Recension av Kaptenen och Ann Barbara, Ida Jessen: Gedigen roman om en annan tid - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
Gedigen roman om en annan tid
Foto: Miklos Szabo

LitteraturMagazinets recension av Kaptenen och Ann Barbara, Ida Jessen

Gedigen roman om en annan tid

Tålamod och hopp är vad som gäller"
Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5 Betyg: 5
Bok-
presentation:
Kaptenen och Ann Barbara
Författar-
presentation:
Ida Jessen

Ida Jessen är en dansk författare som jag lärt känna genom Ninni Holmqvists fina översättningar för Historiska Media. Jag är glad över denna nya bekantskap, nu senast genom romanen “Kaptenen och Ann Barbara”.

Det ligger mycket research bakom skildringen av ett jylländskt 1700-tal, men det är inget som belastar berättelsen. I denna bok finns starka mänskliga möten, hårt arbete, hopp och förtvivlan.

“Kaptenen och Ann Barbara” är en nybyggarroman. Det obrukade hedlandskapet på Jylland började koloniseras på 1700-talet. Den tyske kaptenen Ludwig von Kahlen kommer till den öde trakten med ett brev från den danske kungen. Han ska få odla upp den magra sandjorden. Romanens första meningar skildrar ett urtillstånd. “Heden liknar ingen annan plats. Där finns himlen och den platta jorden. Där finns ödemark och tomhet.” Där finns vargar, huggormar och rovfåglar. Men inga människor.

Kaptenen är ensam. Under sitt första år på heden får han tre besök. Amtman Trappaud tycker att von Kahlen har valt ut det värsta området till sitt. Søren Thestrup, som han brevväxlat med innan han begav sig till Jylland, skriver artiklar i lantbrukstidskrifter. Han är också utbildad präst men har svårt att få en tjänst. Kaptenen och Thestrup förblir vänner till slutet. Godsägaren Schinkel är däremot hans fiende. Kaptenen, som utbildat sig till lantmätare i det militära, får tillstånd att dra gränsen mellan kungens mark och Schinkels. Då släpps ondskan lös.

Dessa män och några till har funnits i verkligheten, men det finns så lite nedtecknat om dem att författaren har fått fabulera ganska fritt. Kvinnan Ann Barbara och flickan Anmai Mus är fiktiva gestalter som har avgörande roller i kaptenens liv. Andra drar förbi. De får härbärge en natt eller stannar längre tid. De hjälper till med lantbruket eller bygget av Kongehus, där både människor och kreatur ska få plats.

Danska staten annonserar i Nordtyskland efter bönder som är villiga att bruka jorden på den jylländska heden. Kaptenen gör själv ett besök i Wismar, där han får tips att odla “Erdappeln”, potatis, som är lätt att skörda i sandjord. Det blir dock problem när kolonisatörerna kommer till Kongehus. De vill vidare till bättre marker och har inte tid att vänta tills arbetet ger frukt.

Tiden i “Kaptenen och Ann Barbara” är inte vår tid. Där får människorna börja om från början, och där får man vänta länge på saker. Ett brev kan bli flera månader försenat. Svaret kan komma till kaptenen i fel årstid, när vädret skulle ha motarbetat alla ansträngningar. Tålamod och hopp är vad som gäller.

Boken innehåller ekologiska aspekter. “Man måste sätta sig in i hedens väsen och lära känna den”, säger kaptenen. Vi läser att den onde Schinkel roar sig med jakt på orrar. Sedan 1999 finns inga orrar kvar i Danmark. Deras sista spel- och häckplats var Kongehus Hede på mellersta Jylland, där författaren låter handlingen utspela sig.

Det är en märkvärdig och gedigen roman Ida Jessen har skrivit om ett föga känt skeende. Att placera Ann Barbara i historien är ett lyckat drag. Hon är en stark och varm kvinna som tar hand om hus och djur och väcker känslor hos den ensamme kaptenen. Rättskaffens som hon är finner hon sig inte i Schinkels privilegier, som hans rätt att “rida in” bruden före brudgummen. Ann Barbara skipar rättvisa.

Profil: Anne-Charlotte Östman

Mottagen: 22 september 2021

 

Anmäl textfel

Utgivning

En utflykt

av Ida Jessen
Ida Jessen är en av Danmarks främsta novellister. Hon nominerades...
Häftad, Finns i lager, 64 kr

Foxy lady I-V

av Ida Jessen
Den erotiskt laddade vreden genomsyrar luften i bergsbyn Fox. Här...

Barnen

av Ida Jessen
Sjuksköterskan Solvej flyttar ensam och arbetslös till ett enslig...

Det första jag tänker på

av Ida Jessen
Sorg, skuld och godhetens tyranni Lisa är präst i en liten by. I ...

ABC

av Ida Jessen
Joachim har alltid levt ensam. Han är fyrtio, framgångsrik och ha...

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Trovärdigt om vikingarnas handelsresor

Recension: Miklagård av Agneta Arnesson Westerdahl

Om motstånd i Hitlers Tyskland

Recension: Mildred : den sanna berättelsen om kvinnan i hjärtat av den tyska motståndsrörelsen av Rebecca Donner

En bok fylld av drömmar, minnen och längtan

Recension: Och väggarna förvandlades till världen runtomkring av Johanna Ekström

På andra sidan Urvattnet

Recension: Spiritus av Linda Åkerström

En titel som lovar för mycket

Recension: Himmlers Sverige: Visioner och verklighet av Lennart Westberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB