
Främlingar på ett tåg
Kriminallitteraturen har idag många olika subgenrer. Vi har de gamla hårdkokta deckarna (hardboiled eller noir), de mer eleganta (cozy mystery eller wine crime), de realistiska samtidsskildringarna (scandi crime), de historiska (history crime), verklighetsbaserade (real crime) och pusseldeckare (whodunnit) för att nämna några av de lite större grupperna. Denna gång har jag läst en av de mer klassiska deckarberättelserna, nämligen ”Främlingar på ett tåg” av Patricia Highsmith. Jag har lite svårt att placera boken i grupperna ovan utan skulle nog mer vilja placera den bland de psykologiska deckarna. Oavsett är verket enligt min mening bland de främsta inom hela kriminallitteraturen. Jag skall försöka förklara varför.
Patricia Highsmith gav ut sin debut, ”Främlingar på ett tåg”, redan 1950. Som debutverk anses det vara ett av de absolut allra bästa även om hennes böcker om Mr Ripley har rönt större uppmärksamhet. Redan 1951 filmatiserades boken under titeln ”Strangers on a train” (tillika originaltiteln på boken) av Alfred Hitchcock. Just för tillfället håller regissören David Fincher (Seven, Fight Club och Gone Girl) just tillsammans med ”Gone Girl” författaren Gillian Flynn på med en nyinspelning. Patricia Highsmith föddes 1921 i Fort Worth och belönades 1979 med Svenska Deckarakademins Grand Master-diplom. Under hela sitt liv brottades hon med stora problem såsom ett alkoholmissbruk men även psykologiska problem bland annat misantropi. Det fick till följd att hon hade svårt med relationer och upplevdes som grym och elak av sin omgivning. Hon var också bisexuell och hade flera relationer med både män och kvinnor bland annat den homosexuelle fotografen Rolf Tietgens då hon attraherades av hans homosexualitet.
I romanen ”Främlingar på ett tåg” är det inte själva mordgåtan som är det drivande i berättelsen, den avslöjas tidigt i boken. Det intressanta är vad som händer efteråt och varför. Vi tar det från början! Guy Haines ligger i skilsmässa med sin fru Miriam. Guy har redan träffat en ny kvinna, Anne, som han älskar innerligt. När han tar tåget för att genomföra sin skilsmässa träffar han Charles Anthony Bruno. De är varandras motsatser och kommer från helt skilda världar med kapitalt olika bakgrunder och värderingar. Guy känner ganska omgående att han inte uppskattar den minst sagt underlige Brunos sällskap, till exempel har han en stor fascination för mordgåtor. Inte nog med det, Bruno har en stark drivkraft att förverkliga sitt intresse och genomföra det perfekta brottet. Ett brott där det inte finns någon misstänkt och där förövaren har vattentätt alibi.
Nu är vi bara två kapitel in i boken och resten av romanen blir en psykologisk resa in i människans mörkaste vrår. Berättelsen är oerhört raffinerad och med stor känsla för karaktärerna tar oss Patricia Highsmith fram till den slutliga upplösningen. Historien om Bruno och Guy känns tidlös och är säkert lika spännande idag som den var när den kom ut för nästan 70 år sedan. Prosan är också den i paritet med spänningen vilket gör ”Främlingar på ett tåg” till litteratur av bästa klass!
Betygsättning kan vara svårt men i detta fall vet jag att ett högt betyg är det enda som kan vara aktuellt. Jag delar därför ut 4 stabila DG till Patricia Highsmiths roman ”Främlingar på ett tåg”! Passa på att läsa boken innan den nya filmatiseringen har premiär för den lär bli högst sevärd såsom boken är högst läsvärd.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman
Vänligheten
John Ajvide Lindqvist har nu visat mig den stora vänligheten att få läsa en helt underbar bok nämligen romanen ”Vänligheten”. Det är en härlig tegelsten på lite drygt 700 sidor men låt er inte förfasas, det är en bok som trots sitt omfång inte är i närheten så tjock som jag önskade att den var. Ja, så mycket tyckte jag om boken. Då är jag inte på något sätt obekant med Johns böcker så jag hade redan högt ställda förväntningar men de infriades och det med råge.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #kollektivroman #Norrtälje


Sovsågott
För inte så länge sedan skrev jag här om ”Jamåhonleva” så nu är det väl på tiden att ta tag i Anders Roslunds senaste kriminalroman, ”Sovsågott”, vilken är den tredje han skriver på egen hand. Denna gång kommer inte bara Ewert och Piet bli tvingade att möta sina mest mörka sidor utan även Piets fru Zofia måste resa tillbaka i sitt liv och därmed fatta ett beslut av yttersta vikt för utredningen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Kimya
Här i Jönköping har vi numera två kända svenska SF-författare nämligen Eva Holmquist samt relativt nyinflyttade, återvändande, Oskar Källner. Båda har ett gediget författarskap bakom sig med flertalet noveller och romaner. Eva dessutom som faktaboksförfattare. Men det är inte bara deras författarskap som är intressant utan de båda har även stort inflytande genom dels förlagsverksamhet men också deltagande i omfattande nätverk inom genren, vilken de verkligen brinner för. Denna gång kommer det handla om Eva Holmquists senaste roman ”Kimya”, vilken är den första delen i serien om Fyrstaden. Oskar Källners och Karl Johanssons serie Imperiets arvingar ber jag att få återkomma till lite längre fram i vinter.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #dystopi


Där kräftorna sjunger
Ibland händer det, även om det är mycket sällan, att en debutroman tar i stort sett hela världen med storm. Delia Owens ”Där kräftorna sjunger” är just en sådan bok. 2019 var den årets mest sålda bok i USA, den låg på New York Times lista över bästsäljare i över ett år och nu 2020 utsågs den här i Sverige till årets bok av Bonniers Bokklubbar när läsarna själva fick rösta. Boken har om man räknar in samtliga format sålts i över 150 000 exemplar bara här i Sverige sedan den gavs ut i april 2020. Vad tycker då jag om ”Där kräftorna sjunger”? Läs vidare så skall jag delge min uppfattning.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #natur #mord


Stanos Volta
Anna Jakobsson Lund har för mig blivit lite av en svensk favoritförfattare vad gäller ungdomsböcker med inriktning mot fantastik. Först läste jag trilogin om Systemet (”Tredje principen”, ”Aldrig ensamma” och ”Enda vägen”) där vi får möta Ava, Levi samt Leymah och följa deras kamp mot byråkraterna i ett dystopiskt samhälle. Infernaliskt bra! Efter det inledde jag läsningen av Annas nya SF-serie om den intergalaktiska akademin. Den serien inleds med ”Czentes Omega” och följs nu upp med den andra delen ”Stanos Volta”. Lyckas författaren med bedriften att återigen skapa en serie av ungdomsböcker som bekräftar hennes starka ställning inom svensk ungdomslitteratur?
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik


Kråkorna
Kim har fått ett brev. Hon har ärvt sitt föräldrahem. Fast egentligen är det inte hennes föräldrahem utan farföräldrarnas hem där hon kom att växa upp. Hon har länge undvikt denna plats men nu är huset hennes och hon bestämmer sig för att åka dit. Hon vet att det kommer att bli en resa bakåt i tiden, till hennes uppväxt på gården. Det blir en färd tillbaka till hemska minnen och det mörker som präglade hennes barndom.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #grafisk roman


Draksådd
För ett par år sedan fick jag nöjet att läsa Chris Bergs debutroman ”Gråzon” vilken du kan läsa mer om här. Nu har författaren precis släppt sin andra roman vilken även den har Richard Häll som huvudkaraktär. Då ”Gråzon” var en bok jag uppskattade mycket fick den högt betyg av mig 4 DG. Detta trots att boken innehöll en del korrekturfel vilket låg på den negativa sidan. Inte så allvarligt i sig, men när man läser en spänningsroman som man fullständigt slukar, vilket jag gjorde med ”Gråzon, så kan det bli att man rycker till varje gång det uppstår och det är synd. Nu har Chris Berg valt att ge ut sin andra roman ”Draksådd” på Nona förlag. Ett förlag som jag inte är bekant med men hoppas på att korrekturläsningen är bättre, samtidigt som storyn är lika vass som i debuten.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller


Narrspegel
Det var inte så längesedan jag här på bloggen skrev om Sten Walls allra första fall i boken ”Gråt i mörker”. Nu har det blivit dags för hans allra senaste, förhoppningsvis inte det sista, ”Narrspegel”. Detta fall kommer bekymra Sten Wall och leda in honom på villospår. Men ihärdig som han är närmar han sig sakta men säkert mysteriets kärna.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Kris i forskningsfrågan
Den sista tiden har det varit en påtaglig debatt både i press och i radio kring den forskning som bedrivs i Sverige. Orsaken kan nog med fog kanaliseras till Hanne Kjöllers bok med titeln ”Kris i forskningsfrågan (eller: vad FAN får vi för pengarna?)”. Boken är utgiven av förlaget Fri Tanke och den har bemötts av både kritik och lovord. Själv arbetar jag som bibliotekarie på Högskolebiblioteket i Jönköping vilket gör att jag i mitt arbete får en viss inblick i forskningsvärlden, även om jag befinner mig lite i utkanten av densamma.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #forskningspolitik #Sverige


Jamåhonleva
Något som jag alltid uppskattat med Roslund & Hellström och nu uppskattar hos Roslund är förmåga att väva in aktuell samtidsproblematik i berättelsen. ”Stofilen” Ewert Grens, som gör allt för att leva sitt liv i det förgångna, tvingas upp till ytan för att konfrontera verkligheten så som den ser ut just idag. Det gör berättelsen så mycket mer levande och realistisk samtidigt som kontrasten skapar engagemang hos läsaren. Nu har jag läst ”Jamåhonleva” som i och för sig har något år på nacken, hans senaste har jag för övrigt också läst men den återkommer jag till i en annan blogg, och jag kan redan nu avslöja att det även denna gång är en mycket läsvärd bok.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Balladen om sångfåglar och ormar
”- Låt de tionde Hungerspelen börja”… I boken ”Balladen om sångfåglar och ormar” av Suzanne Collins, vilken kronologisk efter utgivningsdatum blir den fjärde i ordningen, har vi förflyttas bakåt i tiden. Man får väl därmed anse den vara en prequel till trilogin om Katniss och hennes kamp i hungerspelen och senare uppror mot president Snow. I denna bok finns inte Katniss med utan det är en 18 år ung Coriolanus Snow vi möter. När du läste de tidigare böckerna (eller såg filmerna) visst önskade du, precis som jag, att det var president Snow som deltog i Hungerspelen. Vi var kanske närmare verkligheten än vi någonsin kunnat ana med den önskan.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik


Gråt i mörker
Året är 1981. Jag är 16 år gammal och skall börja på gymnasiet. Då ger Rabén & Sjögren ut den allra första Sten Wall deckaren tillika Björn Hellbergs skönlitterära debut. Vid den tiden läste jag inte så mycket deckare, inte så många böcker överhuvud taget för den delen. Så kul då att Lind & Co har valt att i samarbete med författaren ge ut en nyutgåva av Sten Walls första fall ”Gråt i mörker”.
Avdelning: Spänning Taggar: #kriminalroman #recension #deckare


Den trettonde bomben
Då har man läst ut Mats Svenssons debut inom genren technothriller. Boken heter ”Den trettonde bomben” och är en förhållandevis kort men väldigt tät berättelse som utspelar sig här i Sverige. Med ett omfång på 252 sidor är det en av de kortaste böcker jag läst på länge. Är det ett problem? Normalt inte skulle jag vilja påstå, snarare det motsatta. I just detta fall är det dock faktiskt ett problem då jag vill ha mer, mycket mer.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #technothriller


Varsel i mörkret
Skräcknoveller är härligt att läsa. De passar lika bra en regnig sommardag som en stormig höstkväll. Dessutom är de korta och intensiva vilket gör att man lättare finner tid att sätta sig ned och läsa. Att de även innehåller en skruvad knorr som skickar kalla kårar utefter ryggen gör ingen besviken. Jag har nyligen läst en novellsamling, ”Varsel i mörkret”, bestående av 12 noveller utgiven av det nybildade förlaget Ekström & Garay som jag tänkte berätta om.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #noveller


Midsommarnattsdrömmar
Det var också ett sammanträffande! Midsommarhelgen är över och min senaste bok är utläst. Kanske inget speciellt i sig men boken jag läste var ”Midsommarnattsdrömmar” av Bengt Ohlsson. Det blir lite mer av en kul tillfällighet. Midsommarhelgen bjöd oss på både sol och regn. Bjuder då Ohlssons senaste roman oss på ömsom vin och vatten?
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #kollektivroman #generationsroman


Jägarinnan
Jag har ett stort intresse av att läsa böcker som utspelar sig i kontexten av 2:a världskriget. Det gäller både fiktion såväl som fakta. Nyligen läste jag en roman som på ett oerhört bra sätt kombinerade båda varianterna nämligen ”München” av Robert Harris men den återkommer jag till i ett annat blogginlägg. Nu skall jag nämligen skriva om ”Jägarinnan” av Kate Quinn. Hon har tidigare givits ut på svenska med boken ”Kodnamn Alice” (vilken sålts i över en miljon exemplar), även den på Harper Collins.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #2:a världskriget


Bara människa
Nu var det tyvärr ett tag sedan jag läste ”Bara människa” men då jag redan skrivit om ”Sovande jättar” och "Gudarna vaknar" vilka är de båda föregående böckerna i serien om Themisfilerna vill jag ändå fullfölja med detta blogginlägg om den tredje boken samt passa på att sammanfatta serien som helhet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF

