Artiklar - LitteraturMagazinet

 Artiklar 

Nobelpriset i litteratur 2012

Mo Yans böcker sålde slut på några timmar

Plötsligt blev det rusning efter den i Sverige relativt okända kinesiska författaren Mo Yan. Bara några timmar efter att det har tillkännagivits att han tilldelas Nobelpriset i litteratur 2012 började hans böcker att ta slut hos bokhandlarna.

– Vi ska trycka upp nya upplagor nu på en gång, säger förlagsredaktören Lina Rydén-Reynols på bokförlaget Tranan när LitteraturMagazinet får tag på henne på telefon några timmar efter tillkännagivandet av pristagaren.

Läs mer ...

Nobelpriset i litteratur 2012

Lilla förlaget Tranan firar med champagne

Hos bokförlaget Tranan firades det med champagne några timmar efter att Nobelpristagaren i litteratur hade tillkännagivits torsdagen den 11 oktober. Förlaget gav ut Mo Yans bok ”Det röda fältet” redan 1997.

– Det är otroligt roligt att Mo Yan har uppmärksammats med Nobelpriset! Det betyder ju främst att hans författarskap kommer att spridas till en större publik vilket vi välkomnar, säger förlagsredaktören Lina Rydén-Reynols på Tranan.

Läs mer ...

Det röda fältet

Inte bara en bok – även en hyllad film

För de västerländska läsarna är det antagligen "Det röda fältet" som klingar mest bekant vad gäller Nobelpristagaren i litteratur 2012. Antagligen för att "Det röda fältet" inte bara är en bok utan också en kritikerrosad film.

Vissa kritiker i västvärlden jämförde den med Akira Kurosawas filmer och ansåg den vara ett mästerverk utöver det vanliga.

Mo Yans genombrottsbok "Det röda fältet" publicerades första gången på kinesiska 1987 och filmatiserades samma år.

Läs mer ...

Nobelpriset i litteratur 2012

Kinesiska författaren Mo Yan får Nobelpriset i litteratur

Mo Yan blev både "överlycklig och livrädd" när han fick veta att han tilldelas Nobelpriset i litteratur 2012. Det berättade Svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund i en intervju med SVT några minuter efter tillkännagivandet av pristagaren klockan 13 den 11 oktober 2012.

Mo Yan är en relativt ung för att vara Nobelpristagare, endast femtiosju år gammal. Enligt motiveringen förenar Mo Yan historia, saga och samtid "med hallucinatorisk skärpa”.

På svenska finns tre av Mo Yans böcker – "Ximen Nao och hans sju liv", "Vitlöksballaderna" och "Det röda fältet".

Läs mer ...

Åsne Seierstad skriver bok om Breivik

Åsne Seierstad har varit en stark röst i debatten efter dåden i Norge den 22 juli 2011. Hon har bland annat följt rättegången. Nu skriver hon på en reportagebok om Anders Behring Breivik, rapporterar Dagens Nyheter. Seierstad fick sitt stora genombrott med "Bokhandlaren i Kabul" 2002.

I den nya boken tänker hon beskriva hur bomben och attentatet på Utøja har påverkat Norge.

Läs mer ...

Nu ger Lars Wilderäng snart ut sin andra bok

Egenutgivaren som lyckades

Lars Wilderäng publicerade först sin debutbok ”Midvintermörker” i egen regi. När den blev en storsäljare snappades den upp av Massolit förlag. Nu har han precis skrivit klart sin andra bok. Emma Kreü träffade honom under Bokmässan i Göteborg.

– Jag har tänkt lite annorlunda den här gången och har valt att dra ner på de tekniska delarna i boken, säger han.

Läs mer ...

Ingrid Betancourt besökte Bokmässan i Göteborg

Fyra år i frihet – nu studerar hon teologi

Ingrid Betancourts skakande bok "Även tystnaden har ett slut" kom förra året (2011). Där berättade hon om de sex åren i fångeskap hos FARC-gerillan i Colombia. Hon upplevde fruktansvärda grymheter i djungeln och behandlades som ett djur.

I slutet av september 2012 besökte hon Bokmässan i Göteborg.

– Gud hjälpte mig genom fångenskapen, berättade hon.

Läs mer ...

Sexroman säljer – även i Sverige

Ny kassako för Norstedts

Norstedts verkar ha fått sin Zlatan-bok– det vill säga sin riktigt storsäljande kassako. Inte helt oväntat handlar det om "Femtio nyanser av honom" som nu redan har sålt i över 100 000 exemplar. Det skriver tidningen Svensk Bokhandel. Ingen bok från samma förlag har sålt så mycket på så kort tid sedan Stieg Larssons bok "Luftslottet som sprängdes" kom 2007.

Läs mer ...

Seminarium

Bibliotekariens kompetens i framtidens bibliotek

Framtidens bibliotekarie behöver inte bara den traditionella kompetensen kring läsning, handledning/pedagogik och vetenskaplig kommunikation utan även akademisk och digital kompetens samt kunskaper om marknadsföring.

Den digitala kompetensen lyfts fram som särskilt viktig: Denna är absolut nödvändig och det är inte öppet för diskussion.

Läs mer ...

Boktoppen oktober 2012

Inga bestialiska mord!

För första gången i år har deckarna trängts undan från boktoppens pallplatser. I oktober ligger "Dandy", "Femtio nyanser av honom" och "Torka aldrig tårar utan handskar" i täten på Boktoppen. "Dandy" är Guillous andra bok i projektet "Det stora århundradet", "Femtio nyanser av honom" är första boken i den erotiska triologin om Anastasia Steel och Christian Grey och "Torka aldrig tårar utan handskar" är del ett i Jonas Gardells svit om aidsepidemin på 1980-talet.

Vi har läst dem alla tre och recensenterna är inte helt överens. Har du läst böckerna på topplistan? Vad tycker du?

Läs mer ...

Priset delades ut under Bok & bibliotek

Bibliotek i Värmland blev "Årets bibliotek 2012"

Bibliotek i Värmland utsågs till ”Årets bibliotek 2012” under Bokmässan i Göteborg.

Förutom bibliotek Värmland nominerades två andra bibliotek till utmärkelsen – Hallunda bibliotek och sjukhusbiblioteken i Sörmland.

Vinnaren av utmärkelsen får 20 000 kronor, ett konstverk och vandringsstatyetten "Den rostiga gubben" som är gjord av konstnären Nils Hebo.

Läs mer ...

Bokmässan 2012

Bokfynd, myller, möten och kommers

Den 27-30 september hölls den årliga bokmässan Bok & bibliotek i Göteborg. Svenska Mässan fylldes ett myller av möten och kommers, allvar och underhållning. I varje hörn hölls seminarier, författaruppläsningar och signeringar. Samtidigt pågick den ständiga trängseln på mässgolvet. LitteraturMagazinet var förstås där och spanande in bokfesten och rapporterade kontinuerligt i livebloggen. Vi såg bland annat Johan Persson och Martin Schibbye under en manifestation för fängslade journalister, hörde Ingrid Betancourt berätta om fångenskapen i Colombias djungel och konstaterade att alla älskar Mark Levengood och Jonas Gardell.

Läs mer ...

Nu drar bokmässan igång

"Det känns som dagarna innan jul"

Nu drar årets bokmässa i Göteborg igång. Mässans general, Maria Källsson, tycker att det känns som julafton.

– Det är samma känsla av att vara oerhört förväntansfull. Det är mer än ett års hårda arbete som skall ge resultat på fyra dagar, det ska bli oerhört spännande!

Läs mer ...

Från och med denna vecka går böckerna att köpa på svenska

Nu har "Fifty Shades of Grey"-febern nått Sverige

Det började lite som en skakning över på den nordamerikanska kontinenten och de brittiska öarna i våras och nu har den även drabbat Sverige, den så kallade "Fifty Shades of Grey"-febern.

Böckerna om den oskuldsfulla litteraturstudenten Anastasia Steele och den några år äldre multimiljonären Christian Grey har snabbt översatts till svenska och finns från och med denna vecka ute i handeln. Författaren har själv sagt att hon är "helt chockad" över hur populära hennes böcker har blivit.

Läs mer ...

Rowlings första vuxenbok

Efter Harry Potter kommer "Den tomma stolen"

Den 27 september släpps JK Rowlings första vuxenroman på originalspråket engelska. Men redan den 22 november släpps den svenska översättningen. Titeln blir ”Den tomma stolen”.

Det är Rowlings första bok efter de sju böckerna om Harry Potter.

I Sverige är det Bonnierägda förlaget Wahlström & Widstrand som har köpt de rättigheterna till Rowlings första vuxenroman.

Läs mer ...

Äldre artiklar

« Föregående | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |  16  | 17 | 18 | 19 | 20 | Nästa »

Anmäl textfel

Sök bok/författare/artikel


Om LitteraturMagazinet

LitteraturMagazinet – Sveriges största litterära magasin är en redaktionell nättidskrift som hade premiär i januari 2012. Vi bevakar litteratur med författarintervjuer, recensioner, krönikor och debatt. Följ oss på Facebook, Twitter och prenumerera på vårt nyhetsbrev!
Läs mer om LitteraturMagazinet

Aktuella recensioner

Litterär fullträff om destruktiva relationer

Recension: Slagsmål av Karl Modig

Känsliga läsare varnas när tv-serie blir bok

Recension: Världens hemskaste sjukdomar av Sofia Bergström, Ida Kjellin

Ung för 50 år sedan

Recension: En flickas memoarer av Annie Ernaux

Påskgodis i bokformat

Recension: Knäckta ägg och krossade hjärtan : en alldeles omöjlig påsk av Maria Ernestam

Det gäller livet hos Herbjørg Wassmo

Recension: Den som ser av Herbjørg Wassmo

På andra sidan muren

Recension: Nadia av Elisabeth Norebäck

Ett bibliotek fullt av livsval

Recension: Midnattsbiblioteket av Matt Haig

De döda på Sandby borg får nytt liv

Recension: Odins eld av Elvira Birgitta Holm

Ett arv tungt att bära

Recension: Förintelsens barn av Margit Silberstein
Glansholms Bokhandel & Antikvariat
Kundtjänst, vardagar 9-16: 070-692 50 50
LitteraturMagazinet
Redaktör: Sandra Sandström
Ansvarig utgivare: Linus Glansholm
Teknik: Framkant Media AB
Annonsera:  Framkant Media AB