Recension av Kort brev till långt farväl, Peter Handke: Amerikansk roadmovie sedd med kalla, österrikiska ögon - LitteraturMagazinet

 LitteraturMagazinet recenserar 
9

LitteraturMagazinets recension av Kort brev till långt farväl, Peter Handke

Amerikansk roadmovie sedd med kalla, österrikiska ögon

Handkes noggranna detaljskildringar förleder läsaren att tro på ytans språkdräkt samtidigt som verkligheten skaver under kläderna"
Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4 Betyg: 4
Bok-
presentation:
Kort brev till långt farväl
Författar-
presentation:
Peter Handke

På ytan berättar Handke, genom en österrikisk trettioåring – alltså jämnårig med författaren vid tiden – en slags roadmovie genom sjuttiotalets USA.

Huvudpersonens mångordiga och detaljerade beskrivningar av sin egen vinddrivna existens i det halvt främmande, halvt bekanta landet drar läsaren med sig i ett starkt flöde. Jag minns Hamsuns ”Svält” och känner ett släktskap mellan huvudpersonerna – Hamsuns febrig, Handkes kall.

Intrigen verkar bedrägligt enkel. Efter att hans äktenskap havererat är berättaren på flykt från sin fru Judith och sin tidigare tillvaro. På avstånd följer han hennes resa, hur hon förföljer honom från stad till stad, hotell för hotell, till och med genom gemensamma bekanta. Men vad är egentligen berättaren för en typ? Han ger uttryck för en uppgiven katt-och-råtta-lek med Judith, blickar tillbaka på sin egen barndom och rör sig med markerad och kritisk distans genom det amerikanska samhället. Inom sig förföljd, men i sina handlingar förföljare. Och, förfluget i förbigående: förövare, en som slår.

Mellan raderna kryper en annan historia fram, en där berättaren är gärningsman, förföljaren, och Judith på en flykt som vänds i ett försök till uppgörelse för att undkomma. I samma stund som berättaren blir opålitlig blir romanens slutskede en drömbild där vad som hänt i verkligheten likställs med vita duken.

Handkes noggranna detaljskildringar förleder läsaren att tro på ytans språkdräkt samtidigt som verkligheten skaver under kläderna. En berättelse om berättelsens makt att forma vår syn på vad som verkligen hänt, dold under ett porträtt som inte räds det fula i vardagen.

”Kort brev till långt farväl” väcker tankar hos mig och antipatier snarare än sympatier. Texten (inte minst översättningen) har åldrats sedan sjuttiotalet. Om jag dömer av dåtida recensionscitat har generationsväxlingarna sedan dess dock öppnat läsningen för modernare ögon som räddar romanens mångtydighet undan tidens glömska.

Profil: Johan Köhler

Mottagen: 9 december 2019

 

Anmäl textfel

Utgivning

Timmen när vi inte visste något om varandra : text, material, kommentar

av Peter Handke
En pjäs brukar börja med en scenanvisning. Den berättar om var be...

En mörk natt lämnade jag mitt tysta hus

av Peter Handke
En son som förskjutits och nu är spårlöst försvunnen, en kärleksu...

Don Juan : hans egen berättelse

av Peter Handke
I ett värdshus i närheten av klostret Port-Royal-des-Champs stört...

Utgivning - andra språk

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet recenserar

Borgmästarinnan i Mjölby

Recension: Ruths garderob : En modehistoria av Ingela Bendt

Extremväder i Lilla Vargudden

Recension: Väderhemligheten av Sören Olsson

Svårsmält realism

Recension: Skamluvan av Ulla-Maria Andersson

Många tankar, blygsamt resultat

Recension: Saknad av Katarina Barrling, Cecilia Garme

Undersök hund som en veterinär

Recension: Lilla veterinärskolan - Din hund från nos till svans! av Sara Klinga Myr
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB