i en genre som det nästan börjat gå inflation i. Jag kommer i varje fall med spänning följa Laia och Elias äventyr ända fram till slutet!
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik
Vei - Bok 2
Ni kanske minns att jag 2018 skrev om serieromanen ”Vei - bok 1” av Sara Bergmark Elfgren och med illustrationer av Karl Johnsson. Om inte så kan jag upplysa er om att jag gillade den skarpt. Den enda nackdelen som låg dem i fatet var väl att jag önskade mig mer än dessa 160 sidor. Nu får jag just det för under 2019 släpptes ”Vei - bok 2”. Inte nog med att det är en helt ny avslutande del, den har nästan en halv gång fler sidor, drygt 220, jämfört med första boken. Det är som en härlig dröm som går i uppfyllelse. Motsvaras förväntningarna? Läs vidare så kommer svaret!
Avdelning: Serier Taggar: #recension #grafisk roman #mytologi


Gudarna vaknar
I vintras skrev jag om den första boken i serien om Themisfilerna, ”Sovande jättar”. Den tog mig med storm. Inte bara på grund av det fantastiska driv berättelsen hade utan även beroende på den form i vilken den skrevs. Korta kapitel med utdrag ur Themisfilerna, mest bestående av intervjuer och reflektioner och nästan ingen löpande narrativ text. Dessutom var det en story som utmanade min fantasi och fick mig att sådär nyfiket titta upp mot stjärnorna på himlen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF


Bungalow
Jag minns åren runt millennieskiftet när Åke Edwardson varje år släppte en ny kriminalroman om kommissarie Erik Winter. Det var något man alltid såg fram emot. Inte bara för den spännande läsupplevelsen utan även för fascinationen i att han har samma födelsestad som jag, Eksjö. Nu har åren gått och vi är båda äldre vilket jag märker när jag läser hans senaste roman ”Bungalow”. Romanen ligger långt ifrån böckerna om Erik Winter. Den är mycket mer känslosam och lågmäld, känns nästan som ett manifest. Blir romanen för den skull tråkigt och saktfärdigt? Jag skall här försöka ge dig min bild av läsupplevelsen.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #roman #alkoholism #uppväxt


Fallet
För er som brukar läsa min blogg är inte Lars Wilderäng helt obekant. Jag tror att jag har skrivit om de flesta av hans utgivna titlar. Nu har Lars Wilderäng släppt en ny bok där han har lämnat technothrillern i militärmiljö för en mer traditionell thriller i skuggan av en finanskris. Alla frågar vi oss, blir det lika bra?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller #finanskris


Varför kommer det inga nya bloggposter...

Ibland hamnar man i en svacka! Det som normalt känns väldigt kul och spännande lockar helt plötsligt inte alls. Där befinner jag mig just nu. Ingen lust att läsa nya böcker, ingen lust att skriva om de böcker jag läst. Otroligt tråkigt, hoppas det går över snart!
Avdelning: Taggar: #läslust


Kolibri
Jag skall villigt erkänna att det har blivit en och annan svensk kriminalroman läst av mig. Kanske för många rent av. Kan faktiskt känna mig lite trött på dessa serier ibland. Ändå åkte det fram en ny ”Scandi noir” nämligen ”Kolibri” av finska Kati Hiekkapelto. Den har förvisso några år på nacken, gavs ut på svenska 2017 av Modernista förlag men helt plötsligt en dag kändes det rätt att läsa den. Det är faktiskt den första finska deckaren jag läser och dessutom skriven av en kvinnlig författare vilket gjorde mig extra intresserad av boken. Skulle den kunna återuppväcka intresset för genren?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Outsidern
Tänk dig ett bestialiskt mord på en liten pojke. Alla misstankar och indicier riktas mot dig. Ingen tror egentligen att du är skyldig. Du själv vet att du inte är skyldig men bevisföringen är säker, du är mördaren. Det är vad som drabbar Terry Maitland i Stephen Kings thriller ”Outsidern”.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #thriller


Nattsida
Denna härliga känsla av förväntan varenda gång man inleder en ny roman av Hans Gunnarsson! Nu var det dags för hans senaste ”Nattsida”, en syskonbok till ”All inclusive”. En roman på drygt 400 sidor vilket är ovanligt från hans penna. Själv ser jag honom som en mästare inom novellkonsten och de gånger han skriver romaner är de oftast ganska komprimerade men då på ett positivt sätt. Kommer författarens strama och koncisa prosa bära över 400 sidor? Läs vidare så skall du i varje fall få veta vad jag tycker.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension


Förrädarens guld
Tom och Hester lämnar den vandrande staden London i förödelse bakom sig. Återigen är kampen för att överleva dagen hård och strävsam samtidigt som fiendena är många. En dag tvingas de nödlanda på isstaden Anhorage, en stad som inte är vad den en gång var. Någonstans i staden finns något eller någon som inte borde vara där.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi


Jokern - Antologi
2016 skrev jag om ”Batman - Antologi” och var mycket nöjd med läsningen. Nu har jag precis läst klart ”Jokern - Antologi” och på mitt sängbord ligger istället ”Wonder Woman - Antologi”. Det är med andra ord en serie av böcker om kända superhjältar, och skurkar, översatta till svenska och utgivna av Egmont som växer fram.
Avdelning: Serier Taggar: #recension #serier


En högre rättvisa
I Sverige har vi en historia av framgångsrika författarsamarbeten, speciellt inom kriminallitteraturen. Vilka känner inte till samarbeten såsom Roslund & Hellström, Lars Kepler, Rolf & Cilla Börjlind och just i detta fall Hjorth & Rosenfeldt. Detta är dock inget nytt fenomen utan en av de mer kända deckarduos vi haft i Sverige, Sjöwall & Wahlöö, gav ut flera deckare tillsammans under tidsperioden 1965-75. Det blev en svit som kom att bestå av 10 böcker om Martin Beck och Gunvald Larsson. Nu åter till den senaste kriminalromanen, ”En högre rättvisa” av Hjorth & Rosenfeldt om kollegorna på Riksmord med Sebastian Bergman i spetsen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Cthulhu vaknar
Det finns vissa skräckkulter vilka lever vidare och vidare. En av de mer klassiska av dem är den om Cthulhu av H. P. Lovecraft. Nu finns den återutgiven i en ny illustrerad version av Francois Baranger.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #klassiker


Sovande jättar
Ibland dimper det ned en debut som man inte kan kalla annat än en blixt från klar himmel. ”Sovande jättar” är ett exempel på just detta. Dessutom är det bara första boken i en trilogi, Themisfilerna, av Sylvain Neuvel. Alltså inte helt utan anledning som jag frågar mig hur han skall klara av detta? Lyckas han så kommer detta bli en trilogi av extraordinärt slag.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension


Floden
Jag läser förhållandevis mycket fantastik, skräck och SF. Därför har jag inga problem med overkliga inslag som utmanar verkligheten. Snarare kan det istället vara så att det i många fall krävs för att göra budskapet tydligare. Men man måste vara försiktig som författare, det är lätt hänt att det blir för mycket, då kan själva autenticiteten hotas. Markus Luttemans nya bok ”Floden” är den typ av bok där det overkliga och suggestiva balanserar på sin spets. Lyckas han då behålla trovärdigheten? Läs vidare så skall jag åtminstone tala om vad jag tycker.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension


De vandrande städerna
Just nu går det en film på svenska biografer som heter Mortal Engines regisserad av självaste Peter Jackson. Förlagan till filmen är en bok av Philip Reeve skriven redan 2001. Jag talar såklart om boken ”De vandrande städerna” vilken är den första delen i serien Mortal Engines. I samband med lanseringen av filmen har boken åter igen publicerats på svenska av förlaget B Wahlströms (ursprungligen utgiven 2006 på Natur och Kultur).
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi


Swedavien
Jag måste göra ett erkännande. Jag är ganska svag för dystopier. Ni som följer mig på min blogg har säkert märkt att det blivit en hel del av den varan de senaste åren. Nu har det blivit dags för ytterligare en, nämligen ”Swedavien” av Johanna Juneke. Denna gång befinner vi oss i en ganska så nära framtid här i Sverige. Skillnaden är att vi inte lever så som vi gör idag. Vi har istället blivit till maskiner eller snarare robotar i tjänst till en styrande maktelit. Hur har det kunnat gå så fel?
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #dystopi


Den absoluta Sandman - volym ett
”Den absoluta Sandman” (volym ett) marknadsförs som en klassiker vilket är ett ganska slitet uttryck som jag tyvärr själv också använder ganska flitigt. Just i detta fall måste jag ändå medge att det används helt rätt då detta verkligen är en klassiker inom genren grafiska romaner. Författaren Neil Gaimans verk om Sandman tillhör ett av de mest centrala och det är dessutom hans episod ”En midsommarnattsdröm” som är den enda serien som någonsin vunnit det prestigefyllda World Fantasy Award.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #grafisk roman

