Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Sofia Hallbergs författarblogg

Spekulationer om Nobelpriset 2013

Enligt vadslagningsfirman Ladbroks är vinnaren given. Det blir Haruki Murakami som får Nobelpriset i litteratur i år. Han leder vadslagningen före Joyce Carol Oates. På tredje plats kommer den ungerske författaren Peter Nadas. Vem håller du på?

Läs mer ...

Dödsfall

Poeten Seamus Heaney är död

Den irländska poeten Seamus Heaney, som fick Nobelpriset i litteratur 1995, är död. Han dog på ett sjukhus i Dublin fredagen den 30 augusti efter en kortare tids sjukdom. Han blev 74 år. Det rapporterade nyhetsmedier över hela världen efter att familjen gått ut med den sorgliga nyheten.

Läs mer ...

Sofia Hallbergs författarblogg

Om författarskapets skuggsidor

Bokmässan i Göteborg i slutet av september närmar sig och ingen ny bok... "Det har gått upp för mig med full kraft hur utsatt och ensam man är i den här världen. Hur oändligt lite man betyder när man inte har en färsk bok att lansera. Det är när jag tänker på utsattheten, osäkerheten, ensamheten, konkurrensen, fattigdomen, avundsjukan … Det är då jag måste påminna mig själv om varför jag gör det här."

Läs mer ...

Recension

I vättarnas, källråens och jättarnas värld

Johan Egerkrans har samlat ihop de flesta av alla de småknytt, odjur och övernaturliga väsen han kunnat hitta i den nordiska traditionen och samlat dem i en vacker och påkostad utgåva, fylld med berättelser och helt fantastiska illustrationer. "Problemet är väl bara att detta är ungefär så långt ifrån barnanpassad läsning man kan komma" skriver Elinn Lucassi som först försökte läsa boken högt för sina barn. Nu står boken högt upp i bokhyllan.

Läs mer ...

Skärmtid stjäl tid från läsning

Bamse diskuterar barns speltid vid datorn

I senaste numret av serietidingen Bamse finns en serie som tar upp frågan hur mycket tid det är rimligt att barn ska ägna åt olika spel på datorer och telefoner. “Vi tror att detta är en angelägen fråga för våra läsare och deras föräldrar”, säger Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamse, i ett pressmeddelande.

Läs mer ...

Matlitteratur

Ny bakbok lovar godare glutenfritt bröd

Att baka glutenfritt kan vara knepigt. Nu kommer en ny bakbok som bara handlar om glutenfritt bröd. Med hjälp av bland annat bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl blir de glutenfria bröden godare. Författarna använder också kall degvätska, små mängder jäst och långa viltider för att ge mer smak åt sina bröd.

Läs mer ...

Recension

Nytt och fräscht från Martin Kellerman

Martin Kellerman har tecknat "Rocky" sedan våren 1998. Figuren har blivit något av en institution och ett slags alias för honom själv. Nu ger han för första gången ut ett seriealbum med sina egna tankar, "Kellermannen hälsar på". Boken består av korta utsagor (twitterlånga, ni vet) tillsammans med en illustration. "Fräckt ibland, meningslöst ibland, men alltid nytt, fräscht och på hugget" tycker LitteraturMagazinets serieredaktör Sebastian Lönnlöv som har läst albumet.

Läs mer ...

Sofia Hallbergs författarblogg

Jag drömmer om en skrivarstuga på en klippa vid havet

Sofia Hallberg kom nyligen hem från Cypern, den vackra ön där kärlekgudinnan Afrodite föddes. Platsen som badar i solsken, klappad av skummande turkosblått hav. "Ända sedan jag som tonåring läste "En hon-djävuls liv och lustar" av Fay Weldon har jag drömt om att ha ett hus på en klippa vid havet att sitta och skriva romaner i. Varje gång jag reser är jag därför på drömjakt. Jag vill ha ett ställe att fantisera om. Ett önskeboende som jag skulle köpa om jag blir rik en dag" skriver hon i bloggen.

Läs mer ...

Utgiven igen lagom till Stockholm Pride

Skakande om nazisternas behandling av homosexuella

Lagom till Stockholm Pride – som pågår mellan 30 juli och 3 augusti 2013 – släpps återigen "Männen med rosa triangel", en av få vittnesskildringar av nazisternas behandling av homosexuella i koncentrationslägren. Boken kom ut första gången 1972. Erika Wallman har läst en skakande skildring – extra obehaglig för att den är så saklig. "Det råder nästan total avsaknad av utsvävningar för att levandegöra karaktärer, skapa stämning eller göra obehagliga scener mer kännbara." Jonas Gardells nyskrivna förord ger boken en extra dimension.

Läs mer ...

Lästips

"En bok alla borde läsa i sommar"

"Stål" av Silvia Avallone är bästa lästipset just nu, enligt Sebastian Lönnlöv. Boken kom på svenska i april 2012 och finns nu i pocket. "Det finns böcker man läser, böcker man glömmer – och böcker man aldrig kan sluta tipsa om. "Stål" tillhör den senare kategorin" skriver han om romanen som är "en tung men kärleksfylld berättelse om att försöka leva sitt liv i ett samhälle där du ständigt bedöms utifrån både klass och kön. Det är en skildring som sätter sig – som inte går att skaka av sig."

Läs mer ...

Nedgång med sju procent

Svenska folket köper färre böcker

År 2012 såldes drygt 19 miljoner böcker i Sverige. Det kan låta mycket men faktum är att det är sju procent färre än 2011. Det visar färska siffror från Svenska förläggareföreningen.

Läs mer ...

Succéomsättning i bolaget

Läckberg firar tio år som författare – och tjänar mer än någonsin

De flesta författare kan inte leva på sitt författarskap. Men det går att bli rik. I alla fall om man heter Camilla Läckberg. Lagom till att hon firar tio år som författare tjänar hon mer än någonsin – 38,7 miljoner kronor förra året, enligt tidningen Expressen. I höst kommer hennes jubiléumsbok "Mord och mandeldoft".

Läs mer ...
Läsning bra för minnet

Nya forskningsresultat

Läsning bra för minnet

Att läsa böcker gör oss inte bara allmänbildade. Det ger oss också ett bättre minne när vi blir äldre. Det visa nya forskarrön som presenteras i den amerikanska tidskriften Neurology. Cirka 300 äldre personer undersöktes och det visade sig att de som exempelvis läst böcker eller skrivit mycket under sitt liv hade ett förhållandevis bättre minne jämfört med de som inte ägnat sig lika mycket åt den typen av mentalt stimulerande aktiviteter.

Läs mer ...

Sofia Hallbergs blogg

Könsroller syns även i bokomslagen

Sofia Hallberg läste en krönika i Svenska Dagbladet om hur "kvinnligt" och "manligt" förmedlas i bokomslag. Kvinnor förväntas gilla färgglatt och omslagen förmedlar mer än vi kanske tänker på. När hon surfade runt kring ämnet hittade hon ett spännande experiment gjort av den amerikanska ungdomsförfattaren Maureen Johnson som ilsknande till när hon hörde pojkar säga att de gärna skulle läsa hennes böcker – om omslagen inte såg så "tjejiga" ut.

Läs mer ...

Den sista indianboken

Fantasyn har tagit över efter indianböckerna

Lekar och leksaker på temat “cowboys och indianer” präglade många barn i Sverige under 1900-talet. Inspirationen kom bland annat från “indianböcker” – som fram till 1980-talet var en lika stark genre som “hästböcker”. Men det senaste trettio åren har något hänt. Indianböckerna har i princip försvunnit helt. Det visar forskaren Yvonne Pålsson vid Umeå universitet i sin avhandling “I Skinnstrumpas spår”, som hon lade fram i maj 2013.

“De spännande äventyren och kampen mellan ont och gott hittar läsarna numera i fantasylitteraturen”, säger hon.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |  11  | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Nästa »

Anmäl textfel

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting

Fjorton karameller som ingen är den andra lik

Recension: Leka vuxen av Marica Källner

Betydligt mer än ännu en bilderbok om döden

Recension: Den långa resan av Sofia Hedman

Under det röda oket

Recension: Det hemliga pianot : från Maos arbetsläger till de stora konsertscenerna av Xiao-Mei Zhu

Fartfyllt storstadsliv blir till småstadsidyll

Recension: Hem till Scupper Island av Kristan Higgins

Bästsäljande feelgood av brittisk debutant

Recension: Sambo på försök av Beth O'Leary

En brännande och ambitiös thriller

Recension: Ett stulet liv av Anna Ekberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB