
De underkända
Jag läser ganska ofta kriminalromaner. Jag gillar naturligtvis själva gåtan men också spänningen, drivet, att finna den skyldige och förstå motivet bakom brottet. Ibland blir det till och med ännu bättre och det är när författaren, i detta fall författarna, även lyckas förankra historien i ett samhällsproblem från vår samtid. Jag har precis läst just en sådan kriminalroman!
Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt är en författarduo vilken numera är uppe i fem stycken kriminalromaner om kriminalpsykologen Sebastian Bergman. Båda författarna har en bakgrund som manusförfattare och Hans är kanske mest känd för manuset till den hyllade tv-serien ”Bron”. Även de första delarna om Sebastian Bergman har producerats för TV, då med Rolf Lassgård i huvudrollen som Sebastian (hoppas det blir fler).
I ”De underkända” arbetar återigen Sebastian mer eller mindre frivilligt tillsammans med kollegorna på Riksmord. En avoghet vilken är ömsesidig, då inte heller de alltid är så nöjda med hur samarbetet fungerar. Denna gång hittas personer mördade på olika skolor. Offren är arrangerade med en dumstrut på huvudet och sittandes i skamvrån. De har också ett kunskapsprov fastnitat på kroppen. Efterhand hittar man den gemensamma nämnaren mellan offren, de är nämligen alla kända från olika Tv-produktioner eller från Internet genom bloggar, ett kändisskap helt utan krav på intelligens eller bildning enligt gärningsmannen.
Utan att avslöja för mycket om handlingen, men för att knyta an till min inledning, så handlar det alltså om en mördare som bevisligen är mycket strukturerad, välutbildad och intelligent. Men något har gått fel och han får utlopp för sina frustration genom att testa dessa ”kändisar” och deras nivå av allmänbildning. Om de inte klarar testet? Ja, då mördar han dem.
Naturligtvis är inte detta något som får mig att sympatisera med mördaren men vad jag finner intressant är den tanke författarna måste ha mejslat fram utifrån fenomenet att många av dagens kändisar och blivit kändisar just för att de uppträtt idiotiskt och banalt inom olika medier. Mördaren, Cato d.ä., stör sig i varje fall på just detta, samtidigt som hårt intelligent arbete och lång skolgång inte belönas och inte heller uppmärksammas i dagens mediebevakning. Han tar tag i problemet, vilket han uppfattar som ett hot mot hela samhällsutvecklingen och som en hyllning till idiotin, genom att statuera exempel.
Här är jag benägen att hålla med författarna. I dagens samhälle är det mycket lättare att få uppmärksamhet och kändisskap genom att delta i produktioner såsom Paradise Hotel, Robinson eller Farmen och det helt utan att ha något att säga som faktisk skulle vara värdefullt att veta. Kändisskapet återuppväcks dessutom kontinuerligt då dessa kändisars uppfattning i olika frågor efterfrågas i diverse olika sammanhang. Däremot är det oerhört svårt för ny forskning och nya rön som kontinuerlig tas fram inom till exempel akademin att nå ut till allmänheten genom de stora mediekanalerna. Vad beror det på? Vilka val ligger bakom? Eller är det bara så enkelt att lättsmält underhållning vinner i kampen mot lite tyngre och mer svårsmält innehåll. Att det faktiskt är det vi som mediekonsumenter själva väljer och därmed också serveras på silverfat. Vad som är orsak och vad som är verkan är en berättigad fråga att ställa sig!
Jag tycker som sagt att det finns en intressant botten i denna kriminalroman, väl värd att fundera lite extra på. Att sedan författarna är oerhört skickliga på att bygga upp dramaturgin och skapa drivet i berättelsen gör detta till en bok väl värd att läsa enligt mig. Jag ger ”De underkända” 4 DG i betyg!
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
En högre rättvisa
I Sverige har vi en historia av framgångsrika författarsamarbeten, speciellt inom kriminallitteraturen. Vilka känner inte till samarbeten såsom Roslund & Hellström, Lars Kepler, Rolf & Cilla Börjlind och just i detta fall Hjorth & Rosenfeldt. Detta är dock inget nytt fenomen utan en av de mer kända deckarduos vi haft i Sverige, Sjöwall & Wahlöö, gav ut flera deckare tillsammans under tidsperioden 1965-75. Det blev en svit som kom att bestå av 10 böcker om Martin Beck och Gunvald Larsson. Nu åter till den senaste kriminalromanen, ”En högre rättvisa” av Hjorth & Rosenfeldt om kollegorna på Riksmord med Sebastian Bergman i spetsen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Cthulhu vaknar
Det finns vissa skräckkulter vilka lever vidare och vidare. En av de mer klassiska av dem är den om Cthulhu av H. P. Lovecraft. Nu finns den återutgiven i en ny illustrerad version av Francois Baranger.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #klassiker


Sovande jättar
Ibland dimper det ned en debut som man inte kan kalla annat än en blixt från klar himmel. ”Sovande jättar” är ett exempel på just detta. Dessutom är det bara första boken i en trilogi, Themisfilerna, av Sylvain Neuvel. Alltså inte helt utan anledning som jag frågar mig hur han skall klara av detta? Lyckas han så kommer detta bli en trilogi av extraordinärt slag.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension


Floden
Jag läser förhållandevis mycket fantastik, skräck och SF. Därför har jag inga problem med overkliga inslag som utmanar verkligheten. Snarare kan det istället vara så att det i många fall krävs för att göra budskapet tydligare. Men man måste vara försiktig som författare, det är lätt hänt att det blir för mycket, då kan själva autenticiteten hotas. Markus Luttemans nya bok ”Floden” är den typ av bok där det overkliga och suggestiva balanserar på sin spets. Lyckas han då behålla trovärdigheten? Läs vidare så skall jag åtminstone tala om vad jag tycker.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension


De vandrande städerna
Just nu går det en film på svenska biografer som heter Mortal Engines regisserad av självaste Peter Jackson. Förlagan till filmen är en bok av Philip Reeve skriven redan 2001. Jag talar såklart om boken ”De vandrande städerna” vilken är den första delen i serien Mortal Engines. I samband med lanseringen av filmen har boken åter igen publicerats på svenska av förlaget B Wahlströms (ursprungligen utgiven 2006 på Natur och Kultur).
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi


Swedavien
Jag måste göra ett erkännande. Jag är ganska svag för dystopier. Ni som följer mig på min blogg har säkert märkt att det blivit en hel del av den varan de senaste åren. Nu har det blivit dags för ytterligare en, nämligen ”Swedavien” av Johanna Juneke. Denna gång befinner vi oss i en ganska så nära framtid här i Sverige. Skillnaden är att vi inte lever så som vi gör idag. Vi har istället blivit till maskiner eller snarare robotar i tjänst till en styrande maktelit. Hur har det kunnat gå så fel?
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #dystopi


Den absoluta Sandman - volym ett
”Den absoluta Sandman” (volym ett) marknadsförs som en klassiker vilket är ett ganska slitet uttryck som jag tyvärr själv också använder ganska flitigt. Just i detta fall måste jag ändå medge att det används helt rätt då detta verkligen är en klassiker inom genren grafiska romaner. Författaren Neil Gaimans verk om Sandman tillhör ett av de mest centrala och det är dessutom hans episod ”En midsommarnattsdröm” som är den enda serien som någonsin vunnit det prestigefyllda World Fantasy Award.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #grafisk roman


Svenska noveller
Jaha, då sitter du där i elfte timmen och funderar. Bara ett par dagar kvar till jul och fortfarande den där svåra julklappen kvar. Kanske är det din svärmor, kanske är det rent av din storebror. Det spelar ingen roll, jag har ett sista julklappstips som förhoppningsvis är det som kommer rädda julen åt dig. Läs bara vidare så kommer det att ordna sig.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #noveller


Grace
För ett par år sedan läste jag en helt underbar bok nämligen ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr. Förra året kom han med en ny roman vilken heter ”Grace”. Faktum är att jag faktisk började läsa den redan i slutet av sommaren men lyckades inte komma in i den. För några veckor sedan tog jag fram den igen och nu var det rätt tillfälle. Så kan det faktiskt vara ibland, att en bok behöver mogna för att sedan plockas fram vid rätt tillfälle.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension


Slutet
Mats Strandberg är tillbaka där han en gång började nämligen i genren ungdomsroman. De flesta känner säkert till hans samarbete med Sara Bergmark Elfgren som mynnade ut i trilogin ”Cirkeln”, ”Eld” och ”Nyckeln”. Nu har han åter tagit sig an att skriva en bok om ungdomar för ungdomar. Han gör det genom att väcka en ofattbar svår fråga att besvara, ”Vad gör du om du vet att du bara har en dryg månad kvar att leva”?
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #preapokalyps


Supernova - Amulett bok 8
Bolt City har ett flaggskepp i Kazu Kibuishis serie Amulett. Flera av delarna har vunnit fina priser såväl utomlands som här i Sverige. Numera är det Hegas som ger ut böckerna och det har äntligen, efter ett par års väntan, blivit dags för del 8 som heter ”Supernova”.
Avdelning: Serier Taggar: #recension #grafisk roman #barn


Flodskörden
Det är nu nästan exakt tre år sedan jag skrev om Simon Stålenhags magiska bok ”Ur varselklotet”. En bok, grafisk roman, som belönades med högsta betyg nämligen 5 DG av mig. Hans andra bok i serien, om man kan kalla det för en serie men de utspelar sig i samma värld och tidsrymd i varje fall, ”Flodskörden” har blivit liggande här hos mig. Jag vet inte riktigt varför, men nu kändes det i varje fall som om det var dags och återvända till berättelserna om Slingan, Riksenergi, och minnen från en barndom som nu blivit till ungdom då 80-tal gått över i 90-tal.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #grafisk roman


Augustpriset 2018
Idag var det deadline för oss elektorer att lämna in de bedömningar vi gjort av de sex nominerade böckerna inom skönlitteratur för att utse den slutliga vinnaren av Augustpriset 2018. Under kategorin värdefullt vetande kan jag här inflika att August Strindbergs roman "Röda rummet" kom ut i handeln den 14 november 1879 alltså på dagen 86 år innan jag såg ljuset för första gången.
Avdelning: Taggar: #Augustpriset #2018


Tre timmar
En uppskattad och prisbelönt författarduo har gått ur tiden. Roslund & Hellström har blivit Roslund. Om man läser Anders Roslund efterord så får man reda på att de gemensamt hade bestämt att upplösa det gemensamma författarskapet och det redan innan Börge blev sjuk och hans död tvingade dem isär. Likväl, Anders tillägnar denna bok, ”Tre timmar”, sin tidigare författarkollega och vän. Frågan jag ställer mig är om författarduon har varit så tight och samspelt att man inte kommer märka någon större skillnad med enbart en författare eller kommer det bli en annorlunda läsupplevelse nu, när Börge Hellström inte finns med.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Läslov
Idag hade jag tagit ledigt för att tillbringa en dag med barnen det är ju trots allt höstlov, eller läslov, vilket jag tycker låter mer attraktivt. Inte för det blev så mycket läst, mest städning, men lite fick jag läst och det behövs då jag snart som elektor skall lämna mitt betyg på de sex Augustnominerade böckerna i den skönlitterära klassen. Men en utmaning hade jag lämnat till barnen dagen till ära.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #noveller #bokprat


Höstregn
Nu har den äntligen anlänt! Fortsättningen på Lars Wilderängs thriller ”Höstsol” där Sverige drogs in i en väpnad konflikt med stormakten Ryssland. Denna den andra och sista delen har författaren lämpligen valt att kalla ”Höstregn”. Kommer Sverige kunna klara sig ur den ohållbara situation man hamnat i med en stormakt som motståndare. Landets försvar går redan på knäna och försvarsförmåga är inte alls i paritet med motståndarens krigsvärde på långt när. Mörka moln hopar sig över himlen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #teknologisk thriller #krig


Luna Olympia
Hoppla, hoppla! Här var det SF i vilda västern format. Prisjägare, smugglare och knarklangare drabbar samman så det blixtrar om den kända (och okända) världen. Som om inte det var nog så är det politik på högsta nivå där såväl kloner som cyborger blir brickor i ett spel som ingen riktigt verkar ha koll på. Mitt i centrum av kalabaliken finns federationens huvudstad, rymdstationen Tellus, vars existens och framtid nu är hotad. Allt är upp till prisjägaren Rebecca från Perth, hinner hon avvärja hotet från piratkungen Dawn?
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF

