
Attentaten i Gallus
På Högskolan i Jönköping, närmare bestämt på Högskolebiblioteket där jag har min arbetsplats, har vi under våren haft en serie evenemang som gick under namnet "Kultur på campus". Den 18 mars i år hade vi besök av en lokal författare som heter Eva Holmquist. Under en halvtimme berättade hon om sitt författarskap för oss besökare (pod finns här). För egen del hade jag väldigt lite kunskap om hennes böcker sedan tidigare. Däremot har jag läst några av hennes SF-noveller vilka har publicerats i de olika Maskinblods antologierna (för övrigt mycket bra och rekommenderas varmt). Jag blev i varje fall väldigt nyfiken och intresserad av hennes presentation så det hela slutade med att jag nu har läst hennes senaste ungdomsfantasy "Attentaten i Gallus".
"Attentaten i Gallus" är som sagt en ungdomsfantasy. Det är första delen i serie, hur många delar det kommer att bli tror jag inte ens Eva själv vet. Huvudpersonen är Matilda som drömförflyttar sig till en annan värld och där tar över Hannas kropp. Hanna tillhör människorna men här är människorna slavar åt det bevingade folket gallus. En annan av huvudrollsinnehavarna är kapten Fidesko som är just en gallus och han har sin tjänstgöring i deras flygvapen. Vi möter även Sticke som tillhör rövarna. De är mer som människorna men lever i mörka skogen och är fria. Ytterligare en viktig karaktär är Tekel, en katt som kan prata. Som ni förstår är detta en magisk värld som rymmer många olika varelser och vilka har en lång historia av konflikter med varandra.
Världsbygget i "Attentaten i Gallus" är ganska litet. Det tror jag är bra. Då kan en oerfaren läsare lättare komma in i berättelsen. Däremot inser man ganska snabbt att världen är för liten, allt ryms inte här. På något sätt måste berättelsen i de fortsatta delarna expandera världsbilden. Det som då kanske hålls igen av världsbilden i första delen används istället till att introducera de olika karaktärerna och de olika varelserna. Det krävs att man är lite alert för att hänga med då vän och fiende blandas ihop och det är inte alltid självklara roller dem emellan. Alla gallus är inte elaka, attentaten som sker kanske inte utförs av människorna och vem är det egentligen som rövar bort människorna? Dessutom, vem är Tekel, en ensam katt som stryker runt och ger goda råd till alla och envar?
Kapten Fidesko får i varje fall i uppdrag att börja nysta i attentaten och ta reda på vem som ligger bakom. Det han kommer att upptäcka är att det inte alls var det enkla uppdrag han först hade trott. Han tvingas söka samarbete på de mest oväntade håll och den information han får fram leder vidare bakåt i historien. Varför har böckerna raderats? Vad är det som har hänt tidigare som är så farligt att ingen får veta sanningen? Vilka varelser gömmer sig i Mörka skogen? Vad är det för hemskheter som döljs i Sjön? Framförallt, vem är det som är vän och vem är det som är fiende? Spänningen tätnar i landet Gallus!
Då jag har haft möjlighet att träffa Eva personligen passade jag på att fråga henne om jag fick skicka några frågor via e-post kring hennes författarskap. Det var hon vänlig nog att ställa upp på så håll till godo!
Daniel: Vilken är din drivkraft som författare?
Eva: Jag tror att vi förstår världen genom berättelser och jag har alltid drivits av att förstå. Som liten hittade jag på historier och berättade dem. Numera skriver jag dem oftast. Så man kan säga att jag drivs av att förstå världen och mitt sätt att göra det är genom att forma berättelser som får mig och de som läser att fundera. Det är därifrån förlagets slogan "Fantasi för nyfikna" kommer.
Daniel: Du skriver mycket inom genrerna SF och fantastik, hur kommer det sig?
Eva: Fantastik ( SF, fantasy och skräck) är genrer som arbetar med analogier till den verkliga världen och som därför är väldigt lämpad för att diskutera kring de frågor som intresserar mig som exempelvis vad det innebär att vara människa. Jag tror att med berättelser utan fantastiska inslag är det lätt att bli hemmablind. Du trillar in i samma förutfattade meningar som du har i vanliga fall. Däremot när du exempelvis visar på behandlingen av robotar som mindre värda och dess konsekvenser ser du rasismen på ett tydligare sätt. Du kan också dra åt frågeställningarna så att de blir tydligare. Som när du visar konsekvenserna för en kvinna som tvingas fatta ett beslut om abort i en värld där du inte längre har ett privatliv för att nyhetsvärdet är det som styr vad som visas ger det tankar om dagens Sverige där möjligheterna till anonymitet minskas successivt.
Daniel: Vilken är den bästa bok du läst, varför?
Eva: Åh, det finns så många bra böcker... ;-) Det är inte lätt att välja. En som jag läst nyligen och blev väldigt förtjust i är Tredje principen av Anna Jakobsson Lund och det beror på att det är en välutvecklad värld, med intressanta karaktärer, intressanta teman och att den är spännande.
Daniel: Vilken är den bästa bok du skrivit, varför?
Eva: Det var också en svår fråga, eftersom jag älskar alla mina böcker fast på olika sätt. Jag väljer nog ändå min senaste ungdomsfantasy Attentaten i Gallus.Skälet till varför jag väljer just den är säkert delvis eftersom den är nyast... ;-) Annars beror det på att den väver in en hel del frågor som jag är väldigt engagerad i som att det inte finns en objektiv sanning utan allt beror på ditt perspektiv och att du måste samarbeta och försöka förstå med andra för att lösa problemen. Jag är också väldigt nöjd med karaktärerna i boken och deras samspel samtidigt som den är spännande. Den innehåller också mer humor än vad mina tidigare böcker gör, vilket jag tycker är kul.
Daniel: Vad håller du på med just nu?
Eva: Just nu jobbar jag med tredje och avslutande delen i Diligentiaserien. Den har just varit ute hos första omgången testläsare så jag håller på med att justera strukturen just nu. Sedan jobbar jag också med en värld som jag som arbetsnamn kallar Magiska Jönköping. det är ett alternativt Jönköping där magin har fått övertaget. det finns ett antal berättelser som utspelar sig i den världen och jag har börjar på en novell som jag tänkt slutföra först. Sedan ska jag fortsätta med en urban fantasy berättelse som har arbetstiteln Blodskifte som utspelar sig i samma värld.
Jag tackar Eva så mycket för hon ville ställa upp och svara på frågorna. Då återstår bara en sak, sätta ett betyg på "Attentaten i Gallus". Det är inte helt lätt. Jag försöker sätta mig in i hur boken skulle vara att läsa för någon i yngre tonåren. Den är förhållandevis lättläst och med bra flyt i språket. Det är många spännande karaktärer och varelser som utmanar varandra. Boken innehåller flera relationer med dynamik och trovärdighet som gör att man vill veta hur det går för dem. Sammantaget är den väldigt bra och jag ger den därför ett högt betyg, 3 starka DG! Skulle jag önska något inför nästa del så är det lite mer mörker och hotfullhet för snart måste vänskapen verkligen sättas på prov för att få ännu mer nerv i berättelsen.
Avdelning: Fantastik Taggar: #Recension #ungdom
Vänligheten
John Ajvide Lindqvist har nu visat mig den stora vänligheten att få läsa en helt underbar bok nämligen romanen ”Vänligheten”. Det är en härlig tegelsten på lite drygt 700 sidor men låt er inte förfasas, det är en bok som trots sitt omfång inte är i närheten så tjock som jag önskade att den var. Ja, så mycket tyckte jag om boken. Då är jag inte på något sätt obekant med Johns böcker så jag hade redan högt ställda förväntningar men de infriades och det med råge.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #kollektivroman #Norrtälje


Sovsågott
För inte så länge sedan skrev jag här om ”Jamåhonleva” så nu är det väl på tiden att ta tag i Anders Roslunds senaste kriminalroman, ”Sovsågott”, vilken är den tredje han skriver på egen hand. Denna gång kommer inte bara Ewert och Piet bli tvingade att möta sina mest mörka sidor utan även Piets fru Zofia måste resa tillbaka i sitt liv och därmed fatta ett beslut av yttersta vikt för utredningen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Kimya
Här i Jönköping har vi numera två kända svenska SF-författare nämligen Eva Holmquist samt relativt nyinflyttade, återvändande, Oskar Källner. Båda har ett gediget författarskap bakom sig med flertalet noveller och romaner. Eva dessutom som faktaboksförfattare. Men det är inte bara deras författarskap som är intressant utan de båda har även stort inflytande genom dels förlagsverksamhet men också deltagande i omfattande nätverk inom genren, vilken de verkligen brinner för. Denna gång kommer det handla om Eva Holmquists senaste roman ”Kimya”, vilken är den första delen i serien om Fyrstaden. Oskar Källners och Karl Johanssons serie Imperiets arvingar ber jag att få återkomma till lite längre fram i vinter.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik #dystopi


Där kräftorna sjunger
Ibland händer det, även om det är mycket sällan, att en debutroman tar i stort sett hela världen med storm. Delia Owens ”Där kräftorna sjunger” är just en sådan bok. 2019 var den årets mest sålda bok i USA, den låg på New York Times lista över bästsäljare i över ett år och nu 2020 utsågs den här i Sverige till årets bok av Bonniers Bokklubbar när läsarna själva fick rösta. Boken har om man räknar in samtliga format sålts i över 150 000 exemplar bara här i Sverige sedan den gavs ut i april 2020. Vad tycker då jag om ”Där kräftorna sjunger”? Läs vidare så skall jag delge min uppfattning.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #natur #mord


Stanos Volta
Anna Jakobsson Lund har för mig blivit lite av en svensk favoritförfattare vad gäller ungdomsböcker med inriktning mot fantastik. Först läste jag trilogin om Systemet (”Tredje principen”, ”Aldrig ensamma” och ”Enda vägen”) där vi får möta Ava, Levi samt Leymah och följa deras kamp mot byråkraterna i ett dystopiskt samhälle. Infernaliskt bra! Efter det inledde jag läsningen av Annas nya SF-serie om den intergalaktiska akademin. Den serien inleds med ”Czentes Omega” och följs nu upp med den andra delen ”Stanos Volta”. Lyckas författaren med bedriften att återigen skapa en serie av ungdomsböcker som bekräftar hennes starka ställning inom svensk ungdomslitteratur?
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik


Kråkorna
Kim har fått ett brev. Hon har ärvt sitt föräldrahem. Fast egentligen är det inte hennes föräldrahem utan farföräldrarnas hem där hon kom att växa upp. Hon har länge undvikt denna plats men nu är huset hennes och hon bestämmer sig för att åka dit. Hon vet att det kommer att bli en resa bakåt i tiden, till hennes uppväxt på gården. Det blir en färd tillbaka till hemska minnen och det mörker som präglade hennes barndom.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #grafisk roman


Draksådd
För ett par år sedan fick jag nöjet att läsa Chris Bergs debutroman ”Gråzon” vilken du kan läsa mer om här. Nu har författaren precis släppt sin andra roman vilken även den har Richard Häll som huvudkaraktär. Då ”Gråzon” var en bok jag uppskattade mycket fick den högt betyg av mig 4 DG. Detta trots att boken innehöll en del korrekturfel vilket låg på den negativa sidan. Inte så allvarligt i sig, men när man läser en spänningsroman som man fullständigt slukar, vilket jag gjorde med ”Gråzon, så kan det bli att man rycker till varje gång det uppstår och det är synd. Nu har Chris Berg valt att ge ut sin andra roman ”Draksådd” på Nona förlag. Ett förlag som jag inte är bekant med men hoppas på att korrekturläsningen är bättre, samtidigt som storyn är lika vass som i debuten.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #thriller


Narrspegel
Det var inte så längesedan jag här på bloggen skrev om Sten Walls allra första fall i boken ”Gråt i mörker”. Nu har det blivit dags för hans allra senaste, förhoppningsvis inte det sista, ”Narrspegel”. Detta fall kommer bekymra Sten Wall och leda in honom på villospår. Men ihärdig som han är närmar han sig sakta men säkert mysteriets kärna.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Kris i forskningsfrågan
Den sista tiden har det varit en påtaglig debatt både i press och i radio kring den forskning som bedrivs i Sverige. Orsaken kan nog med fog kanaliseras till Hanne Kjöllers bok med titeln ”Kris i forskningsfrågan (eller: vad FAN får vi för pengarna?)”. Boken är utgiven av förlaget Fri Tanke och den har bemötts av både kritik och lovord. Själv arbetar jag som bibliotekarie på Högskolebiblioteket i Jönköping vilket gör att jag i mitt arbete får en viss inblick i forskningsvärlden, även om jag befinner mig lite i utkanten av densamma.
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #forskningspolitik #Sverige


Jamåhonleva
Något som jag alltid uppskattat med Roslund & Hellström och nu uppskattar hos Roslund är förmåga att väva in aktuell samtidsproblematik i berättelsen. ”Stofilen” Ewert Grens, som gör allt för att leva sitt liv i det förgångna, tvingas upp till ytan för att konfrontera verkligheten så som den ser ut just idag. Det gör berättelsen så mycket mer levande och realistisk samtidigt som kontrasten skapar engagemang hos läsaren. Nu har jag läst ”Jamåhonleva” som i och för sig har något år på nacken, hans senaste har jag för övrigt också läst men den återkommer jag till i en annan blogg, och jag kan redan nu avslöja att det även denna gång är en mycket läsvärd bok.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Balladen om sångfåglar och ormar
”- Låt de tionde Hungerspelen börja”… I boken ”Balladen om sångfåglar och ormar” av Suzanne Collins, vilken kronologisk efter utgivningsdatum blir den fjärde i ordningen, har vi förflyttas bakåt i tiden. Man får väl därmed anse den vara en prequel till trilogin om Katniss och hennes kamp i hungerspelen och senare uppror mot president Snow. I denna bok finns inte Katniss med utan det är en 18 år ung Coriolanus Snow vi möter. När du läste de tidigare böckerna (eller såg filmerna) visst önskade du, precis som jag, att det var president Snow som deltog i Hungerspelen. Vi var kanske närmare verkligheten än vi någonsin kunnat ana med den önskan.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #fantastik


Gråt i mörker
Året är 1981. Jag är 16 år gammal och skall börja på gymnasiet. Då ger Rabén & Sjögren ut den allra första Sten Wall deckaren tillika Björn Hellbergs skönlitterära debut. Vid den tiden läste jag inte så mycket deckare, inte så många böcker överhuvud taget för den delen. Så kul då att Lind & Co har valt att i samarbete med författaren ge ut en nyutgåva av Sten Walls första fall ”Gråt i mörker”.
Avdelning: Spänning Taggar: #kriminalroman #recension #deckare


Den trettonde bomben
Då har man läst ut Mats Svenssons debut inom genren technothriller. Boken heter ”Den trettonde bomben” och är en förhållandevis kort men väldigt tät berättelse som utspelar sig här i Sverige. Med ett omfång på 252 sidor är det en av de kortaste böcker jag läst på länge. Är det ett problem? Normalt inte skulle jag vilja påstå, snarare det motsatta. I just detta fall är det dock faktiskt ett problem då jag vill ha mer, mycket mer.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #technothriller


Varsel i mörkret
Skräcknoveller är härligt att läsa. De passar lika bra en regnig sommardag som en stormig höstkväll. Dessutom är de korta och intensiva vilket gör att man lättare finner tid att sätta sig ned och läsa. Att de även innehåller en skruvad knorr som skickar kalla kårar utefter ryggen gör ingen besviken. Jag har nyligen läst en novellsamling, ”Varsel i mörkret”, bestående av 12 noveller utgiven av det nybildade förlaget Ekström & Garay som jag tänkte berätta om.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #noveller


Midsommarnattsdrömmar
Det var också ett sammanträffande! Midsommarhelgen är över och min senaste bok är utläst. Kanske inget speciellt i sig men boken jag läste var ”Midsommarnattsdrömmar” av Bengt Ohlsson. Det blir lite mer av en kul tillfällighet. Midsommarhelgen bjöd oss på både sol och regn. Bjuder då Ohlssons senaste roman oss på ömsom vin och vatten?
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #kollektivroman #generationsroman


Jägarinnan
Jag har ett stort intresse av att läsa böcker som utspelar sig i kontexten av 2:a världskriget. Det gäller både fiktion såväl som fakta. Nyligen läste jag en roman som på ett oerhört bra sätt kombinerade båda varianterna nämligen ”München” av Robert Harris men den återkommer jag till i ett annat blogginlägg. Nu skall jag nämligen skriva om ”Jägarinnan” av Kate Quinn. Hon har tidigare givits ut på svenska med boken ”Kodnamn Alice” (vilken sålts i över en miljon exemplar), även den på Harper Collins.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #2:a världskriget


Bara människa
Nu var det tyvärr ett tag sedan jag läste ”Bara människa” men då jag redan skrivit om ”Sovande jättar” och "Gudarna vaknar" vilka är de båda föregående böckerna i serien om Themisfilerna vill jag ändå fullfölja med detta blogginlägg om den tredje boken samt passa på att sammanfatta serien som helhet.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF

