Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

R.I.P Kristian Gidlund

Ny bok av Kristian Gidlund ges ut efter hans död

Bloggaren, författaren och musikern Kristian Gidlund är död. I det sista inlägget på den populära bloggen "I kroppen min" skriver hans familj att de nu vill sörja i stillhet. Där finns också några ord av Kristian Gidlund själv: "Så föll ett långsamt regn genom trädgården. Och jag gick ut för att stilla en oövervinnerlig törst." Bokförlaget Forum, som gav ut boken "I kroppen min" i maj 2013 berättar nu att de arbetar med en ny bok med Kristians texter. ”Det är helt och hållet Kristians vilja”, säger förläggaren Anders Sjöqvist till TT.

Läs mer ...

Bonnierfamiljen synas i sömmarna

Två böcker om mediesläkten Bonnier

För den som vill fördjupa sina kunskaper om Sveriges mäktigaste mediesläkt utkommer det i dagarna två böcker om familjen Bonnier. "Firman" av ekonomijournalisten Bernt Hermele tar ett helhetsgrepp på Bonniers imperium där 175 olika varumärken ingår. "Lucke & Lull" av Björn af Kleen, handlar mer om familjekulturen – hur efterträdare på viktiga poster koras, om vilka som ärver och vilka som inte ärver.

Läs mer ...

Sofia Hallbergs författarblogg

Spekulationer om Nobelpriset 2013

Enligt vadslagningsfirman Ladbroks är vinnaren given. Det blir Haruki Murakami som får Nobelpriset i litteratur i år. Han leder vadslagningen före Joyce Carol Oates. På tredje plats kommer den ungerske författaren Peter Nadas. Vem håller du på?

Läs mer ...

Dödsfall

Poeten Seamus Heaney är död

Den irländska poeten Seamus Heaney, som fick Nobelpriset i litteratur 1995, är död. Han dog på ett sjukhus i Dublin fredagen den 30 augusti efter en kortare tids sjukdom. Han blev 74 år. Det rapporterade nyhetsmedier över hela världen efter att familjen gått ut med den sorgliga nyheten.

Läs mer ...

Sofia Hallbergs författarblogg

Om författarskapets skuggsidor

Bokmässan i Göteborg i slutet av september närmar sig och ingen ny bok... "Det har gått upp för mig med full kraft hur utsatt och ensam man är i den här världen. Hur oändligt lite man betyder när man inte har en färsk bok att lansera. Det är när jag tänker på utsattheten, osäkerheten, ensamheten, konkurrensen, fattigdomen, avundsjukan … Det är då jag måste påminna mig själv om varför jag gör det här."

Läs mer ...

Recension

I vättarnas, källråens och jättarnas värld

Johan Egerkrans har samlat ihop de flesta av alla de småknytt, odjur och övernaturliga väsen han kunnat hitta i den nordiska traditionen och samlat dem i en vacker och påkostad utgåva, fylld med berättelser och helt fantastiska illustrationer. "Problemet är väl bara att detta är ungefär så långt ifrån barnanpassad läsning man kan komma" skriver Elinn Lucassi som först försökte läsa boken högt för sina barn. Nu står boken högt upp i bokhyllan.

Läs mer ...

Skärmtid stjäl tid från läsning

Bamse diskuterar barns speltid vid datorn

I senaste numret av serietidingen Bamse finns en serie som tar upp frågan hur mycket tid det är rimligt att barn ska ägna åt olika spel på datorer och telefoner. “Vi tror att detta är en angelägen fråga för våra läsare och deras föräldrar”, säger Charlotta Borelius, chefredaktör för Bamse, i ett pressmeddelande.

Läs mer ...

Matlitteratur

Ny bakbok lovar godare glutenfritt bröd

Att baka glutenfritt kan vara knepigt. Nu kommer en ny bakbok som bara handlar om glutenfritt bröd. Med hjälp av bland annat bovete, majsmjöl och nyponskalsmjöl blir de glutenfria bröden godare. Författarna använder också kall degvätska, små mängder jäst och långa viltider för att ge mer smak åt sina bröd.

Läs mer ...

Recension

Nytt och fräscht från Martin Kellerman

Martin Kellerman har tecknat "Rocky" sedan våren 1998. Figuren har blivit något av en institution och ett slags alias för honom själv. Nu ger han för första gången ut ett seriealbum med sina egna tankar, "Kellermannen hälsar på". Boken består av korta utsagor (twitterlånga, ni vet) tillsammans med en illustration. "Fräckt ibland, meningslöst ibland, men alltid nytt, fräscht och på hugget" tycker LitteraturMagazinets serieredaktör Sebastian Lönnlöv som har läst albumet.

Läs mer ...

Sofia Hallbergs författarblogg

Jag drömmer om en skrivarstuga på en klippa vid havet

Sofia Hallberg kom nyligen hem från Cypern, den vackra ön där kärlekgudinnan Afrodite föddes. Platsen som badar i solsken, klappad av skummande turkosblått hav. "Ända sedan jag som tonåring läste "En hon-djävuls liv och lustar" av Fay Weldon har jag drömt om att ha ett hus på en klippa vid havet att sitta och skriva romaner i. Varje gång jag reser är jag därför på drömjakt. Jag vill ha ett ställe att fantisera om. Ett önskeboende som jag skulle köpa om jag blir rik en dag" skriver hon i bloggen.

Läs mer ...

Utgiven igen lagom till Stockholm Pride

Skakande om nazisternas behandling av homosexuella

Lagom till Stockholm Pride – som pågår mellan 30 juli och 3 augusti 2013 – släpps återigen "Männen med rosa triangel", en av få vittnesskildringar av nazisternas behandling av homosexuella i koncentrationslägren. Boken kom ut första gången 1972. Erika Wallman har läst en skakande skildring – extra obehaglig för att den är så saklig. "Det råder nästan total avsaknad av utsvävningar för att levandegöra karaktärer, skapa stämning eller göra obehagliga scener mer kännbara." Jonas Gardells nyskrivna förord ger boken en extra dimension.

Läs mer ...

Lästips

"En bok alla borde läsa i sommar"

"Stål" av Silvia Avallone är bästa lästipset just nu, enligt Sebastian Lönnlöv. Boken kom på svenska i april 2012 och finns nu i pocket. "Det finns böcker man läser, böcker man glömmer – och böcker man aldrig kan sluta tipsa om. "Stål" tillhör den senare kategorin" skriver han om romanen som är "en tung men kärleksfylld berättelse om att försöka leva sitt liv i ett samhälle där du ständigt bedöms utifrån både klass och kön. Det är en skildring som sätter sig – som inte går att skaka av sig."

Läs mer ...

Nedgång med sju procent

Svenska folket köper färre böcker

År 2012 såldes drygt 19 miljoner böcker i Sverige. Det kan låta mycket men faktum är att det är sju procent färre än 2011. Det visar färska siffror från Svenska förläggareföreningen.

Läs mer ...

Succéomsättning i bolaget

Läckberg firar tio år som författare – och tjänar mer än någonsin

De flesta författare kan inte leva på sitt författarskap. Men det går att bli rik. I alla fall om man heter Camilla Läckberg. Lagom till att hon firar tio år som författare tjänar hon mer än någonsin – 38,7 miljoner kronor förra året, enligt tidningen Expressen. I höst kommer hennes jubiléumsbok "Mord och mandeldoft".

Läs mer ...

Nya forskningsresultat

Läsning bra för minnet

Att läsa böcker gör oss inte bara allmänbildade. Det ger oss också ett bättre minne när vi blir äldre. Det visa nya forskarrön som presenteras i den amerikanska tidskriften Neurology. Cirka 300 äldre personer undersöktes och det visade sig att de som exempelvis läst böcker eller skrivit mycket under sitt liv hade ett förhållandevis bättre minne jämfört med de som inte ägnat sig lika mycket åt den typen av mentalt stimulerande aktiviteter.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |  11  | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck

Ett bibliotek fullt av livsval

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

De döda på Sandby borg får nytt liv

Recension: Odins eld av Elvira Birgitta Holm

Ett arv tungt att bära

Recension: Förintelsens barn av Margit Silberstein
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB