
SmåLit 2018
Så var det då dags för den tredje upplagan av den lokala litteraturfestivalen ”SmåLit”. Förra året var jag tyvärr förhindrar att närvara så det kändes spännande att se hur det skulle vara denna gång. Nytt för denna den tredje årgången av litteraturfestivalen var att den nu omfattade tre dagar fredag, lördag samt söndag och att dagarna var fördelade på tre olika orter Jönköping, Värnamo samt Nässjö. Nu börjar det verkligen utveckla sig till en Småländsk angelägenhet.
För mig var det först och främst en stor skillnad i att lokalen (Jönköping) denna gång inte var Spira utan Jönköpings stadsbibliotek. Hur upplevde jag det? Ärligt talat lite besviken. Spira bjöd på mer öppna, ljusa och inspirerade lokalutrymmen. På Stadsbiblioteket blev det lite mer utspritt och trängre enligt min upplevelse. Fast en fördel är att besökarna kommer till biblioteket och där finns även hela den vanliga samlingen att ta del av. En tanke bakom litteraturfestivalen ”SmåLit” är att skapa inspiration till läsning, då är det bra att de som inte just ville köpa någon av de böcker som utställarna bidrog med enkelt kunde låna med sig en annan bok hem. För även om det var mycket folk som vandrade runt fanns det möjlighet att leta upp en intressant bok ur samlingarna och sätta sig för att läsa.
Efter att ha gått runt i cirka 30 minuter var det dags att gå på samtalet mellan Åsa Moberg och Björn Kohlström. Det var en mycket trevligt och intressant samtal väl förberett av Björn där vi bland annat fick lära oss att Åsa skriver bäst i affekt och då gärna under sömnlösa nätter. Det har gjort att hon lyckats få fram det hon vill ha sagt och därmed givit henne en framgångsrik karriär. Björn frågade också Åsa om hennes avsaknad av akademisk utbildning och om det har hindrat henne i hennes skrivande. Åsa svarar då att hon inte ser det så utan snarare har hon utvecklat ett bredare synsätt och det har varit henne till stor hjälp. Men hon är inte sen att även skänka tacksamhet till de som hjälpt henne såsom framförallt Birgitta Stenberg, hennes pappa men även kollegan Karl Vennberg. Något som Åsa också sa som fick mig att tänka till var hennes ifrågasättande av att det så ofta var domedagsprofeter som hyllades. Varför är det så svårt att nå ut med det positiva i vårt samhälle? Ja, det undrar faktiskt jag också… Vill du veta mer om Åsa Moberg så kom hon i höstas ut med boken ”Livet”.
Nästa programpunkt jag besökte var en paneldiskussion kring gränsöverskridande fantastik som hölls av Eva Holmquist vår lokala fantastikförfattare med deltagande av Lupina Ojala, Sten Rosendahl och Elin Holmerin. Där diskuterades fantastikens möjlighet att bryta gränser och se verkligheten ur ett annat perspektiv. Bland annat var de överens om att det gav dem som författare möjligheten att bryta mot klichéer, konventioner och de förväntningar som vi tar som självklara och har så svårt att bortse ifrån. En fördel är att man kan använda dessa kontroverser, göra dem till det normala och det utan att det blir själva huvudhistorien utan något som bara är självklart i den världsbild man skapar. Författarna var helt eniga i att det fanns en ljus framtid för denna genre då vårt samhälle och vår världsbild hela tiden förändras. Det enda tråkiga men denna paneldiskussion var att den inte hade så många besökare som den förtjänade vilket jag tyckte var synd. Är det fortfarande så att fantastiken möts med misstänksamhet (speciellt från vuxna) trots att den som genre är så oerhört viktigt och nydanade i sitt sätt att ifrågasätta och utmana vårt samhälle såväl som vårt tänkande. Dessutom är genren viktig för denna litteratur når verkligen ut till våra ungdomar.
För att summera så var det en intressant dag. Här fanns mycket att lyssna till och ta del av. Som besökare möttes man av inte bara av böcker och författare utan man underhölls med musik såväl som litterär dans. Även för de minsta fanns det flera aktiviteter att delta i. Bland annat kunde de lyssna till spännande högläsning men även få tips på hur man kan skapa sin egen superhjälte av självaste Elias & Agnes Våhlund vilka står bakom succéböckerna ”Handbok för Superhjältar”.
För att avsluta denna blogg så hoppas jag att detta är ett arrangemang som nu efter tre år verkligen är här för att stanna. För framtiden önskar jag dock att det fanns lite fler ”större” förlag representerade. Det är alltid kul att få gå och titta på nya böcker och förhoppningsvis bli så inspirerad att man köper med sig ett nytt läsäventyr hem. Gärna också lite vidare författardeltagande där besökarna kan få möjlighet att samtala med dem. Som bokbloggare (recensent) önskar jag också att det skulle finnas något forum eller programpunkt där vi som är intresserade av litteratur kan få samlas och diskutera samt ge boktips till varandra och besökarna.
Slutligen blev jag lite ”starstruck” då jag fick möjlighet att få hälsa på självaste Sara Bergmark Elfgren!
Avdelning: Taggar: #SmåLit #litteraturfestival
Vei - Bok 2
Ni kanske minns att jag 2018 skrev om serieromanen ”Vei - bok 1” av Sara Bergmark Elfgren och med illustrationer av Karl Johnsson. Om inte så kan jag upplysa er om att jag gillade den skarpt. Den enda nackdelen som låg dem i fatet var väl att jag önskade mig mer än dessa 160 sidor. Nu får jag just det för under 2019 släpptes ”Vei - bok 2”. Inte nog med att det är en helt ny avslutande del, den har nästan en halv gång fler sidor, drygt 220, jämfört med första boken. Det är som en härlig dröm som går i uppfyllelse. Motsvaras förväntningarna? Läs vidare så kommer svaret!
Avdelning: Serier Taggar: #recension #grafisk roman #mytologi


Gudarna vaknar
I vintras skrev jag om den första boken i serien om Themisfilerna, ”Sovande jättar”. Den tog mig med storm. Inte bara på grund av det fantastiska driv berättelsen hade utan även beroende på den form i vilken den skrevs. Korta kapitel med utdrag ur Themisfilerna, mest bestående av intervjuer och reflektioner och nästan ingen löpande narrativ text. Dessutom var det en story som utmanade min fantasi och fick mig att sådär nyfiket titta upp mot stjärnorna på himlen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF


Bungalow
Jag minns åren runt millennieskiftet när Åke Edwardson varje år släppte en ny kriminalroman om kommissarie Erik Winter. Det var något man alltid såg fram emot. Inte bara för den spännande läsupplevelsen utan även för fascinationen i att han har samma födelsestad som jag, Eksjö. Nu har åren gått och vi är båda äldre vilket jag märker när jag läser hans senaste roman ”Bungalow”. Romanen ligger långt ifrån böckerna om Erik Winter. Den är mycket mer känslosam och lågmäld, känns nästan som ett manifest. Blir romanen för den skull tråkigt och saktfärdigt? Jag skall här försöka ge dig min bild av läsupplevelsen.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #roman #alkoholism #uppväxt


Fallet
För er som brukar läsa min blogg är inte Lars Wilderäng helt obekant. Jag tror att jag har skrivit om de flesta av hans utgivna titlar. Nu har Lars Wilderäng släppt en ny bok där han har lämnat technothrillern i militärmiljö för en mer traditionell thriller i skuggan av en finanskris. Alla frågar vi oss, blir det lika bra?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller #finanskris


Varför kommer det inga nya bloggposter...

Ibland hamnar man i en svacka! Det som normalt känns väldigt kul och spännande lockar helt plötsligt inte alls. Där befinner jag mig just nu. Ingen lust att läsa nya böcker, ingen lust att skriva om de böcker jag läst. Otroligt tråkigt, hoppas det går över snart!
Avdelning: Taggar: #läslust


Kolibri
Jag skall villigt erkänna att det har blivit en och annan svensk kriminalroman läst av mig. Kanske för många rent av. Kan faktiskt känna mig lite trött på dessa serier ibland. Ändå åkte det fram en ny ”Scandi noir” nämligen ”Kolibri” av finska Kati Hiekkapelto. Den har förvisso några år på nacken, gavs ut på svenska 2017 av Modernista förlag men helt plötsligt en dag kändes det rätt att läsa den. Det är faktiskt den första finska deckaren jag läser och dessutom skriven av en kvinnlig författare vilket gjorde mig extra intresserad av boken. Skulle den kunna återuppväcka intresset för genren?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Outsidern
Tänk dig ett bestialiskt mord på en liten pojke. Alla misstankar och indicier riktas mot dig. Ingen tror egentligen att du är skyldig. Du själv vet att du inte är skyldig men bevisföringen är säker, du är mördaren. Det är vad som drabbar Terry Maitland i Stephen Kings thriller ”Outsidern”.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #thriller


Nattsida
Denna härliga känsla av förväntan varenda gång man inleder en ny roman av Hans Gunnarsson! Nu var det dags för hans senaste ”Nattsida”, en syskonbok till ”All inclusive”. En roman på drygt 400 sidor vilket är ovanligt från hans penna. Själv ser jag honom som en mästare inom novellkonsten och de gånger han skriver romaner är de oftast ganska komprimerade men då på ett positivt sätt. Kommer författarens strama och koncisa prosa bära över 400 sidor? Läs vidare så skall du i varje fall få veta vad jag tycker.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension


Förrädarens guld
Tom och Hester lämnar den vandrande staden London i förödelse bakom sig. Återigen är kampen för att överleva dagen hård och strävsam samtidigt som fiendena är många. En dag tvingas de nödlanda på isstaden Anhorage, en stad som inte är vad den en gång var. Någonstans i staden finns något eller någon som inte borde vara där.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi


Jokern - Antologi
2016 skrev jag om ”Batman - Antologi” och var mycket nöjd med läsningen. Nu har jag precis läst klart ”Jokern - Antologi” och på mitt sängbord ligger istället ”Wonder Woman - Antologi”. Det är med andra ord en serie av böcker om kända superhjältar, och skurkar, översatta till svenska och utgivna av Egmont som växer fram.
Avdelning: Serier Taggar: #recension #serier


En högre rättvisa
I Sverige har vi en historia av framgångsrika författarsamarbeten, speciellt inom kriminallitteraturen. Vilka känner inte till samarbeten såsom Roslund & Hellström, Lars Kepler, Rolf & Cilla Börjlind och just i detta fall Hjorth & Rosenfeldt. Detta är dock inget nytt fenomen utan en av de mer kända deckarduos vi haft i Sverige, Sjöwall & Wahlöö, gav ut flera deckare tillsammans under tidsperioden 1965-75. Det blev en svit som kom att bestå av 10 böcker om Martin Beck och Gunvald Larsson. Nu åter till den senaste kriminalromanen, ”En högre rättvisa” av Hjorth & Rosenfeldt om kollegorna på Riksmord med Sebastian Bergman i spetsen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Cthulhu vaknar
Det finns vissa skräckkulter vilka lever vidare och vidare. En av de mer klassiska av dem är den om Cthulhu av H. P. Lovecraft. Nu finns den återutgiven i en ny illustrerad version av Francois Baranger.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #klassiker


Sovande jättar
Ibland dimper det ned en debut som man inte kan kalla annat än en blixt från klar himmel. ”Sovande jättar” är ett exempel på just detta. Dessutom är det bara första boken i en trilogi, Themisfilerna, av Sylvain Neuvel. Alltså inte helt utan anledning som jag frågar mig hur han skall klara av detta? Lyckas han så kommer detta bli en trilogi av extraordinärt slag.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension


Floden
Jag läser förhållandevis mycket fantastik, skräck och SF. Därför har jag inga problem med overkliga inslag som utmanar verkligheten. Snarare kan det istället vara så att det i många fall krävs för att göra budskapet tydligare. Men man måste vara försiktig som författare, det är lätt hänt att det blir för mycket, då kan själva autenticiteten hotas. Markus Luttemans nya bok ”Floden” är den typ av bok där det overkliga och suggestiva balanserar på sin spets. Lyckas han då behålla trovärdigheten? Läs vidare så skall jag åtminstone tala om vad jag tycker.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension


De vandrande städerna
Just nu går det en film på svenska biografer som heter Mortal Engines regisserad av självaste Peter Jackson. Förlagan till filmen är en bok av Philip Reeve skriven redan 2001. Jag talar såklart om boken ”De vandrande städerna” vilken är den första delen i serien Mortal Engines. I samband med lanseringen av filmen har boken åter igen publicerats på svenska av förlaget B Wahlströms (ursprungligen utgiven 2006 på Natur och Kultur).
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi


Swedavien
Jag måste göra ett erkännande. Jag är ganska svag för dystopier. Ni som följer mig på min blogg har säkert märkt att det blivit en hel del av den varan de senaste åren. Nu har det blivit dags för ytterligare en, nämligen ”Swedavien” av Johanna Juneke. Denna gång befinner vi oss i en ganska så nära framtid här i Sverige. Skillnaden är att vi inte lever så som vi gör idag. Vi har istället blivit till maskiner eller snarare robotar i tjänst till en styrande maktelit. Hur har det kunnat gå så fel?
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #dystopi


Den absoluta Sandman - volym ett
”Den absoluta Sandman” (volym ett) marknadsförs som en klassiker vilket är ett ganska slitet uttryck som jag tyvärr själv också använder ganska flitigt. Just i detta fall måste jag ändå medge att det används helt rätt då detta verkligen är en klassiker inom genren grafiska romaner. Författaren Neil Gaimans verk om Sandman tillhör ett av de mest centrala och det är dessutom hans episod ”En midsommarnattsdröm” som är den enda serien som någonsin vunnit det prestigefyllda World Fantasy Award.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #grafisk roman

