Recension av Vredens gudinnor, Katie Lowe: Häxeri mot patriarkat i stark debut - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Vredens gudinnor, Katie Lowe

Häxeri mot patriarkat i stark debut

Violet har från början ingen dragning till övernaturligheter, men hon är så väldigt ensam tills hon träffar den impulsiva Robin, och hamnar i Annabels utvalda grupp"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Vredens gudinnor
Författar-
presentation:
Katie Lowe

Alkohol och droger, häxor och patriarkat. Violet är femton år när hon börjar på det mytomspunna flickgymnasiet Elm Hollow, vars grundare ska ha avrättats under en häxprocess.

Det är den vuxna Violet som berättar hela historien om familjetragedin, och skadeståndspengarna som möjliggjorde en skolgång på Elm Hollow Academy. Det är den vuxna Violet som minns den invecklade vänskapen med Robin, Alex och Grace, festerna och skolkandet och specialundervisningen för den karismatiska konstläraren Annabel. 

Till skillnad från många andra skolskildringar utspelar sig "Vredens gudinnor" inte på något internat. Violet bor med sin alltmer alkoholiserade mamma, Grace blir slagen hemma, Alex bor i ett stort, vackert hus med ett till synes outtömligt vinförråd. Riktigt hur det är hemma hos Robin har Violet svårt att få grepp om, Robin är själv ett mysterium med sitt illröda hår och lekfulla leende. Inget bra sällskap för Violet, tycker dekanen som forskar i Elm Hollows blodiga historia. Robins förra bästa kompis förvann och var borta i nio månader innan hon hittades död, och till skillnad från de flesta andra vuxna tror han absolut att tonårsflickor är fullt kapabla till att mörda.

Jag må vara lite härdad, men jag tycker inte att "Vredens gudinnor" är någon direkt läskig bok. Den är spännande på ett annat sätt. Det är mer mysterium än skräck, som en "Juliane och jag" för äldre tonåringar och uppåt. Violet har från början ingen dragning till övernaturligheter, men hon är så väldigt ensam tills hon träffar den impulsiva Robin, och hamnar i Annabels utvalda grupp. Annabel talar om magi som om det var på riktigt, och Violet vet inte vad hon ska tänka och tro när det verkar som att häxriterna faktiskt fungerar. 

Författaren själv forskar om kvinnlig vrede före och efter #metoo, och hennes karaktärer i "Vredens gudinnor" reser sig mot patriarkatet. Tillsammans är de starka, kanske till och med farliga. Det är en mycket stark debut, Lowe håller mysteriet levande ända fram till slutet.

Profil: Sandra Sandström

Mottagen: 30 december 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Grymma fäder, misshandlade barn

Recension: Leona. Öga för öga av Jenny Rogneby

Skitigt, uppkäftigt och genuint

Recension: Livet är en jävla fest av Simon Hanselmann

Gammal kärlek rostar aldrig?

Recension: Tistelhonung av Sara Paborn

Mordgåta på lättsamt allvar

Recension: Den sorgsne busschauffören från Alster av Håkan Nesser

Kort och lång resa bort och hem

Recension: I lögn och lust av Pernilla Lindroos
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB