

Människan och medvetandet

Den brittiske teologen Rowan Williams nyutkomna ”Vara människa” är den tredje boken i en triologi. De tidigare har titlarna ”Vara kristen” och ”Vara lärjunge”. De är tunna volymer om centrala begrepp. Med den aktuella boken tränger Williams in i svåra filosofiska spörsmål. Men han kopplar också dem till den kristna tron. Alla tre böckerna bygger på föreläsningar som han hållit.
Om medvetandet skriver Williams att det har att göra med berättande, att tala och bli omtalad, och att se och bli sedd. Medvetandet är relationellt. Som kristna är vi medvetna om det gudomliga tilltalet. I det sammanhanget kommer jag genast att tänka på den judiske professorn Martin Buber som skapade just en relationistisk filosofi. Den utvecklar han i böcker som ”Jag och Du” (1923) och ”Dialogens väsen”. Men Buber nämns inte i Williams noter.
Williams resonerar även kring det individuella och det personliga. En person är den punkt, där relationer löper samman, där det går att göra skillnad och där nya relationer kan uppstå. Det individuella handlar om att vara en i sitt slag, som centrum i ett universum. Vi förlitar oss då på något som finns inom oss i stället för att våga ge oss ut, knyta an och gå i dialog.
Som kristna ser vi oss som delar av en ursprunglig handling som gör att vi över huvud taget finns. Det skapar ett beroende av något som inte är vårt. Vi måste inte skapa oss själva. Vi har en djupare bekräftelse på vår existens.
Tankarna kring empati är intressanta. Williams skriver, utifrån den tysk-judiska filosofen Edith Stein, att empati är avgörande för kunskap. Att vi i vår fantasi identifierar oss med ett perspektiv som inte är vårt eget är nödvändigt för att vi ska kunna känna oss själva.
Williams berör även tidens gång. I de kristnas liv är tiden inte bara en linjär sträcka, där vi skaffar oss ägodelar, makt och trygghet. Genom det kyrkliga gudstjänstlivet högtidlighåller vi minnet av symboler, seder och berättelser. Tiden rör sig och vi förändras, men samtidigt finns det något att återvända till för att utvidga vår kunskap. I förhållande till döden, skriver Williams, bör vi ha omsorg om det som ska göras i närtid men också acceptera begränsningar och förgänglighet i ett långt perspektiv.
Slutligen handlar det om tystnad i olika former. Williams skriver bland annat om Kristi tystnad när han förhörs. Den får Kajafas och Pilatus att förstå att det som sker i Jesus är något som inte låter sig inordnas i vanliga kategorier. De ställs inför det ordlösa mysteriet.
Avdelning: Fakta Taggar: #filosofi
Honom gick livet förbi
Bengt Ohlssons roman ”Drick värmen ur min hand” från 2016 hämtar sin titel från en dikt av Edith Södergran. Boken handlar om en kärlekstörstande medelålders man som lever i ett äktenskap, där makarna är missnöjda både med sig själva och varandra. De står stilla i sina yrkesliv och avundas en nära vän som det gått bra för. De bevakar varandras steg och tonlägen, men ibland kan en gnutta generositet tränga igenom skalet.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #äktenskapsroman


Vanligt motiv, ovanligt spännande

Bland återlämnade på mitt bibliotek hittade jag Jonas Moström, ”Skuggorna ruva”. Den kom ut förra året. Handlingen utspelar sig i ett litet samhälle i Norrlands inland.
Boken är på över fyrahundra sidor, men spänningen är tät hela tiden. Det är nästan bara dialog - mellan de undersökande poliserna och mellan dem och de förhörda - vilket ökar tempot.
Ämnet är inte ovanligt: En ung flicka försvinner. Är det frivilligt eller inte? Om inte, vem är skyldig? Och tiden går, är hon fortfarande vid liv?
Men detta är en riktigt bra deckare. Jag har läst en Moström tidigare, ”Evig eld”, som utspelar sig i Sundsvall, men ”Skuggorna ruva” befinner sig på en helt annan nivå. Så tag och läs!
Avdelning: Spänning Taggar: #Norrlands inland #ungdomar


Folkhemmet, en bärande idé?
Jag sträckläste Lena Anderssons ”Sveas son” i går kväll. Så bra var den.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #idéroman


Ömsint om unga på sanatorium

En sådan fin läsupplevelse den är! Rita Simus ”Innan sista löven fallit” är en fristående uppföljare till ”Ängeln vid din sida” som jag skrev om här hösten 2016. Den tyckte jag också mycket om.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Tornedalen #ungdomar


Hemligheten i släktträdet

Alex Schulman har skrivit en bok om sin far, en annan om sin mor. Nu är romanen om hans mormor och morfar aktuell. ”Bränn alla mina brev” handlar om Karin och Sven Stolpe.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #släkthistoria


Engagemang, kärlek och smärta

Så mycket hon kämpar, både för en bättre värld och för sitt eget liv! Jag har läst Gunhild A. Stordalens historia ”Den stora bilden”, berättad för Jonas Forsang. Där varvas skildringen av hennes globala engagemang med personliga scener, där hon tampas med sjukdom och smärta. Hela tiden med en kärleksfull make vid sin sida.
Avdelning: Fakta Taggar: #EAT


Molière utan nerv

Vi gick i pausen. Det kanske vi inte hade gjort om vi betalt för biljetterna, men detta var gratis via vår DN-prenumeration. Igår hade ”Den inbillade sjuke” av Molière generalrepetition på Maxim med Mikael Persbrandt som titelfiguren. Att Petra Mede skulle spela Argans hembiträde hade slagits upp stort. Tyvärr var hennes roll inte särskilt framträdande, och det vi såg var inte särskilt roligt.
Gammalt och nytt hade blandats. Hushållet och övriga uppträdande låg nära 1600-talsoriginalet. Några replikskiften hade dock fått modernare inramning. Framför allt alexandrinerna var borta. Oss samtida slagdängor framfördes också liksom språkliga vardagsuttryck.
Några unga kvinnor i tjugoårsåldern framför oss skrattade gott upprepade gånger. Det hade varit intressant att veta vad de visste om pjäsen och dess historia. Detta kanske var något överrumplande fräscht för dem.
Avdelning: Klassiker Taggar: #teater


Elin Willows på bokmässan
Jag tyckte om Elin Willows bok ”Inlandet” som jag redan har bloggat om här på Litteraturmagazinet. Nu fick jag tillfälle att lyssna till henne på bokmässan i Göteborg, då hon samtalade med Gunilla Molloy. ”Inlandet” är en bok på tvåhundra sidor som på ytan knappt handlar om någonting.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #bokmässan2018


Hur ska vi läsa Lukasevangeliet?
På bokmässan ska Lennart Thörn tala om Lukasevangeliet utifrån sin bok ”Ordets tillblivelse” som kom förra året. Den ingår i serien Nya testamentets budskap (NTB) som kommer ut på Libris förlag. Meningen med NTB är att klargöra bibelordets bakgrund och sammanhang i historien och i Bibeln. Man vill också peka framåt mot vår tid och vilken betydelse evangelietexterna kan få här och nu.
Lukas är det längsta evangeliet. Tillsammans med Apostlagärningarna som har samma författare utgör det mer än en fjärdedel av Nya testamentet. Lukasevangeliet är känt för ”julevangeliet”, de många liknelserna och Jesu möten med de marginaliserade i samhället. Lukasevangeliet skapar en berättelse av den ursprungliga ögonvittnestraditionen. Det har formen av en antik biografi med ett livsförlopp från Jesu födelse till hans död.
Jag dyker ner i Lennart Thörns läsning av Lukas 10:38-42. Evangelisten är ensam om att skildra situationen då Jesus befinner sig hos systrarna Marta och Maria i Betania.
Avdelning: Fakta Taggar: #Bibeln #bokmässan2018


Händelselöst men inte tråkigt i inlandet

Elin Willows kommer att medverka på Bokmässan i höst. Hon har blivit uppmärksammad för hur hon skildrar en plats i romanen ”Inlandet”. Jag blev rekommenderad av en vän att läsa den. Det händer inte mycket, sa han, men den är bra. Och det är verkligen en imponerande debut.
Elin Willows är kulturjournalist och bosatt i Finland. ”Inlandet” kommer ut i Finland på både svenska och finska. I hennes bok är den icke namngivna platsen ett inte alltför litet samhälle i över Norrland ganska nära norska gränsen. Där finns bibliotek och affärer, till och med ett systembolag. Men det är snarare ett ställe man flyttar ifrån än till. Jagpersonen tog beslutet att flytta med pojkvännen till hans hemort. Men redan innan hon hunnit packa upp var förhållandet slut. Då valde hon att ändå stanna kvar. Hon fick arbete i ett snabbköp.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #inre Norrland


Hur sprider vi budskapet?
Det damp ner en bok om evangelisation i brevlådan, ”Det överflödande hjärtat” av Mikael Hallenius. Författaren är pastor, fil dr i pedagogiskt arbete och lärare i Kyrko- och missionsstudier vid Örebro Teologiska Högskola. Han har tidigare kommit ut med ”Spår av den osynlige – om andlig klarsyn”.
Jag tänkte först att jag kanske inte är rätt person att läsa och skriva om boken. Evangelisation är långt ifrån det jag håller på med. Jag vittnar inte. Jag sprider inte det kristna budskapet. Eller?
Taggar: #kristen litteratur #evangelisation


Om det som gömdes undan
Jag har lyssnat på några ljudböcker på sistone. Det kan vara trevligt att koppla av med en sådan ibland. Risken är att jag nickar till, särskilt om det är på kvällen. Då är det inte så bra om det är en deckare.
Nu var det inte en spänningsroman i den meningen, fast det var något som skulle undersökas. Jag har lyssnat på Karin Thunbergs uppläsning av ”En dag ska jag berätta om mamma”, en självbiografisk berättelse. Modern, fadern och hon hade en hemlighet tillsammans, något skamligt och undangömt. Författaren har begärt ut sjukjournaler, reser tillbaka och försöker förstå vad som hände när hon själv lämnat ön i Blekinge skärgård.
Modern var prästdottern som fick utbildning, som under en period vistades på fastlandet men kom tillbaka till det avgränsade och instängda. Hon gav upp sitt yrkesliv och stannade hemma. Maken var snickare och ägnade sig mycket åt fiske. Själv tillbringade hon dagarna med romaner och på sommaren med att bada och simma. Det senare var inte vanligt för fiskarbefolkningen. Modern var udda i omgivningens ögon.
Karin Thunberg läser lugnt med behaglig röst. Hon närmar sig sitt ämne med respekt och kommer en bit på väg. Men fullt ut lyckas hon inte minnas sin mors ansikte.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #självbiografi


Viskaren - en oansenlig kvinna som får nog
Jag lyssnar på Karin Fossums ”Viskaren”. Uppläsare är Torsten Wahlund. Han har en svår uppgift som han emellertid klarar galant. Den kvinnliga huvudpersonen i denna kriminalroman är Ragna Riegel som efter en misslyckad operation har förlorat sin röst. Hon kan bara viska.
Avdelning: Spänning Taggar: #psykologi


När livet saktar ner

En annan lyckträff från bokrean är Simone de Beauvoirs kortroman ”Misstag i Moskva”. Det är en fint bunden bok i det mindre formatet, utgiven på Bucket List Books 2015. Det var första gången berättelsen kom i svensk översättning. I Frankrike publicerades den postumt i tidskriften Roman 20-50 år 1992.
Handlingen utspelar sig alltså i Moskva. Nicole har följt med sin man André som besöker sin vuxna dotter Mascha. Paret är i sextioårsåldern. Nicole delger oss sina tankar kring ålderdom och samlevnad. Hon är själv förtjust i Mascha men är ledsen över att hon inte får någon egen tid med sin man. Bryr han sig kanske inte längre så mycket om henne?
Nicole och André tänker också tillbaka på sitt yrkesliv. De är nu pensionärer. Nicole har insett att man utarmas av alltför mycket fritid. Hon har svårt för leda. Den kan driva henne till ångestens brant.
Det är 1960-tal. Texten innehåller också reflexioner kring situationen i Sovjetunionen. Det är svårt med byråkratin och övervakningen av utlänningar. De får inte åka på de utflykter de vill. Nicole tycker att Mascha kunde göra större ansträngningar i den vägen. André är besviken över socialismens utveckling. Han tror att det är en nedgångsperiod man kan komma ur, men det skulle inte ske medan han levde.
Ålderdom, besvikelse, leda handlar det om. Men det är fint beskrivet med lätt hand. Och det slutar lyckligt.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #Sovjetunionen #socialism #relation


När fantasin segrar

I går var det release på Rönnells antikvariat. ”Gros-Câlin” från 1974, den första romanen som Romain Gary skrev under pseudonymen Emile Ajar, har nu kommit på svenska. Det är en bedrift av Roger Fjellström att ha överfört den egenartade, lekfulla och infallsrika franskan till svensk språkdräkt. Han betonar själv att det har blivit en tolkning. En ord för ord-översättning är inte möjlig.
Riber Hansson, egentligen satirtecknare, står för det kongeniala och uttrycksfulla omslaget. Illustrationen visar en man med ormarmar som slingrar sig flera varv runt honom. Är man uppmärksam hittar man hjärtan på ormskinnet.
Det är vad boken handlar om. En man med ett enahanda arbete på en statistikbyrå lever ensam i en våning i Paris. Men han är hemligt förälskad i Mlle Dreyfus på kontoret. Under en sällskapsresa till Afrika har han blivit förtjust i en pytonorm och tagit den med sig. Storkram väntar på Monsieur Cousin när han kommer hem och slingrar sig kärleksfullt kring honom. Storkram är också ett identifikationsobjekt. När ormen ömsar skinn hoppas Cousin på att det ska leda till något fundamentalt annorlunda, en pånyttfödelse för hela skapelsen, för såväl människan som det lågt stående kräldjuret. Som alltid hos Gary vinner fantasin stora segrar.
”Storkram” är en rolig och innehållsrik roman med inslag av satir. Cousins granne, professeur Tsourès, skriver under hundratals petitioner för den ena goda saken efter den andra. Men han uppmärksammar inte den hjälpsökande Cousin som tåligt väntar utanför hans dörr. Cousins gruppterapi, där deltagarna ska försöka få föremål att tala, är obetalbart humoristisk. Satiren slår på flera ställen mot anonymiteten i storstaden. En scen, där två män möts i en i övrigt tom t-banevagn, är genial.
Jag skrattade högt första gången jag läste ”Gros-Câlin”. Så rolig var den att den blev utgångspunkt för min doktorsavhandling.
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #översättning


Smärtsam och vacker återförening
Det finns en pärla bland mina böcker från rean, Linda Olssons ”En syster i mitt hus”. Jag har inte läst henne förut. Hon debuterade 2006 med ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger”.
Maria har bosatt sig vid havet i Katalonien. Efter sin mammas begravning bjuder hon oövertänkt in sin halvsyster Emma till huset i Spanien. Det finns en åldersskillnad mellan systrarna som haft betydelse. Och som vuxna har de bara träffats vid de fina släktmiddagar som Emma ordnat i ett försök att hålla ihop familjen. Men de har ett mycket mörkt minne gemensamt. Det är något tragiskt som de aldrig vågat tala om.
När Emma efter två år hör av sig ångrar Maria inbjudan. Hon har isolerat sig efter att en stor sorg har drabbat henne. Hur ska hon klara av umgänget? Och just med Emma?
Det är en fin roman i vilken systrarna sakta närmar sig varandra. Emma befinner sig också i en ny livssituation. Lugnt och respektfullt öppnar de sig. De har båda en förutfattad och falsk bild av den andra. Havet och naturen ackompanjerar tankarna och skeendet. Det är vackert men smärtsamt.
Nu är det rea på rean. Passa på!
Avdelning: Skönlitteratur Taggar: #relationsroman #återförening


Mina och Kåge på Marionetteatern
Vi är på Marionetteatern i Kulturhuset och väntar på att dörren till salongen ska öppnas. Då kommer Magnus Erenius ut. Han medverkar i ”Mina och Kåge” som hade nypremiär för en vecka sen. Han har ett problem, säger han. Mina och Kåge har inte kommit än. Har någon sett dem? Ett par björnar i en viss storlek? Han måttar med handen. Nej. Då är det bäst att vi går in och sätter oss och väntar. Det blir bekvämare.
Efter en stund knackar det inifrån en resväska. Föreställningen är räddad! Fram kommer också rekvisita: stolar, bord och ett par små kaffekoppar. Plus Kåges tidning. Den unga publiken ropar och pekar när huset möbleras. Titta vad som kommer nu!
Mina och Kåge bor i samma hus. På förmiddagarna brukar de dricka kaffe tillsammans. Men hur går det med samtalet? Mina vill leka, kurragömma och annat. Kåge säger bara "hmm" bakom tidningen. Då börjar hon springa runt, göra konster och hoppa i sängen. Det tycker Kåge är för mycket.
Så plötsligt en dag säger han att han ska ut och resa. Ensam.
Avdelning: Barn Taggar: #kultur för barn

