Recension av Avgrund, Jeff Vandermeer: Förfelad expedition in i mystiskt område - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Avgrund, Jeff Vandermeer

Förfelad expedition in i mystiskt område

Spännande och intressant i dessa tider av ekologisk oro"
Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3 Betyg: 3
Bok-
presentation:
Avgrund
Författar-
presentation:
Jeff Vandermeer

Förlaget Fria ligan har haft den goda smaken att översätta den första delen i Jeff VanderMeers trilogi om Område X. Boken, med den engelska titeln Annihilation, har filmatiserats av Alex Garland.

”Avgrund” är en ekologisk thriller. Ett område (kallat Område X) i de södra träskmarkerna har varit avspärrat i decennier. Där har naturen återtagit makten och nya livsformer breder ut sig. En hemlig myndighet, Södra Domänen, skickar kontinuerligt dit expeditioner för att bevaka händelseförloppet samt ta reda på vad som egentligen händer. Vad nästan ingen känner till är att det inte går så bra för dessa expeditioner. De drabbas av allt från massjälvmord till en obotlig form av cancer. I ”Avgrund” följer vi den tolfte expeditionen till Område X. Den består av fyra kvinnor med olika kompetenser – en antropolog, en biolog, en psykolog och en lantmätare. De har tränats och utrustats för sitt uppdrag: att observera området och sig själva, samt kartlägga landskapet och dess utbredning. De är med andra ord väl förberedda. Fast kan man verkligen vara beredd på det som döljer sig i Område X?

Eftersom jag bara läst den här första delen av trilogin så vet jag ännu inte vart berättelsen är på väg. Men i Område X finns det liv som vi inte kan förklara. Frågan är om det bara är liv eller om det är ett helt medvetande? Vad har det i så fall för ändamål? Är det kanske naturens egen revansch på mänskligheten? Är det ens från vår planet, eller har vi blivit invaderade? Vilket dolt syfte ligger i så fall bakom detta? Många frågor blir det, och jag har inga svar…

Jag ger ”Avgrund” en mycket stark trea. Spännande och intressant i dessa tider av ekologisk oro. Föga överraskande kan jag meddela att den tolfte expeditionen inte genomfördes helt enligt plan. Men vad kommer att hända nu? Vad blir nästa steg? Potentialen är stor för en oerhört spännande fortsättning och jag hoppas verkligen att Fria ligan kommer att ge ut alla tre delarna om Område X.

Profil: Daniel Gunnarsson

Mottagen: 18 oktober 2018

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB