Recension av Tipsextra : klubbarna, matcherna, spelarna, Per Malmqvist Stolt: Lysande fotbollsnostalgi - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Tipsextra : klubbarna, matcherna, spelarna, Per Malmqvist Stolt

Lysande fotbollsnostalgi

En stor och exklusiv volym späckad med fakta och anekdoter"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Tipsextra : klubbarna, matcherna, spelarna
Författar-
presentation:
Per Malmqvist Stolt
Danskt band
Finns i lager, 298 kr

Redan i november 1969, efter initiativ av Lars-Gunnar Björklund, sändes den första matchen i Tipsextra. Detta fenomen kom att fortgå ända fram till mars 1995.

Jag kan ärligt säga att under 80- och 90-talet såg jag inte så många Tipsextra sändningar. Men under mitten och slutet 70-talet var det ett i stort sett stående inslag i veckans olika skeden. Det var jag och min pappa som gick ned i gillestugan och bänkade oss framför tv:n. Min pappa och en kollega till honom tippade alltid på Stryktipset. Det gjorde det där klassiska ”plinget” extra intressant eftersom man hela tiden följde alla matcherna på kupongen. Jag vet inte om jag alltid tyckte att det var så roliga matcher, de skulle bara ses och upplevas.

Jag inser att det finns fler som varit med om ungefär samma sak fast mer fanatiskt. Per Malmqvist Stolt är ett exempel på detta. Han har också gjort slag i saken och publicerat en bok om just Tipsextra. Det har blivit en stor och exklusiv volym späckad med fakta och anekdoter. Per har för boken valt ut femton lag som han skildrar lite närmare. Presentationerna av lagen följer en systematik som gör boken lätt att överblicka. Den kan användas som uppslagsverk och trots att den innehåller mycket fakta känns texten flytande och lätt att läsa.

Varje lag inleds med en prolog, de sidorna är blåfärgade. Därefter kommer en historisk tillbakablick och en redogörelse om laget under tiden för Tipsextra samt en av författaren speciellt utvald match under just denna period. Sedan kommer de gulfärgade sidorna med en fördjupad presentation av en för laget speciellt betydelsefull profil från dessa år. På de gröna sidorna tar han ut sin elva och väljer spelsystem utifrån uttagningen. Det är inte en given elva från en specifik tidpunkt utan han väljer fritt spelare från hela epoken. Det blir många gamla kända spelare vi får återuppleva i dessa uttagningar. Avslutningsvis följer en kort epilog om laget.

Jag tycker att boken är ett strålande verk och ger den en fyra. Vi får ta del av så mycket fotbollshistoria, åtminstone engelsk fotbollshistoria, att det räcker och blir över. Boken är inget som jag sätter mig och sträckläser. Snarare är det pedagogiken och det systematiska upplägget som är den stora vinningen. Det blir lätt att följa de olika lagen, göra jämförelser och plocka fram spelare eller historiska fakta. Det rika bildmaterialet underhåller också med utdrag från Buster, omslag från serietidningen Fotboll, bild på Stryktipskupongen där Tipsextras första match mellan Wolverhampton och Sunderland ingår samt mängder av idolbilder på gamla fotbollsstjärnor. Gillar du fotboll är det en mycket givande och informativ bok, gillar du engelsk fotboll och Tipsextra är det ett måste!

Profil: Daniel Gunnarsson

Mottagen: 1 juni 2018

 

Anmäl textfel

Utgivning

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB