Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Barnböcker som får oss att gråta

"Jag lyckades låta bli att fulgrina"

I år är det 20 år sedan Ulf Starks klassiker "Kan du vissla Johanna" gavs ut första gången. Året var 1992 och boken både filmades och nominerades till Augustpriset. Lilla Piratförlaget ger i dagarna ut boken i nyutgåva. LitteraturMagazinets profil Sonja Abrahamnsson har snyftat sig igenom boken. "Jag fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna och jobba dubbla skift med sväljningar och blinka intensivt med mina ögonlock. Och det gick. Jag lyckades – läsupplevelsen behövde inte sänkas för ungarna på grund av att deras mamma behövde fulgrina." Samma sak har hänt med bland annat "Bröderna Lejonhjärta". Sonja Abrahamsson undrar nu: "Vilka är de sorgligaste barnböcker ni har varit med om?"

Läs mer ...

LitteraturMagazinets profil Nina Ruthström:

"Jag blir äcklad av Disneys kampanj"

Kajsa Anka och Mimmi Pigg som trådsmala supermodeller? Nu har amerikanska varuhuset Barneys släppt bilder från sin reklamkampaj "Electric Holiday” som är ett samarbete med Walt Disney. I annonserna får vi se de klassiska disneyfiguererna i en helt ny skepnad – nedbantade och stylade till tänderna. Bilderna på Mimmi och Kajsa har upprört många runt om i världen.

"Jag blir både förbannad, ledsen och äcklad", skriver LitteraturMagazinets profil Nina Ruthström i ett blogginlägg.

Läs mer ...

Kerstin Ekman är själv med och skriver manus

"Grand final i skojarbranschen" blir film

Produktionsbolaget Migma Film har köpt rättigheterna till att göra film av boken ”Grand final i skojarbranschen”.

– Filmen kan i bästa fall börja spelas in under 2014, säger producenten Anita Oxburgh till LitteraturMagazinet.

Kerstin Ekman ska själv vara med att skriva manuset tillsammans med författaren Annika Thor.

– Jag hoppas att manuset ska kunna skrivas och finansieras under 2013. Vi har stora förhoppningar på den här fantastiska texten, säger Anita Oxburgh.

Läs mer ...

Tuffa bilar i blått och husligt hemmapyssel i rosa

Efter kritiken i LitteraturMagazinet: Könsstereotypa pysselböcker dras tillbaka

Efter kritiken mot de könstereotypa pysselböckerna – som startades av Henrik Elstad i LitteraturMagazinet den 6 augusti – drar Tukan förlag tillbaka böckerna.

På sin Facebooksida skriver förlaget i en postning daterad den 28 augusti 2012 att "beslutet att trycka dem var felaktigt".

Men förlagets blå respektive rosa pysselväskor finns fortfarande kvar i sortimentet.

Läs mer ...

Förlagan finns i Oslo

Stockholm kan få ett internationellt litteraturhus

Stockholm kan få ett internationellt litteraturhus i klass med det som finns i Olso. Det skriver tidningen Dagens Nyheter.

Det är Författtarförbundet och Svenska förläggarföreningen som har gått samman och startat stiftelsen Stockholms internationella litteraturhus som nu jobbar för att skapa en samlingspunkt i huvudstaden för litteraturälskare, bokhandlare, författare och debattörer.

Förlagan till litteraturhuset i Stockholm kommer, enligt DN, från Tyskland där Europas första internationella litteraturhus startades i Berlin på 1980-talet. Man sneglar också på litteraturhusen som startat i Köpenhamn (2005) och Olso (2007).

Läs mer ...

Det blev en nionde bok om gubben och katten

Nu har nya boken om Pettson och Findus kommit

I slutet av augusti landade den nya boken om Pettson och Findus i bokdiskarna – tio år efter att författaren och illustratören Sven Nordqvist sa att han skrivit sin sista bok om den kluriga gubben och den busiga katten.

Rykande färska ”Findus flyttar ut” handlar om en katt som vill hoppa i sängen klockan fyra på morgonen och en trött gubbe som får nog och ber honom att sluta – eller flytta ut.

Sagan var från början ett manus till en teaterpjäs som Sven Nordqvist skrev 1990. Den har nu fått nytt liv och helt nygjorda illustrationer.

Läs mer ...

Hon penetrerade onskan

Gitta Sereny är död

Författaren Gitta Sereny avled den 14 juni 2012. Hon blev 91 år gammal.

"Hon var en oerhört engagerad person, utomordentligt modig och mycket, mycket bestämd" säger henners förläggare Stuart Proffitt på Penguin Press till The Guardian.

Gitta Sereny är känd för sina djupintervjuer med bland annat nazistledarna Albert Speer och Franz Stangl, intervjuer som resulterade i uppmärksammade böcker om ondska.

"Hon kunde gå längre än nästan alla andra i sin psykologiska penetration ", fortsätter Stuart Proffitt i The Guardians intervju.

Läs mer ...

Uppåt för e-böcker

E-böcker större än inbundna i USA

E-böckerna är på frammatch runt om i världen. I USA omsätter e-boken numera mer än den inbundna varianten av samma bok. Även i Indien, Australien och Storbritannien ökar konsumtionen av e-böcker radikalt enligt uppgifter i nyhetsbrevet Monday Note.

Men i Sverige ligger e-boken fortfarande i lä jämfört med inbundna böcker och pocketutgåvor – även om försäljningen har en stark uppgång.

Läs mer ...

Sara Bergmark Elfgren sommarpratar 30 juli

Åtta författare bland årets sommarvärdar i P1

Åtta författare finns bland årets sommarvärdar i P1 – bland annat Sara Bergmark Elfgren som tillsammans med Mats Strandberg skrivt "Cirkeln" och "Eld". Men flera andra stora namn finns bland de författare som utsetts till sommarvärdar i "Sommar", bland annat Märta Tikkanen, norska deckarförfattaren Jo Nesbø och barnboksförfattaren Jan Lööf.

Läs hela listan med de författare som sommarpratar.

Läs mer ...

ARTO PAASILINNA HAR HÄMTAT SIG EFTER HJÄRNBLÖDNINGEN

Skriver inga fler böcker – men är vid gott mod

Arto Paasilinna har hämtat sig från den allvarliga hjärnblödningen han fick hösten 2009. Men han kommer antagligen inte att kunna skriva fler böcker.

– Han tillstånd är mycket bättre nu men han måste bo på ett vårdhem, berättar Marja Tuloisela-Kunnas, Arto Paasilinnas finska agent.

Däremot kommer fler av hans böcker på finska att översättas till svenska, bland annat "Hett blod" som komer ut hösten 2012.

– Om vi har tur hittar vi fler titlar i hans rika produktion som vi kan översätta och ge ut framöver, säger Janina Rak, informationsansvarig på Brobergs förlag som ger ut Paasilinnas böcker i Sverige.

Läs mer ...

Kronprinsessan delade ut priset under en högtidlig ceremoni

Guus Kuijer tog emot Astrid Lindgren-priset

På måndagskvällen den 28 maj 2012 tog den nederländska barnboksförfattaren Guus Kuijer officiellt emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) under en högtidlig ceremoni i Konserthuset i Stockholm.

Den holländska och flerfaldigt prisbelönade författaren har skrivit ett 30-tal barn- och ungdomsböcker bland andra "För alltid vi två – så det så" och "Repor i en bordskiva".

När han mottagit prisdiplomet ur kronprinsessan Victorias hand passade han på att tacka sin förläggare hemma i Nederländerna – och alla förläggare utomlands som vågat satsa på att ge ut hans böcker "trots att ingen kan uttala namnet på författaren".

Läs mer ...

Prisad författare prövar nytt spår

Sara Stridsberg ger ut sin första barnbok

Augustnominerade Sara Stridsberg ger ut sin första barnbok, "Mamma och havet". Boken utkommer i september 2012 och riktar sig till barn i förskoleåldern.

Sara Stridsberg säger själv att boken handlar om "en längtan att ge sig av och rädslan för att skiljas åt".

"Mamman och havet" kommer ut i september och har illustrerats av Anna-Clara Tidholm.

Läs mer ...

Cecilia Gyllenhammar är bokaktuell

Nu kommer uppföljaren till "En spricka i kristallen"

I dagarna kommer Cecilia Gyllenhammars fristående uppföljare till den uppmärksammade och även filmatiserade romanen "En spricka i kristallen" som kom 2004. Boken blev mycket omskriven eftersom den avslöjar en hel del mindre smickrande deltaljer från Cecilias uppväxt som dotter till PG Gyllenhammar.

I "Stäpplöperskan" får vi följa en vuxen Suss som kämpar för att leva ett eget liv, långt från familjen som hon i stort sett brutit med.

Läs mer ...

Populära tv-serier skapar sug att läsa boken bakom

Intresset för fantasy ökar

När "Sagan om ringen"-filmerna kom i början av 2000-talet drog en fantasyvåg över världen som bidrog till att göra fantasy som genre mer mainstream. Sedan har det bara fortsatt med Harry Potter, "Twilight", "True blood" och vampyrer. Fantasyn har blivit rumsren och accepterad. Den senaste trenden är att den sagobetonade fantasyn återigen är het tack vare ”Game of Thrones” som som visades i SVT under våren.

– Jag tror att folk vill fly verkligheten och drömma sig bort från den grå vardagen, säger Linda Borgström på Science Fiction Bokhandeln i Stockholm.

Läs mer ...

Programmet till årets Bok & bibliotek klart

Brøgger, Holst och Juul till bokmässan

Temat för årets bokmässa i Göteborg är Norden och årets seminarier handlar mycket om vad som kännetecknar Norden.

"Tajmingen är strålande eftersom Norden, och inte minst den nordiska litteraturen, är het i världen just nu", säger bokmässans programchef Gunilla Sandin i ett pressmeddelande.

Bland de medverkande författarna finns förstås några av Nordens mest lästa och älskade författare – bland andra Suzanne Brøgger, Hanne-Vibeke Holst och Jesper Juul från Danmark, Linda Bondestam och Monika Fagerholm från Finland och Erlend Loe och Anne B. Ragde från Norge.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |  17  | 18 | 19 | 20 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck

Ett bibliotek fullt av livsval

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

De döda på Sandby borg får nytt liv

Recension: Odins eld av Elvira Birgitta Holm

Ett arv tungt att bära

Recension: Förintelsens barn av Margit Silberstein

Bländande vackert om en värld där djuren dör

Recension: Den sista migrationen av Charlotte McConaghy

Tro möter vetenskap i roman om en familj

Recension: Inte av denna världen av Yaa Gyasi

Inkluderande bidrag till svensk historieskrivning

Recension: Svenska hjältar : från Engelbrekt till Greta Thunberg av Gösta Hultén

Kärlek och svek, lögner och drömmar

Recension: Lyckans son av Herbjørg Wassmo
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB