
Sveriges bästa och vackraste golfbanor
Våren känns tidig i år! Solen skiner starkt ute just nu och har gjort så under flera dagar. Inte utan att golfen börjar göra sig påmind igen. Vad passar då bättre än att läsa Jacob Sjömans fotobok ”Sveriges bästa och vackraste golfbanor”? Skulle väl i så fall vara att spela någon av dessa ypperliga banor vilken finns tillgänglig på svensk mark!
Som jag skrev, detta är en fotobok. Räkna inte med att få ta del av en massa golfanekdoter och långa berättelser. Här är det golfbanornas estetik som ligger till grund dessutom vackert fångat genom Jacob Sjömans kameralins. Det är helt och hållet en inspirationsbok och jag varnar er, golfsuget gör sig högst påtagligt påmint.
När jag läser boken slås jag av hur en av våra främsta golfare, Pierre Fulke, så framgångsrikt har lyckats sadla om till banarkitekt. Skulle tro att bland dessa utvalda banor så förekommer hans namn mest frekvent. Det känns onekligen extra kul då jag sett honom som grabb inleda sin golfkarriär på min gamla hemmabana Skedhult, Eksjö GK, mitt på småländska höglandet.
På tal om Skedhult så är det en mycket vacker bana som gott och väl kunde varit med i boken enligt mig. Där fick jag själv som barn vara med och skapa denna golfupplevelse. Det plockades sten, räfsades och annat smått och gott som jag som liten knatte kunde hjälpa till med under inledningen av 70-talet. Till en början fanns det inget flott klubbhus utan en liten stuga tjänstgjorde som omklädningsrum. Där brukade mina systrar servera kaffe och te ur termos tillsammans med hembakade ostfrallor till hungriga golfare. Senare byggdes det ett nytt klubbhus och jag fick hjälpa till med att bära upp tonvis med tegelpannor på taket. Vad jag vill ha sagt är att den starka entreprenörskapsanda och gemenskap som skapas när en golfklubbs medlemmar tillsammans tar sig an en så mäktig uppgift skapar ett band som lever kvar för livet. Nu har inte Skedhult varit min hemmaklubb på över 20 år men den ligger mig ändå oerhört varmt om hjärtat. Det är ”min” bana…
Normalt spelar jag golf på Hooks GK som är en härlig anläggning med väldigt fin finish i anslutning till Hooks Herrgård ett par mil söder om Jönköping där jag bor. Anläggningen (36-hål) bjuder på två banor med helt olika karaktär. En vacker parkbana med vyer över sjön samt en utmanande teknisk skogsbana i småländsk småbruten natur.
Åter till boken! Efter att ha inspirerats av alla vackra bilder tänkte jag mig att det kunde vara på sin plats att utan att ha spelat dem utnämna vilka jag tycker verkar vara topp tre av dessa banor. Fick jag möjlighet skulle jag först av allt vilja spela Bro Hof Stadium Course. Vilken utmaning det skulle vara. Jag har ett hcp på strax över 7 men denna bana skulle antagligen få mig att gråta, både av frustration såväl som av glädje! Den andra bana jag skulle vilja spela är Falsterbo GK. En gammal anrik svensk linksbana på absoluta sydvästspetsen av Sverige. På tredje plats kommer den enda 9-håls banan i boken, Björkliden Arctic Golf Course. Kanske är det inte golfen som skulle stå i fokus på den rundan utan den storslagna naturen med fjällandskapet och Lapporten i bakgrunden. Fick man dessutom uppleva norrskenet under golfrundan vore det en upplevelse för livet!
Skall jag vara mer realistisk finns det två banor i min närhet som jag verkligen hoppas att jag kommer att spela! Det är först och främst Ombergs Golf Resort. Mycket därför att den är ritad av Pierre Fulke och ligger vackert belägen vid Vättern, en sjö som jag ser i stort sett varje dag men ändå tycker är oerhört vacker på grund av sin föränderlighet. Tänk att få spela med Pierre själv och höra hur han har tänkt kring de olika hålen, eufori! Den andra är Sand GC som ligger i min omedelbara närhet och ändå har det aldrig blivit av att jag besökt denna bana. En naturligt konstgjord inland links golfbana i Småland! Kan det bli mer spännande och magiskt?
Fotoboken ”Sveriges bästa och vackraste golfbanor” måste få ett betyg! Här är det inte prosan som betygssätts utan upplevelsen och inspirationen av att se alla dessa vackra fotografier. Mitt betyg blir det högsta som går att få, 5 DG! Viken fröjd som golfare att ha denna bok för att finna nya banor att spela eller bara som flykt när vintern härjar utanför fönstret och golfen känns oändligt avlägsen.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #golfbanor #golf #Sverige
Vei - Bok 2
Ni kanske minns att jag 2018 skrev om serieromanen ”Vei - bok 1” av Sara Bergmark Elfgren och med illustrationer av Karl Johnsson. Om inte så kan jag upplysa er om att jag gillade den skarpt. Den enda nackdelen som låg dem i fatet var väl att jag önskade mig mer än dessa 160 sidor. Nu får jag just det för under 2019 släpptes ”Vei - bok 2”. Inte nog med att det är en helt ny avslutande del, den har nästan en halv gång fler sidor, drygt 220, jämfört med första boken. Det är som en härlig dröm som går i uppfyllelse. Motsvaras förväntningarna? Läs vidare så kommer svaret!
Avdelning: Serier Taggar: #recension #grafisk roman #mytologi


Gudarna vaknar
I vintras skrev jag om den första boken i serien om Themisfilerna, ”Sovande jättar”. Den tog mig med storm. Inte bara på grund av det fantastiska driv berättelsen hade utan även beroende på den form i vilken den skrevs. Korta kapitel med utdrag ur Themisfilerna, mest bestående av intervjuer och reflektioner och nästan ingen löpande narrativ text. Dessutom var det en story som utmanade min fantasi och fick mig att sådär nyfiket titta upp mot stjärnorna på himlen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF


Bungalow
Jag minns åren runt millennieskiftet när Åke Edwardson varje år släppte en ny kriminalroman om kommissarie Erik Winter. Det var något man alltid såg fram emot. Inte bara för den spännande läsupplevelsen utan även för fascinationen i att han har samma födelsestad som jag, Eksjö. Nu har åren gått och vi är båda äldre vilket jag märker när jag läser hans senaste roman ”Bungalow”. Romanen ligger långt ifrån böckerna om Erik Winter. Den är mycket mer känslosam och lågmäld, känns nästan som ett manifest. Blir romanen för den skull tråkigt och saktfärdigt? Jag skall här försöka ge dig min bild av läsupplevelsen.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #roman #alkoholism #uppväxt


Fallet
För er som brukar läsa min blogg är inte Lars Wilderäng helt obekant. Jag tror att jag har skrivit om de flesta av hans utgivna titlar. Nu har Lars Wilderäng släppt en ny bok där han har lämnat technothrillern i militärmiljö för en mer traditionell thriller i skuggan av en finanskris. Alla frågar vi oss, blir det lika bra?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller #finanskris


Varför kommer det inga nya bloggposter...

Ibland hamnar man i en svacka! Det som normalt känns väldigt kul och spännande lockar helt plötsligt inte alls. Där befinner jag mig just nu. Ingen lust att läsa nya böcker, ingen lust att skriva om de böcker jag läst. Otroligt tråkigt, hoppas det går över snart!
Avdelning: Taggar: #läslust


Kolibri
Jag skall villigt erkänna att det har blivit en och annan svensk kriminalroman läst av mig. Kanske för många rent av. Kan faktiskt känna mig lite trött på dessa serier ibland. Ändå åkte det fram en ny ”Scandi noir” nämligen ”Kolibri” av finska Kati Hiekkapelto. Den har förvisso några år på nacken, gavs ut på svenska 2017 av Modernista förlag men helt plötsligt en dag kändes det rätt att läsa den. Det är faktiskt den första finska deckaren jag läser och dessutom skriven av en kvinnlig författare vilket gjorde mig extra intresserad av boken. Skulle den kunna återuppväcka intresset för genren?
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Outsidern
Tänk dig ett bestialiskt mord på en liten pojke. Alla misstankar och indicier riktas mot dig. Ingen tror egentligen att du är skyldig. Du själv vet att du inte är skyldig men bevisföringen är säker, du är mördaren. Det är vad som drabbar Terry Maitland i Stephen Kings thriller ”Outsidern”.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #thriller


Nattsida
Denna härliga känsla av förväntan varenda gång man inleder en ny roman av Hans Gunnarsson! Nu var det dags för hans senaste ”Nattsida”, en syskonbok till ”All inclusive”. En roman på drygt 400 sidor vilket är ovanligt från hans penna. Själv ser jag honom som en mästare inom novellkonsten och de gånger han skriver romaner är de oftast ganska komprimerade men då på ett positivt sätt. Kommer författarens strama och koncisa prosa bära över 400 sidor? Läs vidare så skall du i varje fall få veta vad jag tycker.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension


Förrädarens guld
Tom och Hester lämnar den vandrande staden London i förödelse bakom sig. Återigen är kampen för att överleva dagen hård och strävsam samtidigt som fiendena är många. En dag tvingas de nödlanda på isstaden Anhorage, en stad som inte är vad den en gång var. Någonstans i staden finns något eller någon som inte borde vara där.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi


Jokern - Antologi
2016 skrev jag om ”Batman - Antologi” och var mycket nöjd med läsningen. Nu har jag precis läst klart ”Jokern - Antologi” och på mitt sängbord ligger istället ”Wonder Woman - Antologi”. Det är med andra ord en serie av böcker om kända superhjältar, och skurkar, översatta till svenska och utgivna av Egmont som växer fram.
Avdelning: Serier Taggar: #recension #serier


En högre rättvisa
I Sverige har vi en historia av framgångsrika författarsamarbeten, speciellt inom kriminallitteraturen. Vilka känner inte till samarbeten såsom Roslund & Hellström, Lars Kepler, Rolf & Cilla Börjlind och just i detta fall Hjorth & Rosenfeldt. Detta är dock inget nytt fenomen utan en av de mer kända deckarduos vi haft i Sverige, Sjöwall & Wahlöö, gav ut flera deckare tillsammans under tidsperioden 1965-75. Det blev en svit som kom att bestå av 10 böcker om Martin Beck och Gunvald Larsson. Nu åter till den senaste kriminalromanen, ”En högre rättvisa” av Hjorth & Rosenfeldt om kollegorna på Riksmord med Sebastian Bergman i spetsen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Cthulhu vaknar
Det finns vissa skräckkulter vilka lever vidare och vidare. En av de mer klassiska av dem är den om Cthulhu av H. P. Lovecraft. Nu finns den återutgiven i en ny illustrerad version av Francois Baranger.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #klassiker


Sovande jättar
Ibland dimper det ned en debut som man inte kan kalla annat än en blixt från klar himmel. ”Sovande jättar” är ett exempel på just detta. Dessutom är det bara första boken i en trilogi, Themisfilerna, av Sylvain Neuvel. Alltså inte helt utan anledning som jag frågar mig hur han skall klara av detta? Lyckas han så kommer detta bli en trilogi av extraordinärt slag.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension


Floden
Jag läser förhållandevis mycket fantastik, skräck och SF. Därför har jag inga problem med overkliga inslag som utmanar verkligheten. Snarare kan det istället vara så att det i många fall krävs för att göra budskapet tydligare. Men man måste vara försiktig som författare, det är lätt hänt att det blir för mycket, då kan själva autenticiteten hotas. Markus Luttemans nya bok ”Floden” är den typ av bok där det overkliga och suggestiva balanserar på sin spets. Lyckas han då behålla trovärdigheten? Läs vidare så skall jag åtminstone tala om vad jag tycker.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension


De vandrande städerna
Just nu går det en film på svenska biografer som heter Mortal Engines regisserad av självaste Peter Jackson. Förlagan till filmen är en bok av Philip Reeve skriven redan 2001. Jag talar såklart om boken ”De vandrande städerna” vilken är den första delen i serien Mortal Engines. I samband med lanseringen av filmen har boken åter igen publicerats på svenska av förlaget B Wahlströms (ursprungligen utgiven 2006 på Natur och Kultur).
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi


Swedavien
Jag måste göra ett erkännande. Jag är ganska svag för dystopier. Ni som följer mig på min blogg har säkert märkt att det blivit en hel del av den varan de senaste åren. Nu har det blivit dags för ytterligare en, nämligen ”Swedavien” av Johanna Juneke. Denna gång befinner vi oss i en ganska så nära framtid här i Sverige. Skillnaden är att vi inte lever så som vi gör idag. Vi har istället blivit till maskiner eller snarare robotar i tjänst till en styrande maktelit. Hur har det kunnat gå så fel?
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #dystopi


Den absoluta Sandman - volym ett
”Den absoluta Sandman” (volym ett) marknadsförs som en klassiker vilket är ett ganska slitet uttryck som jag tyvärr själv också använder ganska flitigt. Just i detta fall måste jag ändå medge att det används helt rätt då detta verkligen är en klassiker inom genren grafiska romaner. Författaren Neil Gaimans verk om Sandman tillhör ett av de mest centrala och det är dessutom hans episod ”En midsommarnattsdröm” som är den enda serien som någonsin vunnit det prestigefyllda World Fantasy Award.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #grafisk roman

