Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

recension

Saga skriven av Astrid Lindgren – men aldrig publicerad på svenska

Lagom till jul kommer ”Tomten är vaken” med text av Astrid Lindgren – en text som hon skrev för 52 år sedan men som har aldrig tidigare har publicerats på svenska. Hur kommer det sig? Jo, bakgrunden är denna: 1960 gav Astrid Lindgrens förlag Rabén & Sjögren ut Victor Rydbergs klassiska dikt ”Tomten” som bilderbok. Men dikten passade inte på den utländska marknaden och Astrid Lindgren fick i uppdrag att skriva om den. Hennes originalmanus hamnade hos ett tyskt förlag och glömdes bort – tills det plötsligt dök upp för fem år sedan i förlagets gömmor. Det återbördades till Rabén & Sjögren som bestämde sig för att ge ut det. Den här gången illustreras boken av 2010 års ALMA-pristagare, Kitty Crowther. Bra? Ja, absolut tycker LitteraturMagazinets recensent Sebastian Lönnlöv. 

Läs mer ...

RECENSION

Rowling håller även som vuxenförfattare

Efter mycket hemlighetsmakeri var den här, JK Rowlings första bok efter den långa raden av Harry Potter-böcker. I "Den tomma stolen" riktar hon sig till vuxna. Boken har översatts med rekordfart till svenska med flera översättare som arbetade parallellt. Boken började säljas i handeln den 22 november och den stora frågan inför boksläppet var förstås om boken skulle hålla måttet eller sjunka som en sten av pressen från de höga förväntningarna. "Det visar sig att oron kommer på skam. För ”Den tomma stolen” är bra, till och med riktigt bra, trots att det inte riktigt når upp till Potter-nivå" skriver Emma Kreü i sin recension.

Läs mer ...

Årets bästa svenska böcker utsedda

Rosenbergs bok vann Augustpriset

Måndagen den 26 november avslöjades vilka böcker som vann 2012 års Augustpris. I den skönlitterära klassen vann Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz", en självbiografisk bok om uppväxten i Södertälje med föräldrarnas upplevelse av förintelsen som en fond. Årets svenska fackbok blev ”Det står ett rum här och väntar på dig" av Ingrid Carlberg, en bok om Raul Wallenberg. Årets svenska barn- och ungdomsbok 2 blev Nina Ulmajas "A B C å allt om D".

Priserna delades ut under en högtidlig ceremoni i Stockholm med en stor fest som avslutning.

Läs mer ...

Omdebatterad barnbokskaraktär

Stina Wirsén stoppar nu Lilla Hjärtat

Tecknaren Stina Wirsén drar nu tillbaka pekböckerna med den omtalade karaktären Lilla Hjärtat. Det meddelade förlaget Bonnier Carlsén torsdagen den 22 november 2012. Bakgrunden är den häftiga debatt som rasat kring Lilla Hjärtat under hösten. Många kritiker anser att figuren är en rasistisk stereotyp, hämtad från den så kallade blackface-traditionen där vita hånade och förlöjligade svarta i 1800-talets USA.

Stina Wirsén har själv hävdat att hennes syfte varit gott, att hon har velat visa en svart flicka som ett starkt subjekt och en hjältinna. Men eftersom bilden av Lilla Hjärtat uppenbarligen sårat många har honnu valt att dra tillbaka de sex pekböckerna och alla andra produkter med den omtalade karaktären.

Läs mer ...

Astrid Lindgren-priset

Katarina Kieri får Astrid Lindgren-priset 2012

Barn-och ungdomsförfattaren Katarina Kieri får årets Astrid Lindgren-pris.

Priset delas ut för "ett förtjänstfullt författarskap inom barn- och ungdomslitteraturen". Katarina Kieri får, enligt motiveringen, priset för "sina precisa iakttagelser" och sin "fina psykologiska blick" - och för att hon alltid skildrar barnperspektivet.

Läs mer ...

Översättningar på gång

Råstams bok ges ut även utomlands

Hannes Råstams bok om Thomas Quick, som kom ut i augusti i år, satte igång en av höstens stora mediadebatter. Nu visar det sig intresset är stort även utomlands. Boken kommer snart att ges ut i Tyskland, Italien, Storbritannien Ryssland och Japan, skrivet förlaget Ordfront i ett pressmeddelande. Men fler översättningar är på gång. Hittills har elva utländska förlag köpt rättigheterna till boken.

Läs mer ...

Recension

Recensenten gråter när hon läser Nina Björks bok

En av höstens viktigaste debattböcker, Nina Björks ”Lyckliga i alla sina dagar”, är en massiv kritik av konsumtionssamhället och kravet på ständig tillväxt. ”Även om orättvisor i världen och miljöförstöringen av vårt jordklot borde få vem som helst att gråta är det kapitlen om relationer, känslor och föräldraskap som kräver flest näsdukar" skriver Hanna Modigh Glansholm.

Läs mer ...

Nu kommer Lisbeth Salander i serieformat

Först blev Stieg Larssons succéböcker om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist svenska filmer. Sedan filmades de i Hollywood. Nu kommer ytterligare en version av millenniumböckerna – en serieversion. Den första delen heter ”Män som hatar kvinnor del 1” och kommer ut i dagarna. Del två kommer i mars 2013. Manuset är från början skrivet för den amerikanska marknaden av den brittiska deckarförfattaren Denise Mina. Albumen har sedan översatts till svenska och kommer ut samtidigt som den amerikanska verisionen. Tecknare är Leonardo Manco och Andrea Mutti.

Läs mer ...

Reportagebok på gång

Sveland skriver bok om näthat mot feminister

Maria Sveland, en av Sveriges mest framträdande feminister, skriver på en bok om det hätska tonläget mot feminister. Boken har titeln "Hatet. En bok om antifeminism". Sveland berättar i en intervju i tidnignen Dagens Nyheter att boken är en kartläggning för att förstå varför antifeminismen vuxit sig så stark på senare år. Nätet "har gjort det enklare för antifeministerna att uttrycka sitt motstånd och organisera hatkampanjer" säger hon.

Boken kommer ut i mars 2013.

Läs mer ...

Recension

Befriande med en bok som inte inordnar sig i ett fack

Antingen ska kvinnan som har sex vara oerfaren. Eller så skildras hon som problematisk och miserabel. Sex och kärlek antas alltid höra ihop. Ungefär så brukar mönstren se ut i böcker och filmer där kvinnor tillåts ha sex. Porrstjärnan Puma Swede, som just utkommit med boken "Mitt liv som porrstjärna", spelar i en egen division. Kåkå Olsen har läst en fascinerande men lite slarvigt skriven biografi om en kvinna som gör sin grej och skiter i vad andra tycker. "Det råkade bli porr. Jag finner henne oerhört befriande."

Läs mer ...

Recension

Läckert i den uppdaterade versionen av ”Svampkokboken”

Än är inte svampsäsongen över! Emma Kreü recenserar den omarbetade versionen av storsäljaren ”Svampkokboken” från 2001 – skriven av svampexperterna Pelle och Ingrid Holmberg. Boken innehåller en mängd nya recept och alla bilder är omtagna av fotografen Susanne Hallman. Emma Kreü är imponerad: ”Det märks att det är erfarna experter som håller i pennan.” Hon ger avsnittet om hur man kan ta vara på rester ett extra plus – välbehövligt i tider då vi slänger mer mat än någonsin.

Läs mer ...

Recension

Högsta betyg till Alakoskis nya bok om fattigsverige

Efter succén med ”Svinalängorna” har Susanna Alakoski blivit en av de främsta nutida författarna att skildra det svenska klassamhället. I nyutkomna ”Oktober i Fattig-Sverige” tar hon steget fullt ut och delar med sig av sin egen självbiografiska historia. Det blir en känslosam prosa när korta byråkratiska anteckningar som olika sociala myndigheter skrev om familjen Alakoski ställs mot författarens egna minnen av samma händelser. Författaren väver också in tankar om dagens fattigdom och klasskillnader. LitteraturMagazinets recensent Henrik Elstad är imponerad och ger boken en femma.

Läs mer ...

Avslutning på Dramaten

Snart avslutas Strindbergåret

Ständigt denne August Strindberg. Under 2012 har man fått känslan av att han lurar i varje buske, trots att det är hundra år sedan han dog. Varenda bibliotek i Sverige har ordnat en liten hylla med information om Strindberg och hans verk. Flera nya böcker av och om Strindberg har också givits ut, bland annat den speciella ”Ockulta dagboken”, Strindberg egen dagbok. Men snart avtar antagligen detta fokus på allas vår nationalskald. Den 1 december avslutas Strindbergåret med en ceremoni på på Kungliga Dramaten i Stockholm.

Läs mer ...

Mats och Sara i nytt projekt

"Cirkeln" och "Eld" blir serie

Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, författarna bakom succérna "Cirkeln" och "Eld", håller på och skapar ett seriealbum med berättelser från Engelfors, den fiktiva stad där "Cirkeln" och "Eld" utspelar sig.

Serierna skapas tillsammans med serietecknana Kim W. Andersson, Karl Johnsson och Lina Neidestam.

Boken, som fått titeln "Berättelser från Engelsfors", beräknas komma ut den 2 april 2013.

Läs mer ...

Nu är nomineringarna klara

Zlatan-boken kan vinna Augustpriset

”Jag är Zlatan Ibrahimovic” kan få Augustpriset 2012 i kategorin Årets svenska fackbok. Det stod klart när årets nominerade böcker till Augustpriset presenterades den 22 oktober 2012.

Bland de nominerade skönlitterära verken finns bland annat Eija Hetekivi Olssons ”Ingenbarnsland” och Göran Rosenbergs "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”.

Vinnarna tillkännages under Augustgalan den 26 november.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |  15  | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck

Ett bibliotek fullt av livsval

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

De döda på Sandby borg får nytt liv

Recension: Odins eld av Elvira Birgitta Holm

Ett arv tungt att bära

Recension: Förintelsens barn av Margit Silberstein

Bländande vackert om en värld där djuren dör

Recension: Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

Tro möter vetenskap i roman om en familj

Recension: Inte av denna världen av Yaa Gyasi

Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning

Recension: Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg av Gösta Hultén

Kärlek och svek, lögner och drömmar

Recension: Lyckans son av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB