Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Recension

Kertész registrerar allt med samma tonlösa röst

I sin lägenhet bakom järnridån i Budapest försökte Imre Kertész i årtionden att skriva om sina upplevelser i Auschwitz, Buchenwald och Zeitz. Först när han fick en liten bok i handen, skriven av en för honom okänd fransman, hittade han äntligen tonen för sin historia. Boken han hittat var Albert Camus "Främlingen". Så småningom kom självbiografiska romanen "Mannen utan öde" som ofta omtalas som en av de starkaste skildringarna av Nazitysklands förintelseläger. Boken gav ut av Norstedts i januari 2013 med ett nyskrivet förord av Steve Sem-Sandberg. LitteraturMagazinets Nina Fries har läst boken.

Läs mer ...

Litteraturutredning får kritik av docenten Gunilla Molloy

Det saknas en genusanalys av varför pojkar läser allt mindre

Det är inte skolans fel att pojkarnas läsförståelse minskar. Problemet är större än så. Det är hela samhällets värderingar som gör att pojkarna väljer bort läsningen. Det anser Gunilla Molloy, docent vid Stockholms universitet. I tidningen Dagens Nyheter skriver hon ett debattinlägg (8 april 2013) där hon kritiserar den statliga Litteraturutredningen för analysen kring pojkarnas sjunkande läsförståelse. Frågan borde analyseras ur ett genusperspektiv, anser Gunilla Molloy. Hon påpekar att det helt enkelt anses omanligt att läsa skönlitteratur i vårt samhälle – och om inte män läser böcker kommer inte deras söner att göra det heller.

Läs mer ...

recension

Pija Lindenbaums första roman får högsta betyg

"Pija Lindenbaum har sagt att hon inte sympatiserar med sin huvudperson. Sett till helheten håller jag verkligen med henne, men jag kan inte komma ifrån att jag på många plan identifierar mig med henne. Jag känner igen mig i känslan av att bara vilja vara ifred. Enbart i sällskap av tystnaden, och att få sova sova sova. Lindenbaum gestaltar allt detta så starkt och intensivt att jag känner mig i det närmaste andfådd efter läsningen" skriver LitteraturMagazinets recensent Elin Lucassi som ger "Plats" en femma.

Läs mer ...

Håller topplaceringen även i april

"Femtio nyanser" fortsätter att sälja som smör

"Femtio nyanser"-trilogin av EL James fortsätter sitt segertåg. Böckerna toppar fortfarande första, andra och tredje platsen på försäljningstoppen. De har legat stadigt i topp sedan förra året. Översättningen av den första boken i trilogin kom på svenska i september 2012. Men det finns förstås fler böcker på topplistan. Två bubblare är "Stormsvala" av Marianne Cedervall och "Och bergen svarade" (som ännu inte kommit ut utan bara förbeställts i massor via nätbokhandlarna) av Khaled Hosseini. Har du läst någon av böckerna på topplistan? Vad tycker du?

Läs mer ...

Massor av lästips till årets stora läshelg

Glad påsk alla läsare!

Påsken är en högtid som i vårt sekulariserade land för de flesta mest betyder några sköna dagars ledighet. Det finns få förpliktelser. Lite god mat, några praliner... och en god bok. Vi på LitteraturMagazinet tycker att påsken borde utnämnas till årets stora läshelg och bjuder på tips för alla smaker. En del tycker att vi ska göra som norrmännen och läsa deckare i påsk. Men varför begränsa sig?

Läs mer ...

litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Isol från Argentina får ALMA-priset 2013

Bildkonstnären Isol från Argentina tilldelas världens största barn- och ungdomslitteraturpris 2013. Vinnaren tillkännagavs under en ceremoni i Vimmerby tisdagen den 26 mars.

"Oj! Tack! Jag är överväldigad!" var hennes spontanta reaktion när hon blev uppringd av prisjuryns ordförande Larry Lempert.

ALMA-juryns ledamot Ulla Rehdin är eld och lågor över pristagaren som hon kallar ett “multigeni”.

– Hon ställer den sortens frågor som barn ställer och har alltid barnperspektivet, säger hon till LitteraturMagazinet strax efter tillkännagivandet.

Läs mer ...
Astrid Lindgrens liv blir film

Premiär till julen 2014

Astrid Lindgrens liv blir film

Det har skrivits en lång rad böcker om Astrid Lindgren. Nu kommer den första riktiga dokumentären om vår mest älskade barnboksförfattare. Dokumentärfilmaren Maud Nycander, en av filmskaparna bakom dokumentären ”Palme” som kom 2012, håller på att jobba med med en film om Astrid Lindgren som ska ha premiär lagom till julen 2014. Det skriver nyhetsbyrån TT Spektra.

Läs mer ...

Sommarens böcker 2013

Många deckarförfattare kommer med nytt lagom till sommaren

Katalogen “Sommaren böcker 2013” kom ut i dagarna. Det är en ovanligt tunn katalog som kanske mer än någonting annat ger en bild av de dåliga tiderna inom bokbranschen. Men trots denna dystra inramningen till sommarens svenska bokutgivning finns flera intressanta titlar i utbudet till exempel Sami Saids "Monomani", första boken efter debuten “Väldigt sällan fin” som både hyllades av kritiker och vann flera priser 2012. En lång rad deckarförfattare kommer också med nytt lagom till semestern, till exempel Sofie Sarenbrant, Jo Nesbø (bilden), Arne Dahl, Mari Jungstedt, Thomas Bodström och duon Jerker Eriksson och Håkan Axlander Sundquist

Läs mer ...

Miljonminskning

Färre lån och färre besök på landets bibliotek

Allt färre lånar böcker. Utlåningen på landets 290 folkbibliotek minskade även under år 2012 – med en drygt en miljon lån jämfört med år 2011. Det visar preliminära siffror som har sammanställts av Kungliga biblioteketet. Nedgången har pågått under många år och beror framför allt på att många bibliotek läggs ner ute i kommunerna, säger Cecilia Ranemo, statistikansvarig på Kungliga biblioteket.

– Kommunerna bestämmer själva vad de ska göra med sina pengar. Och många prioriterar inte biblitoteksverksamheten, säger hon.

Läs mer ...

Barnböcker i fokus

Junibacken ordnar bilderboksfestival

Bokmässor och festivaler är populära fenomen som ofta lockar en stor publik. Nu ordnar Junibacken i Stockholm en egen bokfestival som är riktar sig helt och hållet till den unga publiken. "Junibackens bilderboksfestival" arrangeras den 25-26 maj och förhoppningen från arrangörens sida är att festivalen ska bli ett återkommande arrangemang. På programmet står bland annat sagoläsning, barnteater och utställningar. Flera kända barnboksförfattare kommer också att vara på plats, till exempel Martin Widmark, Lisen Adbåge, Jujja Wieslander och Dan Höjer.

Läs mer ...

Tina Nordström är tillbaka med ny kokbok

För över tio år sedan blev hon Sveriges första kvinnliga kockstjärna. Sedan dess har det hänt mycket kring Tina Nordström. Hon har givit ut en lång rad kokböcker och medverkat i en mängd olika teveprogram där hon lärt svenska folket att laga mat. Våren 2013 är hon tillbaka med en ny kokbok som heter "Hur du enkelt lagar min allra godaste mat". Hon säger själv att hon denna gång velat göra en rejäl kokbok som verkligen ska användas i köket – inte bara ligga och se snygg ut på soffbordet.

Läs mer ...

Nina Fries har läst Nobelpristagaren

Mo Yans tre böcker på svenska recenserade

Hösten 2012 fick författaren Mo Yan Nobelpriset. Hittills finns tre av hans böcker översatta till svenska. LitteraturMagazinets Nina Fries (bilden) har läst "Vitlöksballaderna", "Det röda fältet" och "Ximen Nao och hans sju liv" – och hon är skakad av våldet och de detaljarade skildringarna av tortyr och lidande. Men svart humor och de vilda skrönorna väger upp. Alla är fint översatta.

Läs mer ...

Inspelning i sommar

Greens ungdomsbok om kärlek och cancer blir film

Uppmärksammade ungdomsboken "Förr eller senare exploderar jag" av John Green ska bli film. Det skriver tidningen The Hollywood Reporter. Kärlekshistorien mellan de två ungdomarna, som befinner sig i dödens väntrum, har väckt stor uppmärksamhet.

Läs mer ...

Bokrean 2013

Bokrean är här!

Tisdagen den 26 februari startade den stora utförsäljningen av böcker. Bland årets dragplåtser finns titlar som "Jag är Zlatan", flera av titlarna i Knausgårds "Min kamp"-svit och en lång rad tämligen nyutkomna deckare som Marie Jungstedts "Den sista akten", Viveca Stens "I stundens hetta" och Mons Kallentofts "Vattenänglar". Bland fackböckerna finns en av höstens stora snackisar, "Fallet Thomas Quick".

Bokrean är en anrik tradition som startade för nästan 100 år sedan. Syftet var att förlagen skulle bli av med sina restlager. Idag köper många sina reaböcker via nätbokhandeln.

Läs mer ...

Välj och vraka

Massor av tips på kärlek i böcker

Inför Alla hjärtans dag den 14 februari 2013 delade våra profiler med sig av sina bästa tips på litterära kärleksskildringar. Vi frågade också läsarna – och mängder av boktips strömmande in. Många slog ett slag för klassiska skildringar som "Broarna i Madison County", "Romeo och Julia", "Törnfåglarna", "Lady Chatterleys älskare" och "Borta med vinden". Andra tipsade om böcker som skildrar kärlek i vidare bemärkelse – till exempel kärleken mellan barn och förälder i Alfons Åberg-böckerna ("en underbar skildring av kärleken mellan far och son" tyckte en läsare) och "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |  13  | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | Nästa »

Anmäl textfel

Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Från Sargassohavet och tillbaka igen

Recension: Ålevangeliet : Berättelsen om världens mest gåtfulla fisk av Patrik Svensson

Humor och inlevelseförmåga i läsvärd roman

Recension: Vissla i mörker av Emma Healey

Samma typ av annorlunda böcker

Recension: Det slutna sällskapet av Elizabeth Klehfoth

Förändring på gott och ont

Recension: Systerklockorna av Lars Mytting

Fjorton karameller som ingen är den andra lik

Recension: Leka vuxen av Marica Källner

Betydligt mer än ännu en bilderbok om döden

Recension: Den långa resan av Sofia Hedman

Under det röda oket

Recension: Det hemliga pianot : från Maos arbetsläger till de stora konsertscenerna av Xiao-Mei Zhu

Fartfyllt storstadsliv blir till småstadsidyll

Recension: Hem till Scupper Island av Kristan Higgins

Bästsäljande feelgood av brittisk debutant

Recension: Sambo på försök av Beth O'Leary

En brännande och ambitiös thriller

Recension: Ett stulet liv av Anna Ekberg
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB