Recension av Mellan dem : till minne av mina föräldrar, Richard Ford: Mästerlig prosa i föräldrabiografi - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Mellan dem : till minne av mina föräldrar, Richard Ford

Mästerlig prosa i föräldrabiografi

Han upplever det själv som att han blev en kil som drevs in mellan dem, kanske därav den tvetydiga titeln på boken"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Mellan dem : till minne av mina föräldrar
Författar-
presentation:
Richard Ford

Richard Ford är en av nutidens stora betraktare av det amerikanska samhället och den amerikanska vardagen. Det är med stor skärpa han bevittnar och beskriver skeenden och förändringar. Denna gång har han valt att beskriva något som ligger honom mycket nära, nämligen sina föräldrar och sin egen uppväxt.

Den 16 februari 1944 föds Richard Ford. Hans föräldrar Parker och Edna vilka tidigare har levt ett kringflackande liv som handelsresande slår sig nu ned i Jackson, Mississippi - en stad mitt i Parkers säljdistrikt. Edna blir hemmafru, något hon inte är helt bekväm med. Parker fortsätter som säljare men ser till att alltid komma hem över helgerna. Ett strukturerat liv med rutiner blir nu deras nya vardag.

I boken ”Mellan dem” skildrar Richard Ford sin föräldrars liv från tiden före det att han själv kom till världen tills vad som sedan hände med dem när de blev en familj. Han gör det i form av två korta biografier, en för vardera föräldern. Han börjar med sin far, Parker, då den går längst tillbaks tidsmässigt men samtidigt avslutas först då hans far dog redan 1960. Den biografin är nyskriven för boken. Sedan fortsätter han med sin mor, Edna, en biografi han skrev redan för 30 år sedan efter hennes död. Den sträcker sig alltså fram till hennes död 1981. Att ordna dem på detta sätt är ett medvetet val skriver författaren i epilogen.

Det är ärligt skrivet på så sätt att han inte förhåller sig helt neutral till sanningen utan skriver ned sina berättelser fritt ur sitt minne så som han själv upplevde det som hände, inga försköningar eller någon extra ”dimension” som han uttrycker det. För min del ligger det ett skimmer av sorg över deras liv även om författaren uttrycker att det fanns en stor kärlek, speciellt mellan hans föräldrar. Det är också något han återkommer till, att hans föräldrars livssituation blev så påtagligt förändrad när han föddes. Han upplever det själv som att han blev en kil som drevs in mellan dem, kanske därav den tvetydiga titeln på boken. En intressant kännedom i sammanhanget är att Richard Ford själv inte har några barn.

Jag ger ”Mellan dem” en trea. Hans prosa är som vanligt mästerlig, han tilldelades Pulitzerpriset i skönlitteratur 1996 för ”Självständighetsdagen”, men här känns det som om han blir något styrd av själva biografin som form då han inte kan förhålla sig helt fri till berättelsen. Men det är helt klart en läsvärd bok om föräldraskapet och kärnfamiljen i ett USA kring mitten av förra seklet.

Profil: Daniel Gunnarsson

Mottagen: 20 mars 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Kanada

av Richard Ford
Kritikerrosad berättelse om en femtonårig pojke som måste lära sig att ta hand om sig själv när hans föräldrar arresteras efter att ha rånat en bank.

Syndernas mångfald

av Richard Ford
I nio noveller och en kortroman berättar Richard Ford om vanliga ...

Som landet ligger

av Richard Ford
”En av vår tids amerikanska mästare.” Sunday TelegraphDet är höst...

Utgivning - andra språk

The Shattered Crown (eng)

av Richard Ford
Steelhaven book 2: Blood oaths are sworn and broken in a city fac...

Herald of the Storm (eng)

av Richard Ford
A new epic fantasy for fans of Joe Abercrombie and George R. R. M...

Canada (eng)

av Richard Ford
Pulitzer Prize-winning author Richard Ford's greatest novel to date!

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB