Recension av Vi hör av oss, Jacob Sundberg: Med humor och svärta om anställningsintervjun - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Vi hör av oss, Jacob Sundberg

Med humor och svärta om anställningsintervjun

Att så korta möten kan få så stor betydelse för oss, och under så stor del av våra liv, känns högst nyckfullt"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Vi hör av oss
Författar-
presentation:
Jacob Sundberg

De allra flesta av oss har någon gång befunnit sig i den situationen, den där vi är helt utlämnade till någon annans bedömning av oss och där bedömaren i bakfickan har det vi så hett eftersträvar, vårt drömjobb. Debutanten Jacob Sundberg har haft den goda idén att skriva en novellsamling där var och en av de nio novellerna utspelar sig under en anställningsintervju.

Jacob Sundberg är bördig från Bergslagen, har utbildat sig i London men är numera bosatt i Nässjö där han arbetar på Nässjö Näringsliv AB. Han gillar att skriva och säger samtidigt att han lever ett enkelt och vardagligt liv i Nässjö med sin familj. Faktum är, säger han själv, att trots de så vitt skilda orter han har varit bosatt i så känns det likadant, han har alltid sig själv att dras med. Dagarna består av arbete, ogräsrensning, målning av plank samt storhandling i den lokala ICA-affären. Jacob menar att det är i människans inre allt händer och det är där han vill att berättelserna han skriver ska utspela sig.

En plats och en situation där vi alla är medvetna om att mycket försiggår inom oss är just under anställningsintervjun. Den mentala trötthet man känner efteråt är påtaglig. Anspänningen har varit hög och koncentrationen intensiv, vårt medvetande har kontinuerligt har analyserat sig själv som intervjuobjekt och även intervjuarens reaktioner på frågor och svar. Vad jag vill ha sagt är att jag förstår varför det har varit ett intressant tema för författaren att fördjupa sig inom, och jag uppskattar initiativet.

Boken består som sagt av nio noveller och omfattar 188 sidor. Jag tänker inte gå igenom dnovellerna var för sig utan väljer istället att diskutera boken mer generellt. Författaren har i boken valt att blanda humor med svärta. Visst blir vissa av intervjuerna minst sagt dråpliga, själv är jag dock lite kluven inför just detta. Jag har själv suttit tillsammans med min chef och intervjuat kandidater. Det var intressanta kandidater och de gjorde bra ifrån sig vid intervjun men bara en kunde få jobbet. Med stor medvetenhet vet man med sig att en av dem kommer bli glad och känna stolthet över att ha blivit utvald, de andra kommer troligtvis känna tomhet och besvikelse.

Att så korta möten kan få så stor betydelse för oss, och under så stor del av våra liv, känns högst nyckfullt. Jacob berör även detta i sin bok tillsammans med alla de fördomar och förutfattade meningar som finns om hur vi skall vara och uppföra oss i denna situation. Det gäller faktiskt för båda parter vilket ni kommer upptäcka om ni läser boken.

Jag ger "Vi hör av oss” av Jacob Sundberg en mycket stark trea! Det är en lättflytande bok som manar till läsning och trots allvaret skänker underhållning. Flera är situationerna man känner igen sig i eller har hört talas om. Som sagt, med svärta och viss del humor, tar författaren oss med till en av vår tids mest cyniska situationer. En situation vi nästan alla utsätts för och som får enormt stor betydelse för oss. Faktum är att många kommer ha glädje av att läsa boken.

Profil: Daniel Gunnarsson

Mottagen: 20 juli 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Mänskliga rättigheter

av Jacob Sundberg
Inbunden, Finns i lager, 100 kr

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Kan vi lära av historien?

Recension: En tid för krig : Europas väg mot storkonflikt 1939 och 2022 av Wilhelm Agrell

Berättelse om en hjälte

Recension: Hand i hand med barnen till Treblinka : Berättelsen om Janusz Korczak av Margit Silberstein

Starka kvinnor i en levande forntid

Recension: Tors vrede av Elvira Birgitta Holm

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB