Recension av Vaka, Hyam Zaytoun: När ett hjärta slutar slå - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
18

LitteraturMagazinets recension av Vaka, Hyam Zaytoun

När ett hjärta slutar slå

Vaka är en spännande bok med en personlig berättelse som griper tag och gör läsningen till en känsloladdad upplevelse"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Vaka
Författar-
presentation:
Hyam Zaytoun

För ett par år sedan vaknade författaren Hyam Zaitoun mitt i natten och upptäckte då, sömndrucken och förkyld, att hennes man var mitt uppe i en hjärtattack. Plötsligt går kvinnan på högvarv, hon ringer 112, gör hjärtlungräddning och kämpar för sin makes liv.

Det är det här boken handlar om. Hur hon, Hyam, gör allt för att rädda sin man vars hjärta har stannat. De delar mycket tillsammans; barnen, huset, vännerna, grannarna och en stor kärleksfull familj. Både hon och han är skådespelare. Mycket står på spel. Mannen försvinner in i koma, till sjukhuset och kopplas upp i slangar och i en respirator och rycks bort från världen. Samtidigt omringas kvinnan av de som står henne och honom nära.

Kampen för ett hjärta som slutat slå är närmast obegriplig. Den måste uthärdas. Och därför är läsningen också smärtsam. En hjälplös, förtvivlad kamp. Känslomässigt kanske jämförbar med den isande spänning som betraktaren känner vid synen av en kropp som dansar på en oerhörd höjd utan livlina. I avgrunden upphör världen runt omkring. I väntan på det avgörande ögonblicket som beslutar mellan liv och död finns det inget som betraktaren kan göra. Bara låta sig omringas och omhändertas av de som finns närvarande. Rusta sig med minnen från det liv som sakta driver bort från verkligheten.

Vaka är en spännande bok med en personlig berättelse som griper tag och gör läsningen till en känsloladdad upplevelse. Översättningen från franska är också fin och läsvänlig. Vad jag tänker är att hade det slutat annorlunda, hade ödet beslutat tvärt om, så hade nog aldrig boken blivit till. Eller, så hade den blivit till, men till något helt annat och någon annan hade fått huvudrollen.

Profil: Lisa Fransson

Mottagen: 18 december 2019

 

Anmäl textfel

Utgivning

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Färgsprakande om den första kärleken

Recension: Om det regnar i Ahvaz av Nioosha Shams

Dinas bok - storslagen och enastående

Recension: Dinas bok av Herbjørg Wassmo

Ordbok för alla Haddockfans

Recension: Kapten Haddocks ordbok : från alabasterskalle till ökenråtta av Björn Wahlberg

Roman med ett ärende

Recension: Fjärilsvägen av Patrik Lundberg

Grymma fäder, misshandlade barn

Recension: Leona. Öga för öga av Jenny Rogneby
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB