
Om tyranni
Det är inte alltid de stora, tjocka, böckerna som man får ut mest av att läsa. I detta fall är det en liten, tunn, bok som faktiskt ser ganska oansenlig och tråkig ut vars innehåll är av särdeles stor betydelse. Jag pratar om Timothy Snyders bok ”Om tyranni”, en kort skrift omfattandes enbart 94 sidor, en bok som man kan läsa ut på direkten men också en bok att återvända till och läsa valda delar ur gång efter gång efter gång.
Timothy Snyder är till vardags professor i historia vid Yale University. Hans fokusområde är modern historia främst inom centrala och östra Europa. Han specialiserar sig också på den historiska aspekten av förintelsen. ”Om tyranni” är hans fjärde bok och upprinnelsen till den var det uppmärksammade valet i USA där Donald Trump valdes till president. Det var något som professor Timothy Snyder i sin vildaste fantasi inte kunde förutse. Man kan därför påstå att boken ”Om tyranni” är en kritisk skrift gentemot Donald Trump såväl som det amerikanska valsystemet. Jag vill hävda att den är så mycket mer. Det är en skrift värd att läsas och begrundas av alla medborgare över hela världen då innehållet visar på vår framtid sett med vår historia som bakgrund.
I boken ”Om tyranni” ger författaren oss tjugo lärdomar för framtiden baserade på 1900-talets historia. Varje lärdom inleds med en aforism som han sedan härleder utifrån verkliga händelser. Han gör det på ett kraftfullt sätt och det är ingen svårigheter att följa hans resonemang och man blir klart medveten om vilka faror som ligger och lurar om vi inte var och än bestämmer oss för att vara pålästa, ansvarstagande och aktiva i vårt förhållningssätt och bemötande av dessa. Farorna försöker ständigt passivisera oss för att vi skall bli handlingsförlamade och på så sätt kunna överta makten och begränsa vår frihet, helst utan att vi är medvetna om det.
Ett exempel på lärdom från boken - Var aktsam om språket. Det uttrycker författaren i följande aforism ”Undvik att använda ord och fraser som ligger i var mans mun. Fundera ut ett eget sätt att formulera dig, om så bara för att ge ditt personliga uttryck för vad du tror alla andra tänker. Gör ett allvarligt försök att hålla dig borta från internet, Läs böcker.” Sedan förklarar han vad han menar mer utförligt, men inte längre en några sidor. Naturligtvis en viktig lärdom som säkerställer att vi tvingas tänka själv och kritiskt reflektera över vad vi säger så vi inte blir förstärkare av falska budskap vilka då sprids med stor genomslagskraft över internet. En viktig lärdom för alla medborgare för att förhindra falsk informationsspridning. Men detta var bara en av författarens tjugo lärdomarna och kanske inte ens den viktigaste…
Detta är en bok som jag vare sig kan eller vill betygssätta. Den står på något sätt över det. Istället kommer jag använda mig av en av hans lärdomar i boken - Ge bidrag till goda ändamål. Jag stödjer i och för sig redan ideella organisationer genom penningbidrag men det jag tänkte gör nu är att försöka starta en rörelse. Den kommer gå under hashtaggen #OmTyranniSprid och innebär att dela livsviktig kunskap till dina medmänniskor. Jag har nu köpt flera exemplar av denna bok vilka jag kommer skriva #OmTyranniSprid på insidan och sedan ge dessa till människor som jag INTE känner, alltså inte till vänner som jag normalt pratar och resonerar med utan till helt andra människor. Sedan hoppas jag att ni som läser detta samt de som får en bok fortsätter att dela kunskapen vidare genom att köpa boken och sedan dela ut den i sin tur, om så bara ett exemplar då varje läsare är viktig. Om jag har tur skapar det stor uppmärksamhet och engagemang, så hjälp mig sprida detta, som gör att många, många människor väljer att blir aktiva och ta ett större ansvar för den framtid vi har framför oss. Då kan vi säkerställa att vår frihet inte kommer att ryckas ifrån oss från dem som vill oss illa!
Avdelning: Fakta Taggar: #recension #tyranni #politik #OmTyranniSprid
En högre rättvisa
I Sverige har vi en historia av framgångsrika författarsamarbeten, speciellt inom kriminallitteraturen. Vilka känner inte till samarbeten såsom Roslund & Hellström, Lars Kepler, Rolf & Cilla Börjlind och just i detta fall Hjorth & Rosenfeldt. Detta är dock inget nytt fenomen utan en av de mer kända deckarduos vi haft i Sverige, Sjöwall & Wahlöö, gav ut flera deckare tillsammans under tidsperioden 1965-75. Det blev en svit som kom att bestå av 10 böcker om Martin Beck och Gunvald Larsson. Nu åter till den senaste kriminalromanen, ”En högre rättvisa” av Hjorth & Rosenfeldt om kollegorna på Riksmord med Sebastian Bergman i spetsen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Cthulhu vaknar
Det finns vissa skräckkulter vilka lever vidare och vidare. En av de mer klassiska av dem är den om Cthulhu av H. P. Lovecraft. Nu finns den återutgiven i en ny illustrerad version av Francois Baranger.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #klassiker


Sovande jättar
Ibland dimper det ned en debut som man inte kan kalla annat än en blixt från klar himmel. ”Sovande jättar” är ett exempel på just detta. Dessutom är det bara första boken i en trilogi, Themisfilerna, av Sylvain Neuvel. Alltså inte helt utan anledning som jag frågar mig hur han skall klara av detta? Lyckas han så kommer detta bli en trilogi av extraordinärt slag.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension


Floden
Jag läser förhållandevis mycket fantastik, skräck och SF. Därför har jag inga problem med overkliga inslag som utmanar verkligheten. Snarare kan det istället vara så att det i många fall krävs för att göra budskapet tydligare. Men man måste vara försiktig som författare, det är lätt hänt att det blir för mycket, då kan själva autenticiteten hotas. Markus Luttemans nya bok ”Floden” är den typ av bok där det overkliga och suggestiva balanserar på sin spets. Lyckas han då behålla trovärdigheten? Läs vidare så skall jag åtminstone tala om vad jag tycker.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension


De vandrande städerna
Just nu går det en film på svenska biografer som heter Mortal Engines regisserad av självaste Peter Jackson. Förlagan till filmen är en bok av Philip Reeve skriven redan 2001. Jag talar såklart om boken ”De vandrande städerna” vilken är den första delen i serien Mortal Engines. I samband med lanseringen av filmen har boken åter igen publicerats på svenska av förlaget B Wahlströms (ursprungligen utgiven 2006 på Natur och Kultur).
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #dystopi


Swedavien
Jag måste göra ett erkännande. Jag är ganska svag för dystopier. Ni som följer mig på min blogg har säkert märkt att det blivit en hel del av den varan de senaste åren. Nu har det blivit dags för ytterligare en, nämligen ”Swedavien” av Johanna Juneke. Denna gång befinner vi oss i en ganska så nära framtid här i Sverige. Skillnaden är att vi inte lever så som vi gör idag. Vi har istället blivit till maskiner eller snarare robotar i tjänst till en styrande maktelit. Hur har det kunnat gå så fel?
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #dystopi


Den absoluta Sandman - volym ett
”Den absoluta Sandman” (volym ett) marknadsförs som en klassiker vilket är ett ganska slitet uttryck som jag tyvärr själv också använder ganska flitigt. Just i detta fall måste jag ändå medge att det används helt rätt då detta verkligen är en klassiker inom genren grafiska romaner. Författaren Neil Gaimans verk om Sandman tillhör ett av de mest centrala och det är dessutom hans episod ”En midsommarnattsdröm” som är den enda serien som någonsin vunnit det prestigefyllda World Fantasy Award.
Avdelning: Skräck Taggar: #recension #grafisk roman


Svenska noveller
Jaha, då sitter du där i elfte timmen och funderar. Bara ett par dagar kvar till jul och fortfarande den där svåra julklappen kvar. Kanske är det din svärmor, kanske är det rent av din storebror. Det spelar ingen roll, jag har ett sista julklappstips som förhoppningsvis är det som kommer rädda julen åt dig. Läs bara vidare så kommer det att ordna sig.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension #noveller


Grace
För ett par år sedan läste jag en helt underbar bok nämligen ”Ljuset vi inte ser” av Anthony Doerr. Förra året kom han med en ny roman vilken heter ”Grace”. Faktum är att jag faktisk började läsa den redan i slutet av sommaren men lyckades inte komma in i den. För några veckor sedan tog jag fram den igen och nu var det rätt tillfälle. Så kan det faktiskt vara ibland, att en bok behöver mogna för att sedan plockas fram vid rätt tillfälle.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #recension


Slutet
Mats Strandberg är tillbaka där han en gång började nämligen i genren ungdomsroman. De flesta känner säkert till hans samarbete med Sara Bergmark Elfgren som mynnade ut i trilogin ”Cirkeln”, ”Eld” och ”Nyckeln”. Nu har han åter tagit sig an att skriva en bok om ungdomar för ungdomar. Han gör det genom att väcka en ofattbar svår fråga att besvara, ”Vad gör du om du vet att du bara har en dryg månad kvar att leva”?
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #preapokalyps


Supernova - Amulett bok 8
Bolt City har ett flaggskepp i Kazu Kibuishis serie Amulett. Flera av delarna har vunnit fina priser såväl utomlands som här i Sverige. Numera är det Hegas som ger ut böckerna och det har äntligen, efter ett par års väntan, blivit dags för del 8 som heter ”Supernova”.
Avdelning: Serier Taggar: #recension #grafisk roman #barn


Flodskörden
Det är nu nästan exakt tre år sedan jag skrev om Simon Stålenhags magiska bok ”Ur varselklotet”. En bok, grafisk roman, som belönades med högsta betyg nämligen 5 DG av mig. Hans andra bok i serien, om man kan kalla det för en serie men de utspelar sig i samma värld och tidsrymd i varje fall, ”Flodskörden” har blivit liggande här hos mig. Jag vet inte riktigt varför, men nu kändes det i varje fall som om det var dags och återvända till berättelserna om Slingan, Riksenergi, och minnen från en barndom som nu blivit till ungdom då 80-tal gått över i 90-tal.
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #grafisk roman


Augustpriset 2018
Idag var det deadline för oss elektorer att lämna in de bedömningar vi gjort av de sex nominerade böckerna inom skönlitteratur för att utse den slutliga vinnaren av Augustpriset 2018. Under kategorin värdefullt vetande kan jag här inflika att August Strindbergs roman "Röda rummet" kom ut i handeln den 14 november 1879 alltså på dagen 86 år innan jag såg ljuset för första gången.
Avdelning: Taggar: #Augustpriset #2018


Tre timmar
En uppskattad och prisbelönt författarduo har gått ur tiden. Roslund & Hellström har blivit Roslund. Om man läser Anders Roslund efterord så får man reda på att de gemensamt hade bestämt att upplösa det gemensamma författarskapet och det redan innan Börge blev sjuk och hans död tvingade dem isär. Likväl, Anders tillägnar denna bok, ”Tre timmar”, sin tidigare författarkollega och vän. Frågan jag ställer mig är om författarduon har varit så tight och samspelt att man inte kommer märka någon större skillnad med enbart en författare eller kommer det bli en annorlunda läsupplevelse nu, när Börge Hellström inte finns med.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #kriminalroman


Läslov
Idag hade jag tagit ledigt för att tillbringa en dag med barnen det är ju trots allt höstlov, eller läslov, vilket jag tycker låter mer attraktivt. Inte för det blev så mycket läst, mest städning, men lite fick jag läst och det behövs då jag snart som elektor skall lämna mitt betyg på de sex Augustnominerade böckerna i den skönlitterära klassen. Men en utmaning hade jag lämnat till barnen dagen till ära.
Avdelning: Ungdom Taggar: #recension #noveller #bokprat


Höstregn
Nu har den äntligen anlänt! Fortsättningen på Lars Wilderängs thriller ”Höstsol” där Sverige drogs in i en väpnad konflikt med stormakten Ryssland. Denna den andra och sista delen har författaren lämpligen valt att kalla ”Höstregn”. Kommer Sverige kunna klara sig ur den ohållbara situation man hamnat i med en stormakt som motståndare. Landets försvar går redan på knäna och försvarsförmåga är inte alls i paritet med motståndarens krigsvärde på långt när. Mörka moln hopar sig över himlen.
Avdelning: Spänning Taggar: #recension #teknologisk thriller #krig


Luna Olympia
Hoppla, hoppla! Här var det SF i vilda västern format. Prisjägare, smugglare och knarklangare drabbar samman så det blixtrar om den kända (och okända) världen. Som om inte det var nog så är det politik på högsta nivå där såväl kloner som cyborger blir brickor i ett spel som ingen riktigt verkar ha koll på. Mitt i centrum av kalabaliken finns federationens huvudstad, rymdstationen Tellus, vars existens och framtid nu är hotad. Allt är upp till prisjägaren Rebecca från Perth, hinner hon avvärja hotet från piratkungen Dawn?
Avdelning: Fantastik Taggar: #recension #SF

