Recension av Ett stulet liv, Anna Ekberg: En brännande och ambitiös thriller - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 

LitteraturMagazinets recension av Ett stulet liv, Anna Ekberg

En brännande och ambitiös thriller

Välskriven och svår att lägga ifrån sig"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Ett stulet liv
Författar-
presentation:
Anna Ekberg

Anna Ekberg är en pseudonym för de två danska författarna Anders Rønnow Klarlund och Jacob Weinreich. Under pseudonymen har de tidigare skrivit två romaner tillsammans; "Den hemliga kvinnan" och "För kärlekens skull". "Ett stulet liv", som nu är deras tredje, är en väldigt intensiv, närmast brännande roman som till stor del utspelar sig i Uganda.

Det märks att författarna är mycket engagerade i de frågor som de lyfter genom romanen, som rebellarméer, barnsoldater och västvärldens hantering av Afrika. Författarna skriver i inledningen om sin research inför romanen: de har träffat människor som blivit tillfångatagna, våldtagna och torterade, tvingade till ett liv som barnsoldater i djungeln. De beskriver livsfarliga flyktförsök för att finna ett bättre liv. Romanen tillägnas dessa människor och motivationen att få de som inte förstår att förstå, känns tydligt genom hela romanen.

Miljöerna och romangestalterna är väldigt trovärdiga och lätta att komma nära. Huvudpersonen Rebekka är en dansk mäklare som upplever att hennes liv tog slut 17 år tidigare när hon förlorade sin mamma och sitt ofödda barn i en bilolycka i Uganda. När Rebekka plötsligt drabbas av cancer och akut behöver en benmärgstransplantation för att överleva och hennes fars celler inte passar, kommer det fram att han dolt att Rebekkas barn trots allt överlevde olyckan och adopterades bort på hans initiativ. Nu uppstår en desperat kamp för Rebekka att hitta och återförenas med sitt barn.

Samtidigt följer vi den andra sidan, barnsoldaterna, ett liv i ständigt våld där man är fast i en ond rebelledares grepp. En av dem en tonårstjej, som bara längtar efter att en enda gång få träffa sin mamma och samtidigt ta hämnd på den person som skapat den situation hon befinner sig i. Det är en situation där ett liv inte betyder något, där man tvingas till lydnad på ett brutalt och psykologiskt nedbrytande sätt. En situation där relationerna mellan barnen är mycket komplicerade; delvis lojala, men också instabila på grund av vetskapen om att man kan bli tvungen att skada eller döda sin kamrat, för att undvika att själv bli dödad.

På slutet uppstår en oväntad twist kring rebelledarens egentliga identitet, som visserligen ökar dramatiken och spänningen, men som för mig känns lite orealistisk. Detta kan i och för sig bero på min egen okunskap i psykologiska aspekter av tortyr och trauma. För övrigt är det en ambitiös thriller, välskriven och svår att lägga ifrån sig, som borrar ner sig i både krig och konflikters beståndsdelar, som djupt mänskliga frågor.

Profil: Åsalill Andersson

Mottagen: 2 juli 2019

 

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Instängd med de stora

Recension: Jag vill skriva sant : Tora Dahl och poeterna på Parkvägen av Jesper Högström

Våld i vinets värld

Recension: Mordet som kom av sig av Lennart Rammer

Lyxig bok fylld av dansk stickinspiration

Recension: Knitting for Olive av Caroline Larsen, Pernille Larsen

En fulländad romandebut

Recension: Räkna hjärtslag av Katarina Widholm

Gedigen roman om en annan tid

Recension: Kaptenen och Ann Barbara av Ida Jessen
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB