Recension av Hagen-fallet : Oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare?, Kenneth Fossheim, Magnus Braaten: Saklig sammanfattning av olöst brott - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 
Saklig sammanfattning av olöst brott
Foto: Erik Edland

LitteraturMagazinets recension av Hagen-fallet : Oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare?, Kenneth Fossheim, Magnus Braaten

Saklig sammanfattning av olöst brott

Det är en av de dyraste och mest komplicerade undersökningar som genomförts av norsk polis"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Hagen-fallet : Oskyldigt anklagad eller kallblodig mördare?
Författar-
presentation:
Kenneth Fossheim, Magnus Braaten

Fallet med den norske miljardären Tom Hagens försvunna hustru Anne-Elisabeth Hagen förbryllar fortfarande.

Efter händelsen den 31 oktober 2018, då Hagen sökt sin fru flera gånger på telefon och kom hem till en tom bostad med ett brev från en förmodad kidnappare, har ingen kunnat bindas vid brottet. Inte heller har någon kropp hittats. I boken “Hagen-fallet” sammanfattar de norska tv-journalisterna Magnus Braaten och Kenneth Fossheim vad som är känt till dags dato. Det är en välkommen bok för mig och andra som bara nåtts av brottstycken om utredningen.

Det är en av de dyraste och mest komplicerade undersökningar som genomförts av norsk polis. Den har kritiserats. De anhöriga har haft många synpunkter. En dotter till Hagen har gjort en lång punktinlaga till åklagaren. För det första förlorades mycket tid i början. Noggranna platsundersökningar sköts på. Fokuset hamnade på kidnapparbrevet, huruvida det var skrivet av någon med norska som modersmål. Kraven var också svåra att tillgodose, även om Hagen hade mycket pengar. Betalningen skulle ske i kryptovaluta. Svar på brevet skulle även ges genom inbetalning av ett visst antal valutaenheter som motsvarade olika betydelser. Av misstag gav polisen ett sådant svar till kidnapparna utan att ha samrått med Hagen. Men tiden går, svaren från dem som skulle ha fört bort Anne-Elisabeth är fåordiga och kommer med långt mellanrum. Inget bevis ges för att hon skulle vara i livet.

När så Hagen själv blir mordmisstänkt och häktad blir barnen i familjen ännu mer upprörda. De är känsliga för vittnesmål om föräldrarnas äktenskap. Anne-Elisabeth skulle ha berättat för kvinnliga vänner att hon hade för avsikt att lämna mannen. Barnen anser att de hade det bra tillsammans och var goda mor- och farföräldrar. Men det finns saker som talar emot ett gott förhållande makarna emellan. Paret Hagen hade en kris på 90-talet, då hustrun hade ett förhållande med en annan man. Det förefaller fortfarande vara levande för maken. Hustrun har förmåtts skriva under förnedrande avtal om att hon vid skilsmässa inte skulle ha rätt till det gemensamma huset eller annan egendom.

Hagen var tvungen att släppas i brist på bevis. Experter i Storbritannien håller med norska polisen om att det förmenta kidnapparbrevet är skrivet av en norrman. Om Hagen skulle ha kunskap i kryptovaluta finns det dock motsägande uppgifter om. Han lär ha haft regelbunden kontakt med en man kunnig i sådant som ville göra Hagen intresserad av investeringar. Andra, speciellt barnen, menade att Hagen var tekniskt okunnig. Han hade lämnat ifrån sig sin smartphone och gått tillbaka till sin gamla telefon.

Fallet är olöst. Författarna till boken driver ingen tes om vem eller vilka som är skyldiga till Anne-Elisabeth Hagens försvinnande. De försöker bara reda ut vad som hänt, hur långt man har kommit. Polisen har gått igenom väldigt mycket men står ändå och stampar på samma fläck. Det är alltid högst otillfredsställande med ouppklarade brott. Speciellt svårt måste det vara för familjen som inte ens har en grav att gå till.

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 11 augusti 2021

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Lättläst och lugnande om AI

Recension: Maskiner som tänker av Inga Strümke

Storartat om kärlek som varar

Recension: Sniglar och snö av Agneta Pleijel

Varför måste Dagerman dö?

Recension: Himlen nära. Stig Dagerman och Anita Björk : En bok om konstnärskap, livskamp och kärlek av Lo Dagerman

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB