Recension av Huset med den blinda glasverandan, Herbjørg Wassmo: Ljusglimtar i en värld av armod och skam - LitteraturMagazinet

Butiken är stängd tills vidare

 LitteraturMagazinet recenserar 
Ljusglimtar i en värld av armod och skam
Foto: Rolf M. Aagaard

LitteraturMagazinets recension av Huset med den blinda glasverandan, Herbjørg Wassmo

Ljusglimtar i en värld av armod och skam

Det verkar finnas en öppning för Tora och hennes mor"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Huset med den blinda glasverandan
Författar-
presentation:
Herbjørg Wassmo

Efter Herbjørg Wassmos böcker om den passionerade och driftiga Dina ger nu Historiska Media ut den tidigare trilogin om Tora i nyöversättning. “Huset med den blinda glasverandan” har ett helt annat anslag.

Den unga Tora är resultatet av ett famntag mellan modern Ingrid och en tysk soldat. Hon lever i skam och rädsla. Styvfadern förgriper sig på henne när modern har kvällsskift på fiskfabriken. Men i denna dystra saga finns glimrande ögonblick av kvinnogemenskap och lugna vrår med upplyftande läsupplevelser.

Vi befinner oss på 50-talet i en fiskeby i Nordnorge. Toras familj bor med “de arma” i det så kallade Tusenhemmet. Det är en hyreslänga som varit ett herrskapshus vid förra sekelskiftet innan rörelsen med fiskebåtarna gick i konkurs. Av den ståtliga glasverandan finns bara två små fönster kvar som inte sydvästen tagit. “De skelade trotsigt och förundrat upp mot den väldiga himlen.” Författarens språk är mindre intensivt i Toraböckerna, men det är fullt av poesi och liknelser.

Föremålen förmänskligas. Ett annat hus har rädda fönsterögon. Det är Ungdomshuset från kriget. Det är också den plats där Ingrids hår blev avklippt. Det var ett vanligt straff för de kvinnor som inlåtit sig med fiendesoldater.

Tora lever i Farligheten nära styvfadern Henrik. Hon försöker med tankens kraft lyfta sig ovanför det vämjeliga. Och hon drömmer om en far som ska hämta henne från ett fjärran land.

Tora har en moster som är viktig för henne. Hon är en av de få vuxna som pratar med henne om det väsentliga. Det är genom mostern, inte modern, som Tora får veta att den biologiska fadern dog vid krigsslutet. Det blir ett hårt slag för henne.

Moster Rakel och morbror Simon lever ett helt annat liv än modern och Henrik. De är barnlösa men lyckliga. Rakel är en självständig kvinna. Hon är betrodd av sin man att förvalta deras ekonomi. Tora upplever frid när hon vistas hos dem.

En annan tillflykt har hon hemma hos den nya maskinchefens familj. De har många böcker som hon får låna och en dövstum pojke som hon blir vän med. Av intresse lär hon sig snabbt teckenspråket.

Modern är en kvinna som tiger. Vet hon inget om vad som försiggår när hon inte är hemma? Varför stannar hon hos Henrik som slår henne? Fast det är hon som bidrar mest till hushållet? Varför har hon över huvud taget valt den koleriske mannen? Hon blev med barn, får man veta. Men det dog. Ingrid går till graven utan att säga något till Tora.

En stark scen är när Ingrid har sytt en konfirmationsklänning till en flicka i huset och hon provar den på sig själv. I den vita klänningen framför spegeln kommer tårarna över att vara dömd innan hon stiger in i ett rum. Att aldrig få vara stolt.

Det verkar finnas en öppning för Tora och hennes mor. Den vill jag läsa mer om i nästa bok, “Det stumma rummet”, som kommer om några veckor.

“Huset med den blinda glasverandan” är en mer lågmäld roman än Dina-böckerna. Den handlar om människor som inte gör så mycket väsen av sig, som strävar på i sitt dagliga slit. Men den är också full av Toras känslor som griper tag i henne och drar henne nedåt i det svarta eller blommar ut i ordrika bilder. Det är en glädje att läsa Staffan Söderbloms översättning.

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 29 maj 2021

 

Anmäl textfel

Utgivning

Dinas bok : roman

av Herbjørg Wassmo
En fasansfull händelse i Dinas tidiga barndom förföljer henne hel...

Ett glas mjölk, tack

av Herbjørg Wassmo
Dorte har aldrig drömt om det stora äventyret. Hon är femton år o...

Flykten från Frank

av Herbjørg Wassmo
Författaren Sanne har en älskare -- den gifte antikhandlaren Fran...

Karnas arv

av Herbjørg Wassmo
Det här är fortsättningen på berättelsen om Dina Grønelv och sone...

Lyckans son : roman

av Herbjørg Wassmo
En elvaårig pojke blir vittne till ett mord. Hans mot skjuter ihj...

Hudlös himmel

av Herbjørg Wassmo
Författaren Sanne har givit ut sin andra roman, som har gått spår...

Det stumma rummet

av Herbjørg Wassmo
Tora från Tusenhemmet, tyskungen i en nordnorsk fiskeby. Hennes t...

Huset med den blinda glasverandan

av Herbjørg Wassmo
Tora är en liten flicka i en norsk fiskeby. Hon är inte riktigt s...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Tredje boken om Betty gör mig besviken

Recension: Käraste vänner av Katarina Widholm

Pricksäker satir över kulturlivet

Recension: Vi är inte här för att ha roligt av Nina Lykke

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB